Πόσο βιώσιμοι ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

3
Πόσο βιώσιμοι ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

Κάποιοι επαινούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως τους πιο πράσινους αγώνες που έγιναν ποτέ, ενώ άλλοι λένε ότι είναι από τους λιγότερο βιώσιμους αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανησυχία για τα αθλητικά γεγονότα, γι‘ αυτό και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) βελτιώνει το προφίλ βιωσιμότητας των Ολυμπιακών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι όλες οι επερχόμενες διοργανώσεις της θα είναι ουδέτερες από εκπομπές άνθρακα και, καθώς έως το 2030, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι «θετικοί για το κλίμα».

Υπάρχει καλός λόγος για τους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Εκτός από απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για πολλά αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόσο οι χειμερινοί όσο και οι καλοκαιρινοί αγώνες αισθάνονται τις επιπτώσεις των θεμάτων που σχετίζονται με το κλίμα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε αμφισβήτηση τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και οι καλοκαιρινοί αγώνες μαστίζονται από διαρκώς αυξανόμενη ζέστη.

Οι Αγώνες του Τόκιο έχουν την άδοξη διάκριση ως τους πιο καυτούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Όπως αναφέρουν οι Joe Lo και Marlene Jacobsen στο Νέα για την Κλιματική Αλλαγή, η ζέστη έκανε αθλητές όπως η Ρωσίδα τοξότης Svetlana Gomboeva να λιποθυμήσουν ενώ άλλοι όπως η Ισπανίδα τενίστρια Paula Badosa αναγκάστηκε να αποσυρθεί και να απομακρυνθεί από το γήπεδο σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω θερμοπληξίας. Αυτοί που καταφέρνουν να επιμείνουν συχνά πιέζουν τον εαυτό τους στο όριο της ανθρώπινης αντοχής. Ο Νορβηγός τριαθλητής Kristian Blummenfelt έκανε εμετό μετά την επίδοση του στο χρυσό μετάλλιο.

Όπως αξιολογήθηκε από την Katie Herzog το 2016 άρθρο Grist, μια έκθεση από το Παρατηρητήριο Κλίματος της Βραζιλίας, ισχυρίστηκε ότι η ζέστη κάνει πιο δύσκολο για τους αθλητές να σημειώσουν νέα ρεκόρ. Σημείωσαν το γεγονός ότι μετά από χρόνια σταθερής βελτίωσης των επιδόσεων, οι χρόνοι του μαραθωνίου γίνονται πιο αργοί. Καθώς η τάση της θέρμανσης συνεχίζεται, είναι απολύτως πιθανό οι αθλητές να πεθάνουν από υπερβολική ζέστη. Ορισμένοι αθλητές υψηλού επιπέδου αναγκάστηκαν να τερματίσουν την αθλητική τους καριέρα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα για ανθρώπους όπως η διεθνής παίκτρια netball της Αυστραλίας, Amy Steel, η οποία αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προετοιμασίας πριν από πέντε χρόνια.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιωσιμότητα ήταν στην κορυφή της ατζέντας των καλοκαιρινών αγώνων του Τόκιο. Η κατευθυντήρια αρχή των αγώνων ήταν: «Να είστε καλύτεροι, μαζί – για τον πλανήτη και τους ανθρώπους». Αυτή η εκδήλωση παρουσίασε λύσεις βιωσιμότητας και χαρακτηρίστηκε ως οι πιο πράσινοι Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ. Τροφοδοτήθηκε πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σύμφωνα με τους διοργανωτές θα μείνει στην ιστορία ως οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με αρνητικές εκπομπές άνθρακα.

Απορρίμματα και ανακύκλωση

Ο στόχος ήταν μια εκδήλωση μηδενικών αποβλήτων με το 99 τοις εκατό όλων των προϊόντων που προμηθεύονται για τα παιχνίδια να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται. Τα 5.000 Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια χυτεύτηκαν από μέταλλα που διασώθηκαν από σχεδόν 79.000 μετρικούς τόνους smartphone και άλλα ηλεκτρονικά απόβλητα που δώρισε το ιαπωνικό κοινό. Τα βάθρα των μεταλλίων κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα. Η Ολυμπιακή δάδα κατασκευάστηκε από απορρίμματα αλουμινίου και οι λαμπαδηδρόμοι φορούσαν μπλουζάκια και παντελόνια από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά καζάνια άναψαν με καθαρό καύσιμο υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης για ηλεκτρισμό και ζεστό νερό σε κοιτώνες, καφετέριες και προπονητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό χωριό. Αυτός ο χώρος στη συνέχεια μετατράπηκε σε υδρογονοκίνητα διαμερίσματα, σχολείο, καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις.

Εγκαταστάσεις και συγκοινωνίες

Αντί να χτίσουν νέες εγκαταστάσεις, οι διοργανωτές εξόπλισαν 25 υπάρχοντες χώρους με τεχνολογίες υψηλής απόδοσης. Ο εξοπλισμός ενοικιάστηκε παρά αγοράστηκε (υπολογιστές, tablet, ηλεκτρικές συσκευές, γραφεία, καρέκλες κ.λπ.). Η μεταφορά του Αθλητή τροφοδοτήθηκε από τα ηλεκτρικά οχήματα e-Palette της Toyota, έναν στόλο 500 ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου (FCEV) και 100 λεωφορεία FCEV. Οι Ολυμπιονίκες κοιμόντουσαν σε κρεβάτια από ανακυκλωμένο χαρτόνι και τα στρώματα ανακυκλώνονται σε πλαστικά προϊόντα. Οι διοργανωτές προσπάθησαν επίσης να συμμορφωθούν με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς και να επενδύσουν στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Πιστώσεις άνθρακα/αντισταθμίσεις

Το πιο επίμαχο ζήτημα ήταν η χρήση πιστώσεων άνθρακα από το παιχνίδι για την αντιστάθμιση των εκπομπών*. Εβδομάδες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, οι διοργανωτές αγόρασαν το 150 τοις εκατό των πιστώσεων άνθρακα που απαιτούνται για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των παιχνιδιών. Η στρατηγική απανθρακοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο βοήθησε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της διοργάνωσης από 2,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) σε 2,73 εκατομμύρια τόνους. Η αντιστάθμιση άνθρακα κάλυψε όλες τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των κατασκευών. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανώτατου ορίου άνθρακα και εμπορίου της Ιαπωνίας, οι πιστώσεις άνθρακα αντιστάθμισαν περίπου 720.000 μετρικούς τόνους CO2 που εκπέμπονται από τους αγώνες και οι υπόλοιπες εκπομπές αντισταθμίστηκαν από πιστώσεις άνθρακα αξίας 4,38 εκατομμυρίων μετρικών τόνων.

Κατηγορίες για πρασινάδα

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι αυτοί ήταν οι πιο βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες στον κόσμο. Ορισμένοι επέκριναν τη χρήση πιστώσεων άνθρακα και απέρριψαν τις προσπάθειες βιωσιμότητας ως «επιφανειακές» Τζένιφερ Χανένα νέο μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ήταν οι τρίτοι λιγότερο βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1992. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ονόμασε τις οργανωτικές επιτροπές του Τόκιο τους πράσινους ισχυρισμούς «επιφανειακούς». Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις προσπάθειες «σημαντικές», αλλά είπε ότι ήταν «περιορισμένες» και «όχι αρκετές» Αυτές είναι οι απόψεις του Ντέιβιντ Γκογκισβίλι, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας μιας μελέτης με κριτές για τα παιχνίδια που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Ο Γκογκισβίλι είπε ότι τα παιχνίδια ήταν πολύ μεγάλα και κατήγγειλε την υποκρισία της ανακύκλωσης, ενώ απέτυχε να απαγορεύσει το πλαστικό. Η έκθεση ανέφερε ότι το αυξανόμενο μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων τους κάνει χειρότερους, όχι καλύτερους. Η έκθεση πρότεινε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν τα παιχνίδια πιο βιώσιμα είναι η μείωση του μεγέθους.

Υπήρξαν επίσης άλλες επικρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι μέρος της ξυλείας που χρησιμοποιήθηκε συνδέθηκε με την αποψίλωση των δασών και μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας που παρήχθη προερχόταν από βιομάζα. Ωστόσο, η χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα αντιπροσωπεύει τον πυρήνα των επικρίσεων. Δεν ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που αντιστάθμισαν τις εκπομπές άνθρακα. Η BP αντιστάθμισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και η Dow συνεργάστηκε με τους εταίρους της για να αντισταθμίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Το πρόβλημα με τις πιστώσεις άνθρακα και την αντιστάθμιση

Το πρόβλημα με τις πιστώσεις άνθρακα και την αντιστάθμιση άνθρακα είναι ότι συχνά αντικαθιστούν τη μείωση των εκπομπών. Οι εταιρείες πετρελαίου, η ναυτιλία εμπορευμάτων και οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν πιστώσεις άνθρακα για να συνεχίσουν να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου. Αν και οι πιστώσεις άνθρακα/αντισταθμίσεις, όπως η προστασία των δασών και η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων είναι αποτελεσματικές, δεν υποκαθιστούν τη μείωση των εκπομπών και χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως δικαιολογία για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως συνήθως. Μολονότι μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό μέτρο διακοπής στο δρόμο προς τον μηδενισμό των εκπομπών, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες σε επίπεδο οικονομίας για τον πλήρη τερματισμό των εκπομπών. Με απλά λόγια, δεν θα μπορέσουν ποτέ να συγκρατήσουν τις θερμοκρασίες από το να υπερβούν το ανώτερο όριο θερμοκρασίας. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές, στη χειρότερη, μπορεί να είναι απλά κόλπα δημοσίων σχέσεων που χρησιμεύουν ως αντιπερισπασμός που δίνουν στους ρυπαίνοντες άδεια να συνεχίσουν να ρυπαίνουν.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η αντιστάθμιση του άνθρακα μπορεί να υπονομεύσει την κλιματική δικαιοσύνη και να συμβάλει στην κλιματική αποικιοκρατία που επιδεινώνει την ανισότητα μεταξύ του Παγκόσμιου Νότου και του ανεπτυγμένου κόσμου. Σύμφωνα με τον μελετητή της αποικιοκρατίας Αγαπητέ Ο. θεατή, η κλιματική αποικιοκρατία είναι «η κυριαρχία λιγότερο ισχυρών χωρών και λαών από πλουσιότερες χώρες μέσω πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό να επιβραδύνουν τον ρυθμό της κλιματικής κατάρρευσης». Είναι πολύ φθηνότερο να δημιουργηθεί αντιστάθμιση άνθρακα στον Παγκόσμιο Νότο και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών.

Παρά τις επικρίσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ήταν πολύ ανώτεροι από τους αγώνες στο Ρίο και στο Σότσι.

*Αντισταθμίσεις άνθρακα: Μια ενέργεια που αποσκοπεί στην αντιστάθμιση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα βιομηχανικής ή άλλης ανθρώπινης δραστηριότητας, ειδικά όταν προσδιορίζεται ποσοτικά και διακινείται ως μέρος ενός εμπορικού προγράμματος.

*Carbon credits: Άδεια που επιτρέπει σε μια χώρα ή οργανισμό να παράγει μια ορισμένη ποσότητα εκπομπών άνθρακα και η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί εάν δεν χρησιμοποιηθεί το πλήρες όριο.

Σχετιζομαι με

Schreibe einen Kommentar