Gardenia Vs Jasmine – 4 ομοιότητες και 7 διαφορές

1
Gardenia Vs Jasmine – 4 ομοιότητες και 7 διαφορές

Οι γαρδένιες και τα γιασεμιά είναι ίσως οι πιο γνωστές ποικιλίες μεταξύ πολλών διαφορετικών τύπων λουλουδιών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ομορφύνουν τους κήπους τους και να προσθέσουν γοητεία στις αυλές τους.

Είναι και τα δύο αρωματικά λουλούδια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ομορφιάς και αρωμάτων από την αρχαιότητα. Οι γαρδένιες και τα γιασεμιά είναι δύο ανθοφόρα φυτά από διαφορετικές οικογένειες, αλλά συχνά συγχέονται το ένα με το άλλο.

Οι γαρδένιες είναι από ένα γένος των Rubiaceae, ενώ τα γιασεμιά ανήκουν σε ένα γένος των Oleaceae. Οι γαρδένιες αναπτύσσονται κυρίως ως πολυετείς θάμνοι ή μικρά δέντρα σε τροπικά κλίματα, ενώ τα περισσότερα γιασεμιά αναπτύσσονται ως αμπέλια ή επίφυτα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο.

Εάν ξεκινάτε τον δικό σας κήπο και πρέπει να επιλέξετε μεταξύ Gardenia Vs Jasmine, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε ποιο λουλούδι θα λειτουργήσει καλύτερα για την περίπτωσή σας.

Αλλά, μην ανησυχείτε, καθώς έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Παρόλο που είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις με μια ματιά, υπάρχει μια εις βάθος διαφορά μεταξύ των δύο.

Έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, που τα καθιστούν μοναδικά και ιδανικά για διαφορετικές χρήσεις στο σπίτι ή στον κήπο. Επίσης, διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους ως προς την εμφάνιση και το άρωμα. Μπορείτε εύκολα να αποφασίσετε ποιο λουλούδι λειτουργεί καλύτερα για τον κήπο σας, αν μείνετε μέχρι το τέλος.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε.

Ομοιότητες στο Gardenia Vs Jasmine

Τόσο η γαρδένια όσο και το γιασεμί είναι αξιαγάπητα και υπέροχα φυτά για να τα έχεις στην πίσω αυλή. Και τα δύο εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται κυρίως σε αρώματα με άρωμα λουλουδιών.

Προκαλούν επίσης αλλεργίες και δεν πρέπει να φυλάσσονται κοντά σε άτομα με δυσανεξία για να αποφευχθούν περιττές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι γαρδένιες και τα γιασεμιά έχουν και τα δύο παρόμοια λευκά άνθη και έντονο άρωμα.

Είναι επίσης και τα δύο ευπροσάρμοστα φυτά, γεμάτα άρωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν άλλες ομοιότητες που κάνουν το Gardenia Vs Jasmine πιο σχετικό ως θέμα. Μερικά από αυτά παρατίθενται παρακάτω.

  1. Έχουν και τα δύο αρωματικά λουλούδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διακοσμήσεις.
  2. Και τα δύο έχουν μια υπέροχη γλυκιά μυρωδιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρώματα καθώς και στην αρωματοθεραπεία.
  3. Και οι δύο καλλιεργούν βρώσιμα φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα.
  4. Τα πέταλα και των δύο φυτών συχνά αποξηραίνονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τσάι.

Διαφορές στο Gardenia vs Jasmine

Τα γιασεμιά και οι γαρδένιες πιστεύεται ότι είναι το ίδιο. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των λουλουδιών στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και παράγουν αρώματα.

Το γιασεμί είναι ένα αμπέλι γνωστό για τις αναρριχητικές του συνήθειες, ενώ η Γαρδένια είναι πιο συγκρατημένη. Η γαρδένια είναι περισσότερο θάμνος και είναι επίσης άκαμπτη. Ωστόσο, και οι δύο έχουν ένα γλυκό άρωμα. Ενώ μιλάμε για Gardenia vs Jasmine, υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε. Μερικά από αυτά συζητούνται παρακάτω.

1) Τύπος φυτού

Οι γαρδένιες και τα γιασεμιά ανήκουν σε δύο διαφορετικούς τύπους φυτών. Οι γαρδένιες είναι ανθοφόροι θάμνοι από την οικογένεια του καφέ ή του τρελού, ενώ τα γιασεμιά είναι ανθισμένα αμπέλια από την οικογένεια των ελιών που διπλασιάζονται και ως διακοσμητικοί θάμνοι.

Οι γαρδένιες αναπτύσσονται εγγενώς στην Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, ενώ τα γιασεμιά είναι εγγενή στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Οι γαρδένιες αναπτύσσονται σε παχύ φύλλωμα και έχουν σκούρα πράσινα, γυαλιστερά φύλλα που προσφέρουν μια όμορφη αντίθεση με τα ιβουάρ λουλούδια.

Από την άλλη πλευρά, τα γιασεμιά βγάζουν πιο κοντά φύλλα από τα Γαρδένια και έχουν ανοιχτό πράσινο έως πράσινο χρώμα.

2) Λουλούδι

Τόσο οι Gardenias όσο και τα Jasmines παράγουν πολύχρωμα λουλούδια με ένα ξεχωριστό, γλυκό άρωμα. Οι γαρδένιες έχουν περισσότερα λευκά ή κρεμ πέταλα, ενώ τα γιασεμιά έχουν σκούρα ροζ ή κόκκινα πέταλα. Οι γαρδένιες μεγαλώνουν μόνο τρία έως τέσσερα πόδια σε ύψος, αλλά συνήθως έχουν περισσότερα άνθη ανά στέλεχος.

Τα γιασεμιά φυτρώνουν ένα λουλούδι με πέντε πέταλα, ενώ οι γαρδένιες έχουν ένα λουλούδι με μια κεντρική στήλη και τρία πέταλα. Το άνθος γιασεμί έχει στήμονα που είναι μακρύτερος και λεπτότερος από τα περισσότερα άλλα λουλούδια.

Αυτό δίνει στο φυτό το χαρακτηριστικό του άρωμα. Το άρωμα του Gardenias δεν ξεχωρίζει εύκολα αλλά έχει μια γλυκιά μυρωδιά.

Τα άνθη της γαρδένιας είναι λευκά και έχουν σχήμα οβάλ με μυτερές άκρες. Αναπτύσσονται σε θάμνο και μπορούν να φτάσουν έως και 6 ίντσες πλάτος. Σχηματίζουν ένα επίπεδο σχέδιο καρφίτσας.

Οι γαρδένιες είναι και μονές και διπλές, ενώ τα γιασεμιά είναι μόνο μονόανθα. Οι γαρδένιες έχουν επίσης παχύτερα πέταλα από τα άνθη γιασεμιού.

Σε αντίθεση με τις Γαρδένιες, τα άνθη του γιασεμιού είναι λεπτά και συνήθως έχουν σχήμα αστεριού. Τα άνθη του γιασεμιού είναι σωληνωτά και είναι λευκά, αν και ορισμένες ποικιλίες γίνονται ωχροκίτρινα και έχουν κίτρινα άνθη.

3) Μέγεθος φυτού

Το μέγεθος τόσο των Gardenias όσο και των Jasmines είναι μια σημαντική πτυχή της συζήτησης ενώ μιλάμε για Gardenia Vs Jasmine. Και τα δύο φυτά αναπτύσσονται σε περίπου 3-4 πόδια σε ύψος και 6-8 πόδια σε πλάτος.

Ωστόσο, οι Γαρδένιες συνήθως ψηλώνουν ελαφρώς από τα γιασεμιά. Και λόγω του μεγάλου του μεγέθους, απαιτεί περισσότερο ηλιακό φως και νερό από το αντίστοιχο.

Η γαρδένια έχει μικρότερα άνθη και χρειάζεται περισσότερο ηλιακό φως, ενώ ένα γιασεμί έχει μεγαλύτερα άνθη αλλά χρειάζεται λιγότερο ήλιο. Οι γαρδένιες απαιτούν επίσης καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ενώ τα γιασεμιά προτιμούν το αμμώδες έδαφος.

Όταν φυτεύετε τη Γαρδένια ή το Γιασεμί σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο για να φιλοξενήσετε την ανάπτυξή της. Μια καλή πρακτική είναι να φυτεύετε κάθε θάμνο σε απόσταση περίπου 10 μέτρων μεταξύ τους.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα σκιάζουν ο ένας τον άλλον. Εάν δεν υπάρχει χώρος για δύο ξεχωριστά φυτά, σκεφτείτε να τα φυτέψετε το ένα δίπλα στο άλλο με έναν φράκτη μεταξύ τους, ώστε να μην ανταγωνίζονται για πόρους. Μπορείτε επίσης να κλαδέψετε ένα από αυτά για να λάβετε επαρκές ηλιακό φως και θρεπτικά συστατικά.

4) Φύλλα

Οι γαρδένιες έρχονται σε λευκό, κίτρινο και ροζ, ενώ τα γιασεμιά είναι λευκά, κίτρινα ή μωβ. Οι γαρδένιες έχουν ελαφρώς αρωματικά πέταλα αντί για γιασεμί, τα οποία έχουν εξαιρετικά γλυκιά οσμή πέταλα.

Οι γαρδένιες έχουν επίσης μεγαλύτερα λουλούδια από τα γιασεμιά. Όσον αφορά τα φύλλα, οι Gardenias έχουν λαμπερά πράσινα φύλλα με μια νότα ασημιού πάνω τους, ενώ τα γιασεμιά έχουν σκούρα πράσινα φύλλα με ασημί απόχρωση πάνω τους.

Οι γαρδένιες έχουν μυτερά φύλλα με λεία άκρη, ενώ τα γιασεμιά έχουν στρογγυλά φύλλα με οδοντωτή άκρη. Τα φύλλα γαρδένιας είναι μακρύτερα από αυτά του γιασεμιού. Τα φύλλα της γαρδένιας έχουν μήκος 5-8 εκατοστά, ενώ τα φύλλα του γιασεμιού έχουν μήκος 2-3 εκατοστά.

5) Εποχή ανθοφορίας

Τόσο η Gardenia όσο και το Jasmine απαιτούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες για να ανθίσουν. Οι γαρδένιες ανθίζουν στα τέλη του χειμώνα και τα γιασεμιά την άνοιξη.

Οι γαρδένιες ανθίζουν όλο το χρόνο σε θερμά κλίματα, αλλά τείνουν να είναι βραχύβιες. Διαρκούν περίπου τρία χρόνια πριν χρειαστούν αντικατάσταση. Από την άλλη, τα γιασεμιά χρειάζονται μια μακρά περίοδο χειμερινής ανάπαυσης.

Η περίοδος ανθοφορίας τους είναι από την άνοιξη έως το φθινόπωρο στα τροπικά κλίματα και από το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου σε ψυχρότερες περιοχές. Αυτές οι διαφορές μεταξύ Gardenias και Jasmines τα καθιστούν ιδανικά για διαφορετικούς τύπους κήπων.

Περισσότερα από τρία άνθη θα εμφανιστούν στο κλαδί του Jasmine. Επίσης, παραμένουν σταθερά συνδεδεμένα. Οι γαρδένιες δεν είναι έτσι. Ανθίζουν μόνο μία φορά.

Λόγω της μικρής περιόδου ανθοφορίας τους, οι γαρδένιες έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι γαρδένιες ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους ως φυτά εσωτερικού χώρου, ενώ τα ανθεκτικά γιασεμιά μπορούν να αναπτυχθούν έξω σχεδόν οπουδήποτε, ακόμη και σε ψυχρότερα κλίματα, εάν προστατεύονται από ψυχρότερες θερμοκρασίες από άλλα φυτά ή φράκτες.

Τόσο οι γαρδένιες όσο και τα γιασεμιά έχουν χαμηλή συντήρηση μόλις αναπτυχθούν, απαιτώντας κάτι περισσότερο από περιστασιακό πότισμα και λίπανση.

6) Ευωδιά

Όσον αφορά το άρωμα, οι Gardenias θεωρούνται συχνά πιο εκλεπτυσμένο άρωμα, ενώ τα γιασεμιά είναι πιο ρομαντικά. Τόσο η Gardenia όσο και το Jasmine διαθέτουν γλυκά, καθαρά αρώματα που είναι υπέροχα για καθημερινή χρήση.

Αλλά οι Jasmines κερδίζουν τον Gardenias με μακρινό σουτ. Οι γαρδένιες μυρίζουν τριαντάφυλλα αλλά χωρίς καθόλου γλύκα. Έχουν ένα σχεδόν ιατρικό άρωμα που μπορεί να είναι υπερβολικό αν δεν εξισορροπηθεί από άλλες μυρωδιές.

Από την άλλη, τα γιασεμιά μυρίζουν όπως τίποτα άλλο στη γη καθώς το άρωμά τους είναι τόσο μοναδικό που χρησιμοποιείται στα αρώματα εδώ και αιώνες.

Οι γαρδένιες δημιουργούν ένα τέλειο καλοκαιρινό άρωμα και τα γιασεμιά συνδυάζονται καλά με κάθε εποχή, καθώς μόνο μια μικρή ποσότητα αρώματος θα κάνει τη δουλειά λόγω της έντονης φύσης του. Αν θέλετε ένα αποσμητικό χώρου για το σπίτι ή το γραφείο σας, μην κοιτάξετε πέρα ​​από ένα δοχείο με φρέσκα άνθη γιασεμιού!

7) Φρούτα

Τόσο η Gardenia όσο και το Jasmine παράγουν φρούτα, αλλά είναι πολύ διαφορετικά. Τα γιασεμιά αναπτύσσουν σφαιρικά φρούτα που είναι σχετικά μικρότερα σε μέγεθος. Από την άλλη πλευρά, οι Gardenias παράγουν σφαιρικούς καρπούς και πορτοκαλί χρώμα. Επίσης, το μέγεθος των καρπών ποικίλλει σημαντικά.

Οι γαρδένιες παράγουν σπόρους μόνο μέσω διασταυρούμενης επικονίασης από τον άνεμο ή τα έντομα, για τα οποία είναι επίσης γνωστά τα γιασεμιά. Και τα δύο πρέπει να φυτευτούν μακριά από άλλα παρόμοια φυτά για να αποφευχθεί η τυχαία διασταυρούμενη επικονίαση.


συμπέρασμα

Συμπερασματικά, τόσο οι γαρδένιες όσο και τα γιασεμιά είναι όμορφα λουλούδια που προσθέτουν πολλή αισθητική στον κήπο σας. Ωστόσο, οι λεπτές διαφορές σας βοηθούν να αποφασίσετε ποια να επιλέξετε στο Gardenia Vs Jasmine. Το ένα είναι πιο αρωματικό από το άλλο και τα άνθη τους ποικίλλουν επίσης σε σχήμα.

Συνιστούμε όμως να ξεκινήσετε με το Jasmine, το οποίο είναι κάτι γνωστό και αγαπημένο σε πολλούς. Είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν και ακόμη πιο εύκολο στη φροντίδα τους.

Επίσης, τα γιασεμιά είναι εξαιρετικά αρωματικά και είναι επίσης σύμβολο αγάπης και ρομαντισμού. Έχει ένα εκπληκτικό άρωμα που θα ενισχύσει την ατμόσφαιρα ολόκληρου του σπιτιού σας με το γλυκό του άρωμα.

Αλλά αν τύχει να είστε αλλεργικοί, το Gardenias θα ήταν μια εξαιρετική εναλλακτική. Μπορεί να ανανεώσει φυσικά τον χώρο διαβίωσής σας χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών. Έτσι, η καλλιέργεια ενός φυτού Gardenia σε εσωτερικούς χώρους αξίζει επίσης σίγουρα να εξεταστεί.

Όποιο κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τον τύπο του εδάφους σας πριν το φυτέψετε. Δεν αξίζει να ρισκάρετε για φυτά σαν αυτά, καθώς τα καλά φυτά είναι δύσκολο να βρεθούν στις μέρες μας.

Schreibe einen Kommentar