Πρόληψη και έλεγχος ιαπωνικού σκαθαριού | Βιολογικές Επιλογές

3
Πρόληψη και έλεγχος ιαπωνικού σκαθαριού |  Βιολογικές Επιλογές

Η πρόληψη και ο έλεγχος του ιαπωνικού σκαθαριού είναι μια από τις πιο κοινές προκλήσεις για τους κηπουρούς κάθε καλοκαίρι. Αν και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έντομα, με το μπρούτζινο και πράσινο χρώμα τους, αυτά τα εισβολικά παράσιτα είναι επίσης ένα από τα πιο καταστροφικά – βλάπτουν και μερικές φορές μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν λουλούδια, θάμνους και δέντρα όταν δεν ελέγχονται.

Πιστεύεται ότι τα ιαπωνικά σκαθάρια έφτασαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα φορτίο βολβών ίριδας από την Ιαπωνία το 1916. Δυστυχώς, οι φυσικοί θηρευτές τους δεν έκαναν το ταξίδι μαζί τους στη Βόρεια Αμερική, όπου τώρα πολλαπλασιάζονται σχεδόν αμείωτα αντί της ανθρώπινης παρέμβασης.

Τα ιαπωνικά σκαθάρια είναι ενοχλητικά τόσο στα προνυμφικά όσο και στα ενήλικα στάδια τους και επηρεάζουν περισσότερα από 300 είδη φυτών και δέντρων.

Ιαπωνικά σκαθάρια που τρώνε ένα μπουμπούκι λουλουδιών

Τα ιαπωνικά σκαθάρια θηρεύουν τα μπουμπούκια των ανθέων καθώς και τα φύλλα.

Αναγνώριση των ιαπωνικών σκαθαριών και της ζημιάς τους

Ένα ενήλικο ιαπωνικό σκαθάρι έχει μήκος περίπου 3/8 της ίντσας. Τα ευδιάκριτα καλύμματα των φτερών του φαίνονται μεταλλικά – όπως ο χαλκός με πράσινο φθορισμό – ενώ η κοιλιά του έχει πέντε τούφες άσπρες τρίχες σε κάθε πλευρά. Μια ιαπωνική προνύμφη σκαθαριού είναι μια λευκή ράβδος που μεγαλώνει σε μήκος μια ίντσα. Οι τρίχες βρίσκονται στο έδαφος, συχνά κάτω από χλοοτάπητες, σε κυρτή θέση.

Μπορεί να δείτε τη ζημιά που προκαλούν τα ιαπωνικά σκαθάρια προτού βρείτε ένα σκαθάρι ή μια ράβδο.

Πάνω από το έδαφος, όπου η ζημιά του ιαπωνικού σκαθαριού είναι πιο εμφανής, τα ενήλικα σκελετοποιούν τα φύλλα μεταξύ των φλεβών. Το φύλλωμα που μένει μοιάζει με δαντέλα. Αλλά τα σκαθάρια δεν σταματούν εκεί – τρώνε επίσης λουλούδια.

Η ζημιά στο τρίχωμα γίνεται εμφανής όταν εμφανίζονται νεκρά μπαλώματα σε χλοοτάπητες και χόρτα του γκολφ. Τα κομμάτια του νεκρού χλοοτάπητα μπορούν να μαζευτούν σαν κομμάτια χαλαρού χαλιού. Ενώ μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες για να πεθάνει ένας χλοοτάπητας έτσι, τα ιαπωνικά σκαθάρια είναι δικαίως ένας από τους συνήθεις ύποπτους.

Ιαπωνικό σκαθάρι σε κατεστραμμένο φύλλο

Τα ενήλικα ιαπωνικά σκαθάρια σκελετώνουν τα φύλλα ανάμεσα στις φλέβες. Το φύλλωμα που μένει μοιάζει με δαντέλα.

Κατανόηση του κύκλου ζωής του ιαπωνικού σκαθαριού

Το ιαπωνικό σκαθάρι έχει ετήσιο κύκλο ζωής. Τα ενήλικα δεν ξεχειμωνιάζουν, έτσι τα σκαθάρια που μασούν τα φυτά σας τώρα είναι λιγότερο από ένα έτος.

Τα ενήλικα που αναδύονται το καλοκαίρι για να τραφούν με φύλλα αναπαράγονται επίσης. Το θηλυκό τρυπώνει στο έδαφος ή στο χλοοτάπητα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν για να γεννήσει αυγά – μέχρι τα 60 περίπου στα μέσα Αυγούστου.

Τα αυγά του ιαπωνικού σκαθαριού εκκολάπτονται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή τους και οι προνύμφες, ή οι προνύμφες, παραμένουν υπόγεια για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Αν και οι ράβδοι μπορεί να φαίνονται ακίνητοι, το φθινόπωρο και την άνοιξη τρέφονται ενεργά από τις ρίζες του χόρτου. Στη συνέχεια, τα Grubs κάνουν κουτάβια πριν εμφανιστούν δύο εβδομάδες αργότερα, στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, ως ενήλικες. Οι ενήλικες ζουν μόνο 30 έως 45 ημέρες κατά μέσο όρο.

Ζευγαρώνουν ιαπωνικά σκαθάρια.

Ενήλικα Ιαπωνικά σκαθάρια εμφανίζονται το καλοκαίρι και αναπαράγονται. Το θηλυκό τρυπώνει στο έδαφος ή στο χλοοτάπητα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν για να γεννήσει αυγά – μέχρι τα 60 περίπου στα μέσα Αυγούστου.

Μέθοδοι ελέγχου και διαχείρισης ενηλίκων ιαπωνικών σκαθαριών

Δεν μπορείτε ποτέ να εξαλείψετε τα ιαπωνικά σκαθάρια, αλλά μπορείτε να τα διαχειριστείτε.

Τα ιαπωνικά σκαθάρια μπορούν να πετάξουν στον κήπο σας από απόσταση έως και πέντε μίλια – αν και είναι πιο πιθανό να έφτασαν σε μικρότερη απόσταση. Ο πρώτος που θα φτάσει στα φυτά σας θα απελευθερώσει μια μυρωδιά που θα ενημερώσει τους άλλους πού βρήκαν τροφή.

Όπως με κάθε πρόβλημα εντόμου που αντιμετωπίζετε, ξεκινήστε πρώτα με τη μέθοδο ελέγχου με τις λιγότερο περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων ή IPM. Ξεκινήστε από την κορυφή αυτής της λίστας και κατεβείτε μόνο εάν πρέπει:

  • Διαλογή με το χέρι είναι εύκολο και πολύ αποτελεσματικό όταν οι πληθυσμοί ιαπωνικών σκαθαριών είναι μικροί. Νωρίς το πρωί, όταν τα σκαθάρια είναι ληθαργικά και είναι εύκολο να πέσει η σταγόνα, ρίξτε τα από τα φυτά σας σε ένα φλιτζάνι ή έναν κουβά με σαπουνόνερο. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για μερικές ημέρες.
  • Βιολογικός έλεγχος είναι μια μέθοδος για θανάτωση ιαπωνικών σκαθαριών χρησιμοποιώντας καλλιεργημένα βακτήρια που κατοικούν στο έδαφος, συγκεκριμένα Btg (Bacillus thuringiensis galleriae). Το Btg μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια τόσο σε καλλωπιστικά όσο και σε βρώσιμα φυτά, καθώς είναι ειδικό για σκαθάρια και τραχυνούς και δεν βλάπτει ανθρώπους και κατοικίδια. Το Btg δεν είναι ευρέως διαθέσιμο στα καταστήματα, αλλά μπορείτε να το βρείτε από διαδικτυακούς διανομείς. Gardens Alive πουλάει beetleJUS!® που περιέχει Btg και φέρεται να είναι αποτελεσματικό τόσο κατά των ενηλίκων όσο και των σκαθαριών των ιαπωνικών, ασιατικών, Ιουνίου και ανατολίτικων σκαθαριών. Για τον έλεγχο των ενηλίκων, αναμείξτε το beetleJUS με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και ψεκάστε καλά το φύλλωμα.
  • Χημικά εντομοκτόνα για τη θανάτωση των ενήλικων ιαπωνικών σκαθαριών περιλαμβάνουν το καρβαρύλιο, που βρίσκεται στο προϊόν Sevin, και το acephate, που βρίσκεται στο Orthene. (Αυτά τα ενεργά συστατικά μπορούν να βρεθούν και με άλλες επωνυμίες.) Το πρόβλημα με τους χημικούς ελέγχους όπως αυτοί είναι ότι είναι μη εκλεκτικοί, που σημαίνει ότι σκοτώνουν σχεδόν οποιοδήποτε έντομο έρχονται σε επαφή. Εκτός από τα παράσιτα, ωφέλιμα έντομα όπως οι επικονιαστές σκοτώνονται επίσης με μη εκλεκτικά εντομοκτόνα. Εάν καταφεύγετε σε χημικά μέτρα, παρακαλούμε να επιδείξετε την κατάλληλη προσοχή. Εφαρμόστε αργά την ημέρα ή το βράδυ και όταν οι άνεμοι είναι ήρεμοι για να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στα ευεργετικά.

Η παγίδευση είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για τον έλεγχο των ιαπωνικών σκαθαριών που χρησιμοποιεί κίτρινες σακούλες δολωμένες με φερομόνες και αρώματα λουλουδιών. Αυτές οι εμπορικές παγίδες είναι διαθέσιμες σε οικιακά καταστήματα και κέντρα κήπου και είναι πολύ αποτελεσματικές στην προσέλκυση ιαπωνικών σκαθαριών — στην πραγματικότητα, είναι πολύ αποτελεσματικές. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιαπωνικές παγίδες σκαθαριών προσελκύουν πολύ περισσότερα σκαθάρια από όσα πιάνουν. Ως αποτέλεσμα, οι παγίδες μπορούν πραγματικά να τραβήξουν περισσότερα σκαθάρια στην αυλή σας από ό,τι είχατε πριν. Για το λόγο αυτό, δεν προτείνω αυτήν την επιλογή.

Μέθοδοι ελέγχου και διαχείρισης ιαπωνικών σκαθαριών

Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόσετε τον έλεγχο εκχύλισης στο γρασίδι σας, δοκιμάστε πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόβλημα εκχύλισης. Ο καλύτερος χρόνος για να ελέγξετε αν υπάρχουν σάλπιγγες είναι στα τέλη του καλοκαιριού και στα τέλη της άνοιξης, όταν οι ράβδοι θα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Διαλέξτε μερικές διαφορετικές περιοχές και, σε καθεμία, κόψτε ένα τμήμα 1 πόδι επί 1 πόδι που έχει βάθος 3 ίντσες. Αναποδογυρίστε το στόμιο και επιθεωρήστε την περιοχή της ρίζας και το χώμα για ρίζες. Εάν μετράτε 10 σκουπίδια ή περισσότερα ανά τετράγωνο, σκεφτείτε τη θεραπεία.

Ο πιο συνηθισμένος έλεγχος σκουπιδιών για χλοοτάπητες είναι μια μεγάλη σακούλα κοκκώδους συνθετικού εντομοκτόνου από το κέντρο κήπου ή το κατάστημα οικιακών βελτιώσεων. Αν και είναι αποτελεσματικό, αυτός ο τύπος καταπολέμησης των εκκρίσεων μπορεί να είναι επικίνδυνος για την άγρια ​​ζωή, τα ωφέλιμα έντομα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλα.

Μια καλύτερη, ασφαλέστερη επιλογή για την καταστολή των εντόμων χλοοτάπητα είναι οι βιολογικοί έλεγχοι – συγκεκριμένα, βακτήρια και παρασιτικοί νηματώδεις. Οι βιολογικοί έλεγχοι έχουν βραδύτερη δράση αλλά μεγαλύτερης διάρκειας και μπορούν να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα χωρίς τους κινδύνους που θέτουν οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου.

Ακολουθεί μια μερική λίστα με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς βιολογικούς ελέγχους για τα ιαπωνικά σκαθάρια:

  • Γαλακτώδης σπόρος πήρε το όνομά του από το δραστικό του συστατικό: τα σπόρια του βακτηρίου Paenibacillus popilliae. Τα γαλακτώδη σπόρια, τα οποία έχουν βρεθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά στις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, είναι διαθέσιμα από Arbico Organics καθώς και οι δύο α σκόνη (το καλύτερο για κήπους και αγροκτήματα) και ως κόκκους (το καλύτερο για χλοοτάπητα). Είναι ακίνδυνο για άλλους οργανισμούς. Όταν πεθαίνει μια ράβδος που έχει υποστεί επεξεργασία με γαλακτώδη σπόρια, έως και 2 δισεκατομμύρια ακόμη σπόρια απελευθερώνονται πίσω στο έδαφος για να συνεχίσουν να αυξάνουν τον πληθυσμό. Χρειάζονται δύο έως τρία χρόνια για να επιτευχθεί αποτελεσματική καταστολή των εκχυλισμάτων και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται εντομοκτόνα για τον έλεγχο των εκχυλισμάτων, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη συσσώρευση πληθυσμού του Paenibacillus popilliae. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν χρησιμοποιούνται σε μια εκστρατεία ελέγχου σε όλη τη γειτονιά.
  • Btg πωλείται ως μη χημικό κοκκοποιημένο εντομοκτόνο κατά των ιαπωνικών σκαθαριών που απελευθερώνεται στο έδαφος μέσω βροχοπτώσεων και άρδευσης. Είναι πολύ αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται από σπόρους. Αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το Btg και όχι ένα υποείδος Bt που προορίζεται για κάμπιες (Btk) ή προνύμφες κουνουπιών (Bti). Gardens Alive πουλάει grubSTOP!® για τον έλεγχο του γκαζόν και, όπως το BeetleJus, το κύριο συστατικό είναι το Btg. Βρέθηκε επίσης ότι είναι αποτελεσματικό κατά των σκαθαριών της Ευρώπης, του πράσινου σκαθαριού Ιουνίου, του βόρειου μασκοφόρου σκαθαριού, του νότιου μασκοφόρου σκαθαριού και των σκαθαριών της Ανατολής.
  • Παρασιτικοί νηματώδεις είναι ο πιο νέος βιολογικός έλεγχος για τα ιαπωνικά σκαθάρια που διατίθενται στο εμπόριο. Τα νηματώδη είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που τρέφονται με συγκεκριμένους οργανισμούς και ορισμένα είδη νηματωδών – όπως το Heterorhabditis bacteriophora και το Steinernema riobrave – στοχεύουν σε ιαπωνικούς σκαθαριούς. Η διαθεσιμότητα παρασιτικών νηματωδών στα κέντρα κήπου είναι περιορισμένη, γι‘ αυτό προτείνω μια διαδικτυακή πηγή όπως π.χ Arbico Organicsπου πουλάει Βακτηριοφόρος ετεροραβδίτιδας και Steinernema riobrave ως προϊόν που ονομάζεται NemaSeek™. Εφαρμόστε νηματώδεις όταν οι σπόροι είναι μικροί, στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, και μην ξεχνάτε να ποτίζετε πριν και μετά.

Ακούστε το επεισόδιο podcast του joegardener Κατανόηση των νηματωδών: Μικροσκοπικά σκουλήκια, φίλος ή εχθρός του κήπου σας με τον Δρ. William Crowe, καθηγητή εντομολογίας και νηματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, για να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και την επιστήμη πίσω από τους παρασιτικούς νηματώδεις ως έλεγχος παρασίτων.

Η εξάλειψη των ιαπωνικών σκαθαριών εξακολουθεί να είναι απρόσιτη, αλλά νέες μέθοδοι ελέγχου αξιολογούνται συνεχώς. Μέχρι να προκύψει μια μόνιμη λύση, συνεχίστε να ασκείτε την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων — θα διαπιστώσετε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Επεισόδιο 008: Οργανικός έλεγχος παρασίτων με τον Τζεφ Γκίλμαν

Επεισόδιο 050: Οργανικός έλεγχος παρασίτων: ευεργετικά έντομα και πέρα

Επεισόδιο 144: Understanding Nematodes: Microscopic Worms, Friend or Foe of Your Garden

joegardener Online Gardening Academy™: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και αρχίζουν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Master Παράσιτα, Ασθένειες & Ζιζάνια

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν Πράσινο Κόσμο®

GGW Επεισόδιο 723: Φυσικός έλεγχος παρασίτων και ασθενειών – πιο πράσινες λύσεις σε κοινές προκλήσεις κηπουρικής

Milky Spore Powder

Κόκκοι σπορίων γάλακτος

Με το Seek Heterorhabditis bacteriophora

NemaSeek Steinernema riobrave

beetleJUS!

grubSTOP!

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Park Seed και Exmark. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar