The Shaker Garden – Μια πρακτική προσέγγιση

2
The Shaker Garden – Μια πρακτική προσέγγιση

Τον Μάρτιο, οι καρδιές και τα χέρια μας αρχίζουν να φαγούρα, και ο μόνος τρόπος για να ξύσουμε αυτή τη φαγούρα είναι να θάψουμε τα χέρια μας μέχρι τους αγκώνες μας σε χώμα κήπου. Είναι ακόμα πολύ υγρό και κρύο για να το κάνω αυτό εδώ, οπότε αντ ‚αυτού, θα αρχίσω να ξύνω με δημοσιεύσεις! Πρώτα θα μιλήσουμε για την πρακτική προσέγγιση – τον κήπο Shaker. Από εκεί, θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα με διασκεδαστικά πράγματα για να δημιουργήσουμε για τον κήπο σας και, στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε σε δημιουργικά αλλά χρήσιμα έργα.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το σκάψιμο;

κήπος με σέικερ

«Είναι το δώρο να είσαι απλός, «είναι το δώρο να είσαι δωρεάν…»

Όταν σκέφτεστε έναν κήπο Shaker, αυτός ο στίχος φαίνεται να αποτελεί την επιτομή της όλης ιδέας για το πώς αυτή η ομάδα έβλεπε τη ζωή της και την προσέγγισή της στην καλλιέργεια τροφής για τις οικογένειές τους.

Είναι η πρώτη γραμμή από ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1848 και αποδίδεται στον Joseph Brackett, έναν από τους πρεσβύτερους Shaker που έζησε στο Alfred Shaker Village. Αν και το πιο δημοφιλές και οικείο ρητό του Shaker είναι «Hands to work, Hearts to God» και μάλλον ταιριάζει καλύτερα στην ιδέα της κηπουρικής, είναι η ιδέα της απλότητας να είναι ένα δώρο που αντηχεί βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

Ο δικός μου κήπος είναι ένα καταφύγιο για μένα. Καθώς φροντίζω τα φυτά μου, προσεύχομαι. Όταν βγάζω αγριόχορτα, οραματίζομαι να βγάζω όλα τα προβλήματά μου από το μυαλό μου. Η κηπουρική μου προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας από την εξάρτηση από τους άλλους για να ταΐσω την οικογένειά μου.

Ποιοι ήταν οι Shakers;

Οι Shakers ήταν μια θρησκευτική αίρεση που ιδρύθηκε από την Ann Lee. Αυτή και μια ομάδα άλλων Κουάκερων εγκατέλειψαν την Αγγλία το 1780 για να γλιτώσουν από τη θρησκευτική δίωξη. Αντί να μείνει απόλυτα με τις πεποιθήσεις των Κουάκερων, η «Μητέρα» Αν Λι έκανε αρκετές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αγαμίας, ως μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της «οικογένειας» των Σέικερ.

Τα μέλη στρατολογήθηκαν από «έξω» και περιλάμβαναν παιδιά καθώς και ενήλικες. Τα παιδιά είτε ήταν μέλη μιας οικογένειας που επέλεξε να ενταχθούν, είτε είχαν μείνει ορφανά και είχαν μεταφερθεί για να τα φροντίσει η «οικογένεια». Η στέγαση σχεδιάστηκε για να διαχωρίζει τους άνδρες και τις γυναίκες για να «ενθαρρύνει» την αγαμία.

Για να γίνουν μέλη, οι οικογένειες ή τα άτομα έπρεπε να δωρίσουν όλη τη γη και τα υπάρχοντά τους στην αίρεση. Αυτό τους επέτρεψε είτε να χρησιμοποιήσουν τη γη που αποκτήθηκε ως μέρος του σπιτιού τους είτε να πουλήσουν γη που δεν ήταν κοντά για να αγοράσουν επιπλέον γη γύρω από την τοποθεσία τους. Με τη σειρά τους, τα μέλη σιτίστηκαν και παρείχαν ιατρική περίθαλψη και ασφαλή στέγαση.

Κάθε μέλος έπρεπε να εργαστεί με κάποια ιδιότητα. Στα παιδιά ανατέθηκαν επίσης καθήκοντα ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες. Αν και κάθε μέλος εργαζόταν σε διαφορετικούς τομείς ανάλογα με τις δεξιότητές του, όλα τα μέλη έπρεπε να εργάζονται στον κήπο κατά την περίοδο της συγκομιδής – είτε στο χωράφι είτε στην κουζίνα προετοιμάζοντας τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα για συντήρηση.

Παρόλο που οι Shakers παρείχαν πολλά από τα δικά τους τρόφιμα και προμήθειες, παρείχαν προϊόντα για να πουλήσουν προκειμένου να έχουν αρκετό εισόδημα για να αγοράσουν αυτά που δεν μπορούσαν να φτιάξουν. Οι ειδικευμένοι τεχνίτες κατασκεύαζαν έπιπλα και άλλα είδη κηπουρικής και οικιακής χρήσης. Οποιοδήποτε αντικείμενο κατασκευάστηκε έγινε σχεδόν στην τελειότητα, γεγονός που τους χάρισε μια ισχυρή φήμη για τα προϊόντα τους.

Αλλά αυτά τα είδη δεν παρήγαγαν αρκετό εισόδημα για να στηρίξουν τις μεγάλες οικογένειες (υπήρχαν αρκετές «οικογένειες» στα βορειοανατολικά, καθώς και στο Οχάιο και σε άλλες πολιτείες). Αρχίζουν να πωλούν σπόρους βοτάνων και λαχανικών, και σύντομα μείγματα φαρμακευτικών βοτάνων, συμπεριλαμβανομένων των βαμμάτων. Ήταν αυτό το εγχείρημα που παρείχε τα καλύτερα έσοδα.

Το 1920, μόνο 20 κοινότητες Shaker εξακολουθούσαν να λειτουργούν. Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο δύο μέλη του Shaker. Υπάρχουν επίσης δύο ζωντανά μουσεία που απεικονίζουν τον τρόπο ζωής του Shaker – The Shaker Village στο Sabbathday Lake, Maine και Hancock Shaker Village στο Πίτσβιλ της Μασαχουσέτης.

The Shaker Garden

Όταν ερευνούσα διαφορετικά στυλ κήπου, ο κήπος Shaker είχε απήχηση μαζί μου. Ευθείες γραμμές, προσεγμένες σειρές, υγιές χώμα και βαριά δόση πίστης για λίπασμα ήταν οι βασικές απαιτήσεις. Από εκεί, περιποιούνταν καθημερινά τους κήπους τους με στοργική φροντίδα. Τα αποτελέσματα ήταν υγιή φυτά, άφθονη σοδειά και άφθονα φρέσκα και διατηρημένα τρόφιμα για να θρέψουν τις μεγάλες «οικογένειες».

κήπος με σέικερ

Σχεδίου διάταξης

Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα* από το Εγχειρίδιο του Κηπουρού, ένα φυλλάδιο που προσφέρθηκε αρχικά το 1835 από τους Shakers και πωλήθηκε για έξι σεντς. Αυτό το απόσπασμα* είναι από την ενημερωμένη έκδοση του 1843:

Κατάσταση – Κατά την επιλογή μιας τοποθεσίας για έναν κήπο, πρέπει να προτιμάτε ένα σημείο ομοιόμορφης γης, ελαφρώς προς τα νότια ή τα ανατολικά, και με το πλήρες όφελος του ήλιου. Θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κατοικία και να περικλείεται τακτοποιημένα με έναν ψηλό τοίχο ή έναν σφιχτό φράχτη σανίδας.

Έδαφος – Βαθύ, ξηρό, ελαφρύ και πλούσιο, είναι τα απαραίτητα προαπαιτούμενα ενός καλού εδάφους κήπου. και αν όχι τόσο φυσικά, θα έπρεπε να γίνει από την τέχνη. Εάν είναι υγρό, θα πρέπει να καταφύγετε στην αποστράγγιση. Αν είναι πολύ ρηχό, βαθύ όργωμα. αν φτωχή, κοπριά? Εάν είναι πετρώδεις, θα πρέπει να αφαιρεθούν: – και έτσι θα πρέπει πάντα να εμποδίζουν και να εμποδίζουν ένα καλό γλυκό χώμα, να αντιστρέφονται ή να αφαιρούνται, από τη βιομηχανία ή την τέχνη.

Μέγεθος – Το μέγεθος ενός κήπου εξαρτάται από τον αριθμό που θα προμηθεύεται από αυτόν και τα είδη των λαχανικών που πρόκειται να εκτρέφονται σε αυτόν. Για μια οικογένεια έξι ατόμων, ένα τέταρτο του στρέμματος είναι αρκετό για τα περισσότερα είδη που παράγονται από σπόρους που συνήθως λιανικά πωλούνται στα καταστήματα της χώρας. Αλλά εάν είναι επιθυμητό να υπάρχουν οπωροφόρα δέντρα, θάμνοι, παρτέρια φράουλας, πρώιμες πατάτες κ.λπ., κλειστά στον ίδιο φράκτη που περικλείει τον κήπο, πρέπει να γίνει μεγαλύτερος, ανάλογα με την επιθυμητή ποσότητα.

ο σχήμα του κήπου θα πρέπει να είναι είτε τετράγωνο είτε επιμήκη, τόσο για ευκολία όσο και για εμφάνιση.

*από Εγχειρίδιο του Κηπουρούέκδοση The United Society, New Lebanon, Columbia Co., NY, 1843

Αυτό το φυλλάδιο έχει αναπαραχθεί και είναι ακόμα διαθέσιμο (σε μορφή pdf), αν και το κόστος είναι μεγαλύτερο από τα έξι σεντς του αρχικού. Ωστόσο, το να έχω ένα αντίγραφο ήταν μια εξαιρετική πηγή για τη δική μου αναζήτηση στην ανάπτυξη ενός κήπου Shaker στον δικό μου χώρο.

Για να παραγγείλετε το αντίγραφό σας, σκεφτείτε να το αγοράσετε από το Hancock Shaker Village. Η αγορά σας θα σας βοηθήσει να στηρίξετε το μουσείο και να διατηρήσετε ζωντανό αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας. Απλώς σημειώστε: ΔΕΝ είμαι συνεργάτης του Hancock Shaker Village. Ωστόσο, έχω πάει εκεί και θαυμάζω πολύ τη δουλειά που κάνουν για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής του Shaker.

κήπος με σέικερ

Οι σημερινοί κήποι

Όπως μπορείτε να δείτε, η τακτοποίηση του χώρου και η υγεία του εδάφους ήταν κυρίαρχες σκέψεις για έναν κήπο Shaker. Αν και δεν είναι πρακτικό για τους κηπουρούς σήμερα, πολλά από τα στοιχεία μπορούν ακόμα να εφαρμοστούν.

Ένας κήπος που βλέπει νότια ή νοτιοανατολικά, παρέχει τον περισσότερο ήλιο. Καθώς τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες ήλιο την ημέρα, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε έναν κήπο προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας κήπος που έχει ελαφρά κλίση βοηθά στην αποστράγγιση και εμποδίζει τον κήπο σας να σταθεί στο νερό κατά τη διάρκεια έντονης βροχής.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωρού κομπόστ πηγαίνει χέρι-χέρι με έναν κήπο Shaker ή έναν κήπο στην αυλή σας. Εάν δεν έχετε χώρο για ένα μεγάλο σωρό, υπάρχουν άλλες, μικρότερες επιλογές. Εάν ο κήπος σας αποτελείται από μερικά δοχεία, σκεφτείτε μίνι κάδοι κομποστοποίησης. Εάν έχετε μια ηλιόλουστη γωνιά μιας αυλής, μπορεί να δημιουργηθεί ένας σωρός κομποστοποίησης και να περιέχεται σε μια πλαστική πισίνα.

Τα μεγαλύτερα σπίτια μπορούν να δημιουργήσουν το κομπόστ τους σε τμηματικούς κάδους ή σε σωρό. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του κομπόστ σας, είναι κάτι που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε σοβαρά εάν είναι δυνατόν. Το κομπόστ που αγοράζετε μπορεί να είναι ακριβό και μπορεί να περιέχει περισσότερη από τη συνηθισμένη ποσότητα σπόρων ζιζανίων και άλλων χημικών ουσιών που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα φυτά σας.

κήπος με σέικερ

Τροποποιήσεις για το σημερινό Shaker Garden

Οι σημερινοί κήποι είναι συνήθως μικρότερα, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάζουν στο σχέδιο ενός κήπου Shaker. Ο δικός μου κήπος κουζίνας είναι περίπου 32′ x 32′, χρησιμοποιώντας το σχέδιο ευθείας σειράς. Υπάρχει αρκετός χώρος για να φυτέψετε επτά σειρές, με την πρώτη και την έβδομη σειρά στις άκρες του χώρου. Οι ευθείες σειρές διευκολύνουν επίσης την ενσωμάτωση ενός σύστημα άρδευσης στον κήπο.

Μπορεί επίσης να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να περιβάλετε τον κήπο σας με τοίχο ή φράχτη. Αλλά η διατήρηση της χλοοτάπητας γύρω της είναι υψίστης σημασίας για να μην εισχωρήσει το γρασίδι στην περιοχή καλλιέργειας. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι για να διαχωρίσετε τον κήπο από το γκαζόν, αλλά δεν έχετε τα μέσα για να χτίσετε έναν φράχτη, σκεφτείτε κάτι απλό όπως τούβλα, πέτρες ή διακοσμητικές μπορντούρες.

Φύτευση Companion

Ο κήπος Shaker ενσωμάτωσε τη φύτευση συντρόφων, ωστόσο, τα σύντροφα φυτεύτηκαν σε παρακείμενες σειρές, αντί να αναμειχθούν μεταξύ τους.

Ως μέτρο εξοικονόμησης χώρου, οι σημερινοί κηπουροί μπορούν να φυτέψουν μαζί συντροφιά, όπως βασιλικό ανάμεσα σε φυτά ντομάτας. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην παραγωγή πιο υγιών φυτών, αλλά επιτρέπει την αύξηση της συγκομιδής σε μικρότερους χώρους.

κήπος με σέικερ

Άλλα στυλ κηπουρικής

Εάν οι ευθείες γραμμές δεν είναι το «πράγμα» σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια στοιχεία σχεδίασης επιλέξετε στον κήπο σας – θεματικοί κήποι, ή σχέδια από κυρτά ή κυκλικά έως υπερυψωμένα κρεβάτια. Αυτό το στυλ κηπουρικής αντικατοπτρίζει το Potager – ή τον κήπο της κουζίνας – και μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Η περιγραφή του μεγαλύτερου κήπου στην ενότητα μεγέθους του Εγχειριδίου The Gardener’s Manual αντικατοπτρίζει έντονα αυτό το στυλ κήπου. Παρόλο που η έκδοση των Shakers εξακολουθεί να απαιτεί ευθείες σειρές, ένας κήπος κουζίνας μπορεί να κατασκευαστεί σε ξεχωριστά κρεβάτια με μονοπάτια ενδιάμεσα. Πολλοί κήποι κουζίνας περιλαμβάνουν επίσης κάποιο είδος υδάτινου στοιχείου.

Ένας κήπος κουζίνας φυτεύεται παραδοσιακά έξω από την πίσω πόρτα και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι. Αυτό επιτρέπει ένα γρήγορο ταξίδι στον κήπο για να κόψετε μερικά βότανα ή να μαζέψετε φρέσκα λαχανικά για γεύματα.

Grow a Shaker Garden

Τώρα που γνωρίζουμε τα βασικά για το πώς σχεδιάζεται και διαρρυθμίζεται ένας κήπος Shaker, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα βάλουμε στους κήπους μας. Στις επόμενες αναρτήσεις, θα μιλήσουμε για τα λαχανικά και τα βότανα που χρησιμοποιούσαν, καθώς και για τα φρούτα και τα δημητριακά που καλλιεργούσαν.

Αν και δεν θα βρείτε στολίδια σε έναν κήπο Shaker – ετοιμαστείτε! Σκοπεύω να τροποποιήσω τον κήπο μου για να συμπεριλάβω μερικά πρακτικά, απαραίτητα αντικείμενα με μια ιδιοτροπία στο δικό μου. Και, φυσικά, θα σας δείξω πώς να τα φτιάξετε και για τον δικό σας κήπο!

Ψάχνετε για τις υπόλοιπες αναρτήσεις της σειράς March Gardening; Ελέγξτε αυτά!

Λαχανικά σε έναν κήπο Shaker

Βότανα στον κήπο Shaker

Πώς να φτιάξετε ένα σκιάχτρο

Πώς να φτιάξετε τα δικά σας πακέτα σπόρων

Κατασκευάστε ένα δίσκο σπόρων

Καφασωτά κήπου – Όπου η πρακτική συναντά την ιδιοτροπία

Διακοσμητικοί μαρκαδόροι κήπου & σειρών

Δημιουργήστε ένα Container Herb Garden


Η Julie Murphree είναι blogger, αρθρογράφος εφημερίδων και ομιλήτρια για όλα τα θέματα «Living a Simple Life on the Farm». Είναι συγγραφέας του βιβλίου \\\’The Farm Wife – Living a Simple Life on the Farm. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν 60 στρέμματα στη ΒΔ Λουιζιάνα όπου εργάζονται ενεργά για να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα.

Schreibe einen Kommentar