Πώς το μεγάλο πετρέλαιο εμποδίζει την εκπαίδευση για το κλίμα

3
Πώς το μεγάλο πετρέλαιο εμποδίζει την εκπαίδευση για το κλίμα

Η Big Oil χρησιμοποιεί τον τεράστιο πλούτο της για να επηρεάσει τους μαθητές με εκστρατείες παραπληροφόρησης που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση των ορυκτών καυσίμων, την απόκρυψη των γεγονότων και την παρεμπόδιση της κλιματικής επιστήμης. Αυτό περιλαμβάνει την πετροπαιδαγωγική που εξαπατά τα παιδιά στα δημόσια σχολεία και τους στερεί μια εκπαίδευση βασισμένη στην επιστήμη. Οι ακτιβιστές του πανεπιστημίου αναφέρουν ολοένα και περισσότερο τη στόχευση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στα παιδιά στην τάξη ως έναν άλλο λόγο για την αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η εκπαίδευση για το κλίμα είναι ένα πρόβλημα σε πολλά από τα 100.000 δημόσια σχολεία της Αμερικής. Όπως αναφέρεται από Newsweekμια έρευνα του NCSE αποκάλυψε ότι οι δάσκαλοι προσφέρουν στους μαθητές τους πολύ λίγη κλιματική εκπαίδευση και όταν το κάνουν, είναι συχνά ανακριβής (το 60% των εκπαιδευτικών δεν γνωρίζει την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή).

Πετροπαιδαγωγική με στόχο τα παιδιά

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα ψέματα που διδάσκονται στα δημόσια σχολεία. Το Ινστιτούτο Χάρτλαντ που χρηματοδοτήθηκε από ορυκτά καύσιμα έστειλε σε κάθε δάσκαλο επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα απατηλό βιβλίο με τίτλο «Γιατί οι επιστήμονες διαφωνούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη». Όπως αναφέρεται από Bloomberg, δίνουν επίσης στους δασκάλους προσεκτικά σχεδιασμένα σχέδια μαθημάτων που προωθούν τα ορυκτά καύσιμα. Στο Οχάιο, τα ενδιαφέροντα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παρέχουν στους μαθητές φύλλα εργασίας αναζήτησης λέξεων με θέμα τα ορυκτά καύσιμα. Μία από τις πιο δημιουργικές προσπάθειες περιλαμβάνει έναν χαρακτήρα κόμικ που ονομάζεται Petro Pete που ενθαρρύνει τα παιδιά στην Οκλαχόμα να φοβούνται τη ζωή χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτός ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ενεργειακών Πόρων της Οκλαχόμα (OERB), μια κρατική υπηρεσία που χρηματοδοτείται από παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε ένα από τα κόμικς τους, ο Πέτρο δηλώνει «το να μην έχεις πετρέλαιο είναι σαν εφιάλτης». Το OERB έχει ξοδέψει 40 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες δημιουργώντας προγράμματα σπουδών υπέρ της βιομηχανίας, σειρές ομιλητών, προγράμματα μετά το σχολείο και εργαστήρια δασκάλων.

Η πετροπαιδαγωγική του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενέργειας Πετρελαίου και Αερίου του Οχάιο περιλαμβάνει ένα βιβλίο εργασίας με τίτλο «Φυσικό αέριο: ο αόρατος φίλος σας». Αυτή η εκστρατεία πετροπροπαγάνδας δημιουργήθηκε από την Culver Company, μια εταιρεία συμβούλων για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας φυσικού αερίου. Όπως εξετάζεται στο Έκθεση Hechingerμια ομάδα που χρηματοδοτείται από ορυκτά καύσιμα με το όνομα Έργο NEED (National Energy Education Development Project) έχει διαθέσει στο διαδίκτυο χιλιάδες σελίδες φιλικών προς τη βιομηχανία σχεδίων μαθημάτων για το κλίμα K-12.

Τέτοια πετροπαιδαγωγική δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ο Muffett εξηγεί ότι οι βιομηχανικές ομάδες στοχεύουν τις τάξεις με προπαγάνδα μάρκετινγκ εδώ και δεκαετίες. Όπως αναφέρεται από Ο κηδεμόναςΓια την Τζένη Ζου, οι μαθητές υποβάλλονται σε πετροπαιδαγωγική από τη δεκαετία του 1940. Ο Ζου εξήγησε ως εξής:

«Δεκαετίες εγγράφων που εξετάστηκαν από την Κέντρο για τη Δημόσια Ακεραιότητα αποκαλύπτουν ένα στενά συνδεδεμένο δίκτυο οργανισμών που συνεργάζεται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ζωγραφίσει μια ρόδινη εικόνα των ορυκτών καυσίμων στις τάξεις της Αμερικής. Με επικεφαλής τους στρατηγούς της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, οι ομάδες έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του εμπορίου τους σε εντυπωσιακά παιδιά και δασκάλους που απελπίζονται για πόρους».

Στοχεύουν τους νέους ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι είναι ευάλωτοι στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση. Όπως εξήγησε ο Carroll Muffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, πρόκειται για τη χρήση των σχολείων για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων των παιδιών.

Οι πολλαπλές εκστρατείες παραπληροφόρησης και ανατροπής της επιστήμης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς καθώς πέτυχαν να καθυστερήσουν τη δράση για το κλίμα. ΕΝΑ μελέτη 2018 από την Emily Eaton, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Regina, αποκάλυψε ότι η πετροπαιδαγωγική παρεμπόδισε την κλιματική δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα:

«Ο εταιρικός έλεγχος της παραγωγής ενέργειας και η εμβέλεια του ορυκτού κεφαλαίου στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική κοινωνία μπορεί να κατανοηθεί ως ένα καθεστώς παρεμπόδισης που εμποδίζει την απαραίτητη δράση για την κλιματική αλλαγή και εμποδίζει μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Εκτός από τις απροκάλυπτες μορφές οικονομικής δύναμης και επιρροής, η ηγεμονική δύναμη είναι κεντρική στο καθεστώς παρεμπόδισης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων».

Η διάχυτη επιρροή του Big Oil

Η επιρροή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων είναι τόσο διάχυτη όσο και ανησυχητική. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Ivy League, είναι γεμάτη χρήματα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως αποκαλύφθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, αυτή η χρηματοδότηση επηρεάζει την έρευνα. Ακόμη και η IPCC φέρεται να έχει αποδυναμώσει τις δηλώσεις της κατόπιν εντολής ισχυρών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων υποστηρίζεται και υποστηρίζεται από συντηρητικές πολιτικές και πολιτικούς. Ελέγχουν πολιτικά κόμματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί δεξιοί πολιτικοί προσπαθούν να συνθλίψουν την εκπαίδευση για το κλίμα.

Η βρώμικη βιομηχανία ενέργειας έχει συγκεντρώσει ιστορικό δεκαετιών αγοράς πολιτικών και πολιτικών αποτελεσμάτων. Οι Ρεπουμπλικάνοι παπαγαλίζουν την κλιματική άρνηση των παλαιών ενεργειακών συμφερόντων και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη, αλλά το ίδιο κάνουν και λίγοι Δημοκρατικοί. Το καλύτερο σύγχρονο παράδειγμα ενός Δημοκρατικού στην όψη είναι ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν. Αναστέλλει τον λογαριασμό των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Μπάιντεν για τις υποδομές με επίκεντρο το κλίμα.

Όπως αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη έκθεση της IPCC, γνωρίζουμε με ξεκάθαρη σαφήνεια ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής και ότι πρέπει να απομακρυνθούμε γρήγορα από αυτά, εάν θέλουμε να μην υπερβούν οι θερμοκρασίες το ανώτατο όριο που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού. 2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά πρότυπα). Η καύση ορυκτών καυσίμων όχι μόνο προμηνύει ένα καταστροφικό μέλλον, αλλά επίσης σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γνωρίζει ότι αποτελούν την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, απέκρυψαν τα γεγονότα και προκάλεσαν κύματα παραπληροφόρησης που είχαν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν την επιστήμη και να καθυστερήσουν τη δράση για το κλίμα. Πρώτα, αρνήθηκαν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής ή αμφισβήτησαν την ανθρωπογενή προέλευσή της, μετά προσπάθησαν να μετατοπίσουν την εστίαση στην προσωπική συμπεριφορά και τώρα ορισμένοι έχουν πειστεί ότι είναι πολύ αργά για να κάνουν οτιδήποτε γι‘ αυτό.

Η λύση της αποεπένδυσης

Η αποεπένδυση είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής προσέγγιση για την καταπολέμηση της επιρροής της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Πολλοί υποστηρικτές της αποεπένδυσης αναφέρουν την παραπληροφόρηση ως έναν ακόμη λόγο για τον οποίο πρέπει να σπάσουμε τη βρώμικη ενέργεια. Η υπόθεση της αποεπένδυσης είναι πειστική. Ακόμα κι αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις οικονομικές αποδόσεις, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι μια επένδυση υψηλού κινδύνου και χαμηλής απόδοσης. Τα δικαστήρια, οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι ασφαλιστές όλοι τονίζουν αυτό το επιχείρημα και αυτό το επιτακτικό επιχείρημα ενισχύεται από τα αυξανόμενα παραδείγματα λανθάνοντων περιουσιακών στοιχείων.

Είναι ταιριαστό ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποεπενδύονται σωρηδόν. Δίπλα στις θρησκευτικές ομάδες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη ομάδα εκποίησης. Συνολικά 208 εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν εκποιήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία από ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με Πηγαίνετε χωρίς απολιθώματαυπάρχουν επί του παρόντος 1.336 ιδρύματα αξίας 14,65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εκποιηθεί.

Το ταξίδι αποεπένδυσης του Χάρβαρντ είναι ένα από τα πιο γνωστά στις ΗΠΑ Παρά την υποστήριξη από τη σχολή του Χάρβαρντ, πολλοί στην πανεπιστημιούπολη απογοητεύτηκαν όταν κυκλοφόρησαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές Υπεύθυνης Επένδυσης του σχολείου το 2014 και απέτυχαν να συμπεριλάβουν την εκποίηση από ορυκτά καύσιμα. Τον Απρίλιο του 2015 μια εκδήλωση με τίτλο Harvard Heat Week άσκησε πίεση, αλλά χρειάστηκαν χρόνια διχασμού πριν το Χάρβαρντ συμφώνησε τελικά να αποεπενδύσει το 2021. Ωστόσο, αυτή είναι μια νίκη για ακτιβιστικές οργανώσεις όπως το Fossil Fuel Harvard που αγωνίζεται σε αυτόν τον αγώνα από το 2012.

Στον Καναδά, το πανεπιστήμιο Lakehead στο Thunder Bay Ontario είναι η πιο πρόσφατη σχολή τριτοβάθμιας εκμάθησης για αποχώρηση από ορυκτά καύσιμα. Σε αντίθεση με το Χάρβαρντ, το Lakehead έχει παράσχει ένα χρονοδιάγραμμα και έχει δεσμευτεί για πλήρη αποεπένδυση έως το 2023. Αυτό είναι το έκτο καναδικό πανεπιστήμιο που δεσμεύεται για κάποια μορφή εκποίησης ορυκτών καυσίμων (άλλες περιλαμβάνουν Concordia, Laval, Guelph και UBC). Οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Fossil Free Lakehead (FFL) πιέζουν για αυτήν την κίνηση από το 2014.

Μια ανάλυση Fossil Free Lakehead επιβεβαίωσε την παρατήρηση ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολειτουργούν. Shadiya Aidid Εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης λέγοντας ότι υπερβαίνει τις επιστροφές και ακόμη και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις προσπάθειες παραπληροφόρησης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων ως βασικούς λόγους.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Πανεπιστήμιο Creighton, ένα Ιησουιτικό/Καθολικό Πανεπιστήμιο στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, αντικαθιστώντας τα με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αποεπένδυσης, οι μαθητές αμφισβήτησαν τους δεσμούς ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και αποδοκίμασαν τις δωρεές από το Ίδρυμα Koch, το οποίο είναι μια ευρέως γνωστή πηγή παραπληροφόρησης για το κλίμα.

Αυτές οι προσπάθειες εκποίησης έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Ρίτσαρντ Μίλερ, θεολόγος στο Creighton που διδάσκει μαθήματα για την κλιματική αλλαγή, είπε ότι η κίνηση είναι «πολύ σημαντική, αλλά είναι μόνο η αρχή» και πρόσθεσε «Αλλάζει τη συζήτηση. Τραβάει μια ηθική γραμμή. Η πραγματική πίεση πρέπει να ασκηθεί στους ομοσπονδιακούς ηγέτες».

Προστασία των μαθητών από την παραπληροφόρηση σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα

Εκτός από την εκποίηση, έχουν ξεκινήσει και άλλες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι πρέπει να περιορίσουμε τα ορυκτά καύσιμα για να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση. Οι μαθητές θέλουν να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Όπως αξιολογήθηκε από Έμμα Γκρέινι Σε ένα πρόσφατο άρθρο της Global and Mail, ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών μηχανικών συνειδητοποιεί ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πεθαίνει και αναζητούν ευκαιρίες μάθησης που εκτείνονται πέρα ​​από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Υπάρχει επίσης μια σειρά από τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση.

Λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστεί η καταστροφική επίδραση της βρώμικης ενέργειας στην Ουάσιγκτον. Όπως αναφέρεται από CNN, νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα για την κλιματική παραπληροφόρηση από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής διεύρυνε πρόσφατα την έρευνά της σχετικά με τον ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διάδοση παραπληροφόρησης. Καλούν κορυφαία στελέχη της Exxon Mobil, της Chevron, της BP και της Royal Dutch Shell, καθώς και των ομάδων λόμπι American Petroleum Institute (API) και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου τον Οκτώβριο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους παραπλανούνται οι άνθρωποι και ο αγώνας για την κλιματική εκπαίδευση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολέμων παραπληροφόρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο ως προμηθευτές πληροφοριών και έρευνας που βασίζονται στην επιστήμη. Θα πρέπει να ηγούνται της κατηγορίας για να διαλύσουν τα ψέματα και να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταστήσουν δυνατό ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα κράτη εξετάζουν την επιβολή της διδασκαλίας της κλιματικής επιστήμης στα σχολεία. Το ψήφισμα 574 της Βουλής, «Υποστήριξη της διδασκαλίας της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία», εισήχθη από τη βουλευτή Barbara Lee, Δημοκρατική από την περιοχή της Καλιφόρνια που περιλαμβάνει το Όκλαντ και το Μπέρκλεϋ. Πέρυσι το Νιου Τζέρσεϊ έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που απαίτησε εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή στα δημόσια σχολεία της.

Η εκπαίδευση για το κλίμα που βασίζεται στην επιστήμη είναι κρίσιμης σημασίας και υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη για την προστασία των παιδιών από την παραπληροφόρηση στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης, η Φινλανδία πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος του National Science Teaching Association προσφέρει δείγματα μαθημάτων και καθοδήγηση για τη δημιουργία ενός επιστημονικά έγκυρου προγράμματος σπουδών για την κλιματική αλλαγή. Επιστημονικά πρότυπα επόμενης γενιάςτα οποία έχουν υιοθετηθεί από 36 πολιτείες των ΗΠΑ, αποτελούν προπύργιο κατά της πετροπαιδαγωγικής και της κακόβουλης επιρροής της βρώμικης ενεργειακής παραπληροφόρησης.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος της 11ης έκδοσης της ετήσιας σειράς Green School του Green Market Oracle. Για να δείτε περισσότερα άρθρα όπως αυτό κάντε κλικ εδώ.

Σχετιζομαι με

Γιατί η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

Schreibe einen Kommentar