Πρόληψη Σκουός | Οργανικός Έλεγχος

3
Πρόληψη Σκουός |  Οργανικός Έλεγχος

(φωτογραφία: Dr. Jennifer Johnson)

Το ζωύφιο της κολοκυθιάς (λυπημένη Ανάσα) είναι παράσιτο για τα φυτά της οικογένειας των κολοκυθιών (κολοκύθες, κολοκύθες, αγγούρια, καρπούζι κ.λπ.) και ένα από τα πιο δύσκολα παράσιτα κήπου για βιολογική καταπολέμηση — αλλά μπορεί να γίνει!

Τα ζωύφια της κολοκυθιάς (δεν πρέπει να συγχέονται με τα κολοκυθάκια) όχι μόνο βλάπτουν το φυτικό φύλλωμα καθώς τρέφονται, αλλά μπορούν να μεταδώσουν ασθένεια κίτρινου αμπέλου της κολοκυθιάς (Serratia marcescens) στα φυτά. Το βακτήριο διαχειμάζει με τα ζωύφια της κολοκυθιάς που το μεταφέρουν και στη συνέχεια την άνοιξη τα ζωύφια μολύνουν τη νέα καλλιέργεια. Τα νεαρά σπορόφυτα με τα πρώτα τους αληθινά φύλλα είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από τα παλαιότερα φυτά, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τα ζωύφια κολοκύθας από τα φυτά σας σε αυτό το στάδιο. (Περισσότερα για αυτό στη συνέχεια.)

Αναγνωρίζοντας τα σφάλματα Squash και Κατανόηση του Κύκλου Ζωής τους

Τα αυγά σκουός βρίσκονται συνήθως στην κάτω πλευρά των φύλλων κολοκυθιού μεταξύ των φλεβών, αν και μπορούν επίσης να βρεθούν στους μίσχους. Τα χάλκινα-καφέ πεπλατυσμένα, ωοειδούς σχήματος αυγά είναι περίπου 1 χιλιοστό το καθένα και τοποθετούνται σε χαλαρές ομάδες των 20 περίπου.

Αυγά ζωύφιου σκουός

Τα αυγά του σκουός είναι καφέ-μπρούτζου και έχουν σχήμα οβάλ. Βρίσκονται συνήθως στην κάτω πλευρά των φύλλων κολοκυθιού μεταξύ των φλεβών, αν και μπορούν επίσης να βρεθούν στους μίσχους.

Γενικά, τα ζωύφια των κολοκυθιών γεννούν αυγά από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα του καλοκαιριού, αλλά αυτό θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Δέκα ημέρες μετά την ωοτοκία τους, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νύμφες κολοκυθιών αναδύονται. Οι νύμφες έχουν μακριές κεραίες και τρία ζεύγη πόδια, και ξεκινούν ανοιχτό πράσινο και έχουν μήκος μόλις μια δέκατη ίντσα. Καθώς λιώνουν και προχωρούν σε πέντε νυμφικά στάδια, τελικά μεγαλώνουν σε μισή ίντσα και το χρώμα τους αλλάζει σε γκρι. Ολόκληρο το στάδιο της νύμφης διαρκεί λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Ελέγξτε τα σφάλματα του σκουός αμέσως μόλις εμφανιστούν

Δέκα ημέρες μετά την ωοτοκία των αυγών, εκκολάπτονται και αναδύονται νύμφες κολοκυθιών. Οι νύμφες έχουν μακριές κεραίες και τρία ζεύγη πόδια, και ξεκινούν ανοιχτό πράσινο και έχουν μήκος μόλις μια δέκατη ίντσα.

Οι ενήλικες είναι μήκος πέντε όγδοων της ίντσας με επίπεδα, σκούρα γκρι, σχεδόν μαύρα σώματα. Έχουν κεραίες και έξι πόδια, σαν νύμφες. Τα ζωύφια του σκουός έχουν έναν γόνο ετησίως στο Βορρά και μπορεί να έχουν δύο ή και τρεις στο Νότο, και δηλΜόνο οι ενήλικες ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη, βγαίνουν για να τραφούν και να ζευγαρώσουν, ξεκινώντας τον κύκλο από την αρχή.

Ώριμη νύμφη ζωύφιου σκουός

Καθώς τα ζωύφια των κολοκυθιών ξεφυτρώνουν, προχωρούν σε πέντε νυμφικά στάδια, αυξάνοντας τελικά σε μισή ίντσα καθώς το χρώμα τους αλλάζει σε γκρι.

Αναγνώριση ζημιάς από σφάλματα σκουός

Τα ζωύφια σκουός χρησιμοποιούν τα στοματικά τους μέρη για να ρουφήξουν το χυμό απευθείας από τα φύλλα και να εγχύσουν το τοξικό σάλιο τους στη διαδικασία. Η τοξίνη δημιουργεί κίτρινες κηλίδες που τελικά γίνονται καφέ και δημιουργούν τρύπες και τα προσβεβλημένα φύλλα μαραίνονται, στεγνώνουν και πεθαίνουν.

Τα ώριμα φυτά μπορούν να ανεχθούν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι τα νεαρά φυτά της κολοκύθας και της κολοκύθας, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να παρεμβαίνετε αφού εντοπίσετε ζημιά από σκουός.

Ένα κολοκυθάκι που έχει μολυνθεί από την ασθένεια της κίτρινης αμπέλου του κολοκυθιού είναι σε μπελάδες. Τα βακτήρια θα φράξουν το αγγειακό σύστημα του φυτού, με αποτέλεσμα τα φύλλα να κιτρινίζουν και οι άκρες των φύλλων να κατσαρώνουν. Το κάτω στέλεχος θα κιτρινίσει και οι ρίζες θα σαπίσουν. Τα προσβεβλημένα φυτά πρέπει να αφαιρούνται και να απορρίπτονται — όχι να κομποστοποιούνται.

Πρόληψη σφαλμάτων σκουός

Εάν είχατε παλιότερα σφάλματα σκουός, οι πιθανότητες να τα ξαναζήσετε είναι υψηλές – εκτός αν κάνετε κάτι για να παρέμβετε.

Αφαιρέστε τα παλιά αμπέλια και τα απορρίμματα φύλλων από τον κήπο σας όπου διαχειμάζουν τα ενήλικα ζωύφια κολοκυθιών. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό που αναδύεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Σε έναν κήπο με πολλά φύλλα, τα ζωύφια της σκουός θα έχουν πολλά μέρη για να κρυφτούν. Το πλαστικό σάπια φύλλα (λεπτά φύλλα πλαστικού διάτρητα για τη διέλευση του νερού) είναι ένα κατάλληλο σάπια φύλλα για σκουός, επειδή θα παρέχει την καταστολή των ζιζανίων του οργανικού σάπια φύλλα, ενώ δεν παρέχει ενδιαίτημα για παράσιτα.

Είτε είχατε πρόβλημα με τα κολοκυθάκια είτε όχι, είναι πάντα καλή ιδέα να εξασκείτε την αμειψισπορά ανακατεύοντας το σημείο που φυτεύετε κολοκυθάκια. Για παράδειγμα, όπου καλλιεργούνταν κολοκυθάκια το προηγούμενο έτος, φυτέψτε νυχτολούλουδα (όπως ντομάτες και πιπεριές), ριζικές καλλιέργειες (όπως ραπανάκια και καρότα) ή χόρτα για σαλάτες, επειδή αυτά τα βρώσιμα δεν είναι ευαίσθητα στα ζωύφια των κολοκυθιών και στις ασθένειες της κολοκυθιάς.

Ορισμένες ποικιλίες κολοκύθας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποστούν επίθεση από έντομα σκουός από άλλες. Αυτά περιλαμβάνουν κολοκυθάκια βελανιδιάς, σπαγγέτι, κολοκυθάκια βουτύρου και κολοκυθάκια.

Κολοκύθι

Ορισμένες ποικιλίες κολοκύθας, όπως τα κολοκυθάκια, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από σφάλματα κολοκύθας σε σχέση με άλλες ποικιλίες.

Νεροκάρδαμο, ένα αμπελώνα φυτό με βρώσιμα φύλλα και άνθη, λέγεται ότι απωθεί τα ζωύφια της κολοκυθιάς. Η εμφύτευση του κολοκυθιού με τα κολοκυθάκια σας ως φυτό συντροφιάς μπορεί να κρατήσει μακριά τα ζωύφια της κολοκυθιάς.

Κάλυμμα πλωτής σειράς εγκατεστημένα πάνω από σπορόφυτα κολοκύθας θα αρνηθούν στα ζωύφια κολοκύθας την ευκαιρία να γεννήσουν τα αυγά τους – τουλάχιστον στον κήπο σας. Αυτό το λεπτό φράγμα αφήνει το φως και το νερό να περάσουν, αλλά όχι τα ζωύφια της κολοκυθιάς και άλλα παράσιτα της κολοκυθιάς, όπως ο τρυπητής αμπέλου και τα σκαθάρια της κολοκυθιάς. Ωστόσο, το κάλυμμα της σειράς αποκλείει επίσης τα γονιμοποιητικά έντομα, επομένως θα πρέπει να αφαιρεθεί όταν τα φυτά αρχίσουν να ανθίζουν.

Κάλυμμα σειράς

Το πλωτό κάλυμμα σειρών που τοποθετείται πάνω από σπορόφυτα κολοκύθας θα αποτρέψει τα ζωύφια κολοκύθας από το να μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους στον κήπο σας (τουλάχιστον για αυτά που δεν ξεχειμώνιασαν στα κρεβάτια όπου φυτεύετε νέα φυτά κολοκυθιού).

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το κάλυμμα της σειράς μέχρι να εξαλειφθεί τελείως η απειλή των ζωυφίων κολοκύθας εάν γονιμοποιήσετε με το χέρι. Αρχικά, προσδιορίστε ένα θηλυκό λουλούδι για επικονίαση. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα θηλυκά λουλούδια από το μικρός εμβρυϊκός καρπός ανάμεσα στο άνθος και το στέλεχος του φυτού. Στη συνέχεια, αναγνωρίστε ένα αρσενικό λουλούδι – δεν θα υπάρχει τίποτα μεταξύ του λουλουδιού και του μίσχου – και ξεφλουδίστε τα πέταλα για να αποκαλύψετε τα καλυμμένα με γύρη ανθήρ. Βουρτσίστε τον ανθήρα γύρω από το στίγμα του θηλυκού λουλουδιού και, στη συνέχεια, κλείστε το λουλούδι με ένα ελαφρύ μανταλάκι με κλιπ για να επιτρέψετε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικονίασης. Η προτιμώμενη μέθοδος μου είναι να καλύψω το γονιμοποιημένο λουλούδι σε α τσάντα διχτυού από νάιλον. Αυτές οι τσάντες είναι και φθηνές και επαναχρησιμοποιήσιμες.

Μια άλλη μέθοδος γονιμοποίησης με το χέρι είναι να πάρετε ένα μικρό, μαλακό πινέλο ζωγραφικής και να ταμπονάρετε το πινέλο στον ανθήρα για να συλλέξετε λίγη από τη γύρη και στη συνέχεια να «βάψετε» ελαφρά τη γύρη στο στίγμα του θηλυκού λουλουδιού.

Λουλούδι σκουός

Για να γονιμοποιήσετε με το χέρι το σκουός που προστατεύεται κάτω από το κάλυμμα της σειράς, πρώτα, αναγνωρίστε ένα θηλυκό λουλούδι που θα επικονιάσει. Τα θηλυκά άνθη έχουν μικρούς εμβρυϊκούς καρπούς ανάμεσα στο άνθος και το στέλεχος του φυτού.

Έλεγχος σφαλμάτων σκουός

Το Handpicking είναι ένας κουραστικός αλλά αποτελεσματικός — και οργανικός — έλεγχος σφαλμάτων σκουός. Επιθεωρήστε νεαρά φυτά σκουός, ειδικά την κάτω πλευρά των φύλλων, για αυγά. Αφήστε τα φύλλα αλλά αφαιρέστε και καταστρέψτε τα αυγά. Οι συχνές επιθεωρήσεις και η αφαίρεση αυγών μπορούν να σταματήσουν ένα πρόβλημα με το σκουός πριν ξεκινήσει.

Ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας λειτουργεί καλά για αφαίρεση ή μπορείτε να δοκιμάσετε να το ξύσετε με μια πιστωτική κάρτα.

Μπορείτε επίσης να μαζέψετε νύμφες και ενήλικες και να τις ρίξετε σε σαπουνόνερο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και μια ασύρματη ηλεκτρική σκούπα αυτοκινήτου ή μια μπανιέρα με ένα στενό εξάρτημα στον κήπο τους για να κάνουν τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα.

Το εντομοκτόνο σαπούνι σκοτώνει τις νύμφες του σκουός όταν εφαρμόζεται απευθείας. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο εντομοκτόνο σαπούνι ή να φτιάξετε το δικό σας αναμειγνύοντας μόνο μία έως δύο κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό πιάτων με ένα γαλόνι νερό. Χρησιμοποιήστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ένα στενό σχέδιο ψεκασμού για να στοχεύσετε τα σφάλματα.

Παρόλο που το εντομοκτόνο σαπούνι θεωρείται μια βιολογική προσέγγιση ελέγχου παρασίτων, είναι μη επιλεκτικό, όπως και τα συνθετικά, ανόργανα φυτοφάρμακα. Έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει ό,τι έρχεται σε επαφή, ειδικά έντομα με μαλακό σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ωφέλιμων εντόμων. Το εντομοκτόνο σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με φειδώ και δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζεται αδιάκριτα.

Λάβετε υπόψη ότι το εντομοκτόνο σαπούνι είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στα ώριμα ζωύφια σκουός, κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος για να θέσετε αμέσως υπό έλεγχο μια μόλυνση.

Εάν είναι δυνατόν, εξασκηθείτε πρώτα στους χειροκίνητους ελέγχους και αντισταθείτε στην επιθυμία χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων για τον έλεγχο των ζωυφίων της κολοκυθιάς. Τα ευεργετικά και ουδέτερα έντομα που σκοτώνουν αυτές οι χημικές ουσίες είναι απαραίτητα για ένα υγιές οικοσύστημα.

Ένα άλλο κοινό και καταστροφικό παράσιτο των φυτών κολοκύθας είναι ο επίφοβος αμπελοτρύπας Squash. Ρίξτε μια ματιά στη δημοσίευσή μου σχετικά με το πώς να αποτρέψετε και να ελέγξετε τον τρυπητή της αμπέλου κολοκυθιάς. Μπορεί να καταστρέψει τα φυτά σας γρήγορα αν δεν το πιάσετε εγκαίρως.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Επεισόδιο 008: Οργανικός έλεγχος παρασίτων με τον Τζεφ Γκίλμαν

Επεισόδιο 050: Οργανικός έλεγχος παρασίτων: ευεργετικά έντομα και πέρα

joegardener Online Gardening Academy™: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και αρχίζουν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Master Παράσιτα, Ασθένειες & Ζιζάνια

joegardenerTV YouTube

joegardener Newsletter

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν Πράσινο Κόσμο®

GGW Επεισόδιο 723: Φυσικός έλεγχος παρασίτων και ασθενειών – πιο πράσινες λύσεις σε κοινές προκλήσεις κηπουρικής

Κάλυμμα πλωτής σειράς

Διχτυωτή τσάντα από νάιλον

Σπόροι Nasturtium

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Park Seed και Exmark. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar