Πρόληψη & έλεγχος ωιδίου

2
Πρόληψη & έλεγχος ωιδίου

Το ωίδιο είναι μια ευρέως διαδεδομένη μυκητιακή ασθένεια των φυτών που επηρεάζει τόσο τα βρώσιμα όσο και τα καλλωπιστικά, αλλά όταν διαπιστώσετε ότι τα αμπέλια ή οι τριανταφυλλιές σας φαίνονται να καλύπτονται από λευκή σκόνη, δεν χάνεται κάθε ελπίδα. Μπορείτε να ελέγξετε ή να εξαλείψετε το ωίδιο και υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε πριν εμφανιστεί.

Το ωίδιο ευδοκιμεί σε ξηρό φύλλωμα σε υψηλή υγρασία και μέτριες θερμοκρασίες, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν τα φυτά είναι συνωστισμένα. Αλλά αν έχετε ωίδιο στον λαχανόκηπο ή στους θάμνους και τα δέντρα σας, εδώ είναι μερικά καλά νέα για εσάς: Το ωίδιο είναι ειδικό για τον ξενιστή και δεν μεταπηδά από ένα είδος φυτού στον κήπο ή το τοπίο σας σε άλλο.

Αν και υπάρχουν πολλά είδη μύκητα που προκαλούν το ωίδιο, τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Το ωίδιο εμφανίζεται ως λευκές ή γκρίζες κηλίδες σε ένα φυτό που συχνά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλη, την επιφάνεια των φύλλων. Όμως το ωίδιο δεν περιορίζεται στα φύλλα. Μπορεί επίσης να βρεθεί στους μίσχους, τα άνθη και τους καρπούς του φυτού ξενιστή.

Ευτυχώς, τα συμπτώματα του ωιδίου φαίνονται χειρότερα από την πραγματική ζημιά που προκαλείται. Το ωίδιο σπάνια είναι θανατηφόρο για το φυτό που μολύνει, αν και σε προχωρημένα στάδια ο μύκητας θα κάνει το φύλλωμα του φυτού να κιτρινίσει, να κατσαρώσει ή να γίνει καφέ και τελικά θα προκαλέσει την πρόωρη αποφύλλωση του φυτού. Σε ανθοφόρα φυτά και δέντρα, ο μύκητας μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη πτώση του μπουμπουκιού ή να μειώσει την ποιότητα του άνθους.

Ωίδιο

Ευτυχώς, το ωίδιο μπορεί να προληφθεί και σπάνια θανατηφόρο για το φυτό που μολύνει.

Πώς να αποτρέψετε το ωίδιο

 • Διαλέξτε ανθεκτικά φυτά: Εάν επιλέξετε φυτικές ποικιλίες που εκτρέφονται για να είναι ανθεκτικές στο ωίδιο, μπορεί να μην έχετε ποτέ πρόβλημα με το ωίδιο. Διαβάστε την ετικέτα φυτού προτού αγοράσετε για να μάθετε τις ασθένειες στις οποίες είναι ανθεκτικό ένα φυτό ή στις οποίες έρχεται σε επαφή τοπικό γραφείο επέκτασης της κομητείας σας για βοήθεια στην επιλογή των σωστών ποικιλιών και ποικιλιών.
 • Παρέχετε κυκλοφορία αέρα: Η επαρκής κυκλοφορία του αέρα θα αποτρέψει το ωίδιο. Η παροχή κυκλοφορίας αέρα επιτυγχάνεται με τη σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών. Όταν φυτεύετε σπόρους ή μεταφυτεύσεις, να έχετε επίγνωση του πόσο χώρο θα χρειαστεί ένα φυτό ή ένα δέντρο όταν αναπτυχθεί πλήρως. Τα πολυσύχναστα φυτά θα έχουν λιγότερη κυκλοφορία αέρα.
 • Παρέχετε φως: Επιλέξτε τοποθεσίες φύτευσης όπου τα φυτά θα έχουν τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακό φως κάθε μέρα. Κλαδέψτε δέντρα ή θάμνους που εμποδίζουν το φως σε ευπαθή στο ωίδιο φυτά.
 • Μην υπεργονιμοποιείτε: Η νέα ανάπτυξη είναι πιο ευαίσθητη στο ωίδιο, επομένως ένα φυτό που αναπτύσσεται έντονα – πολύ έντονα – είναι ευάλωτο. Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης που συνεχίζει να παρέχει στα φυτά μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών με την πάροδο του χρόνου θα προσφέρει πιο ελεγχόμενη ανάπτυξη.

Τρόποι για τον έλεγχο του ωιδίου

 • Έγκαιρη ανίχνευση: Παρακολουθήστε τα φυτά σας για σημάδια ωιδίου. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να το κολλήσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να περιορίσετε ή να εξαλείψετε το πρόβλημα πριν από περαιτέρω εξάπλωση.
 • Χλωροθαλονίλη: Μεταξύ των διαθέσιμων ελέγχων για το ωίδιο είναι ευρέως φάσματος μυκητοκτόνα που περιέχουν chlorothalonil (που πωλούνται συνήθως ως Daconil). Αυτά τα προϊόντα είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο – όχι στην εξάλειψη – του ωιδίου και απαιτούν επίστρωση της επιφάνειας του φύλλου με ένα αρκετά εμφανές λευκό γαλακτώδες φιλμ.
 • Μαγειρική σόδα: Η κανονική οικιακή μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) παρέχει ένα σπιτικό, οργανικό διάλυμα ωιδίου. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η μαγειρική σόδα δεν είναι τόσο αποτελεσματική από μόνη της. Η αποτελεσματικότητα της μαγειρικής σόδας έρχεται όταν συνδυάζεται με λάδι κηπουρικής ποιότητας ή αδρανές και υγρό σαπούνι, και όταν εφαρμόζεται προληπτικά ή νωρίς. Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 1 κουταλάκι του γλυκού αδρανές λάδι και 1 κουταλάκι του γλυκού εντομοκτόνο ή υγρό σαπούνι (όχι απορρυπαντικό) και συνδυάστε με 1 γαλόνι νερό. Ψεκάστε στα φυτά κάθε μία έως δύο εβδομάδες.
 • Διττανθρακικό κάλιο: Διττανθρακικό κάλιο είναι ένα μυκητοκτόνο επαφής που σκοτώνει γρήγορα τα σπόρια του ωιδίου και είναι επίσης εγκεκριμένο για βιολογική καλλιέργεια. Το λάδι δεν είναι απαραίτητο όταν χρησιμοποιείται διττανθρακικό κάλιο για τον έλεγχο του ωιδίου. Απλώς ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι με ένα γαλόνι νερό, στη συνέχεια ανακατέψτε με 1 κουταλιά της σούπας διττανθρακικό κάλιο και ψεκάστε ελαφρά στα φύλλα.
 • Στοματικό διάλυμα: Τα μυκητιακά σπόρια του ωιδίου δεν ταιριάζουν με το στοματικό διάλυμα που καταπολεμά τα μικρόβια. Ο Jeff Gillman, Ph.D., διευθυντής του Βοτανικού Κήπου Charlotte του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, το δοκίμασε και διαπίστωσε ότι ένα μέρος στοματικού διαλύματος με βάση την αιθανόλη σε τρία μέρη νερού είναι ένας αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου. Αλλά να είστε προσεκτικοί όταν αναμιγνύετε και εφαρμόζετε στοματικό διάλυμα, καθώς μπορεί να βλάψει το νέο φύλλωμα.
 • Ξύδι: Το ξύδι στο ντουλάπι σας είναι κυρίως αραιωμένο οξικό οξύ, το οποίο μπορεί να ελέγξει το ωίδιο. Ένα μείγμα από 2 έως 3 κουταλιές της σούπας κοινό ξύδι μήλου, που περιέχει 5% οξικό οξύ, αναμεμειγμένο με ένα γαλόνι νερό κάνει τη δουλειά. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις οξικού οξέος είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά το ξύδι μπορεί επίσης να κάψει τα φυτά, επομένως δοκιμάστε πρώτα και εφαρμόστε με προσοχή.
 • Θείο: Τα σπόρια της νόσου δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε άμεση επαφή με θείο. Το θείο μυκητοκτόνο, το οποίο είναι εγκεκριμένο για βιολογική κηπουρική, μπορεί να ξεσκονιστεί σε στεγνό ή να αναμιχθεί με νερό και να ψεκαστεί.
 • Γάλα: Η εφαρμογή αραιωμένου γάλακτος είναι μια νέα μέθοδος για τον έλεγχο του ωιδίου. Το γιατί λειτουργεί τόσο καλά δεν είναι σαφές, αλλά πιστεύεται ότι οι φυσικές ενώσεις στο γάλα καταπολεμούν το ωίδιο ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού. Εφαρμόστε μια εβδομαδιαία δόση ενός μέρους γάλακτος σε δύο μέρη νερού.

Έλεγχοι ωιδίου που δεν συνιστώνται

 • Νερό: Οι ξηρές συνθήκες και η υψηλή υγρασία παρέχουν το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δημιουργία ωιδίου, επομένως η χρήση νερού για την καταπολέμηση του ωιδίου δεν είναι διαισθητική. Ωστόσο, το νερό λειτουργεί επειδή ξεπλένει τα σπόρια από τα φύλλα πριν μπορέσουν να ενσωματωθούν. Αλλά ΔΕΝ προωθώ το νερό για έλεγχο, επειδή το υγρό φύλλωμα κάνει τα φυτά ευαίσθητα σε πολλές άλλες ασθένειες που προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία από το ωίδιο. Εάν ακολουθείτε αυτή τη διαδρομή, κάντε το νωρίς την ημέρα, ώστε το φύλλωμα να έχει χρόνο να στεγνώσει πριν δύσει ο ήλιος.
 • Έλαιο Neem: Αυτή η οργανική επιλογή για τις ασθένειες των φυτών και τον έλεγχο των παρασίτων εξάγεται από το δέντρο neem, εγγενές στην Ινδία. Το έλαιο neem είναι ένα αποτελεσματικό και ευρέως φάσματος εντομοκτόνο που σκοτώνει έντομα με μαλακό σώμα – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευεργετικών εντόμων. Όσον αφορά τον έλεγχο του ωιδίου, τα αποτελέσματα είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτρια. Υπάρχουν καλύτερες επιλογές με λιγότερα μειονεκτήματα.

Απόρριψη και κομποστοποίηση φύλλων και φυτών που έχουν προσβληθεί από το ωίδιο

Όταν τα φύλλα που έχουν προσβληθεί από το ωίδιο πέφτουν ή όταν τα μολυσμένα φυτά πεθαίνουν, θα πρέπει να κάνετε καλή υγιεινή στον κήπο αφαιρώντας όλα αυτά τα υπολείμματα φυτών.

Κατανοήστε ότι το ωίδιο περνά στα φύλλα μέσω αερομεταφερόμενων σπορίων που μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλη απόσταση. Μόλις μεταφερθούν στον αέρα, τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν μόνο για λίγες ημέρες χωρίς φυτό ξενιστή, ωστόσο αυτός μπορεί να είναι περισσότερο από αρκετός χρόνος για να μολύνουν τα ευαίσθητα φυτά. Εάν αφήσετε μολυσμένα φυτικά υπολείμματα στον κήπο σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα σπόρια θα έχουν πολύ μικρότερη απόσταση για να διανύσουν για να βρουν φυτά ξενιστές και να συνεχίσουν τον κύκλο.

Με ρωτούν συχνά αν είναι ασφαλές να κομποστοποιήσω φύλλα που έχουν ωίδιο και η απάντηση είναι: Εξαρτάται.

Εάν το σωρό κομπόστ σας παραμένει δροσερό, τα φύλλα μπορεί να αποσυντεθούν αργά ενώ επιβιώνουν οι μύκητες του ωιδίου και άλλα παθογόνα φυτών. Εάν στη συνέχεια εφαρμόσετε αυτό το λίπασμα ως επίδεσμο ή ως πρόσθετο εδάφους στον κήπο σας την επόμενη σεζόν, μπορεί να εισάγετε το ωίδιο σε ευαίσθητα φυτά.

Για να διασφαλίσετε ότι το ωίδιο δεν ξεχειμωνιάζει στο σωρό κομποστοποίησης σας, θα πρέπει να εξασκηθείτε στη ζεστή κομποστοποίηση. Όχι μόνο η θερμή κομποστοποίηση μετατρέπει τις εισροές σε χούμο πολύ πιο γρήγορα, η διαδικασία σκοτώνει επίσης ασθένειες των φυτών και εξουδετερώνει τους σπόρους των ζιζανίων. Αυτό απαιτεί αύξηση της θερμοκρασίας έως και 140° Fahrenheit ή υψηλότερη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα — περίπου 10 ημέρες.

Για να επιτύχετε αυτές τις θερμοκρασίες, το κομπόστ σας θα πρέπει να έχει τη σωστή ισορροπία των πλούσιων σε άζωτο «πράσινων» συστατικών, όπως υπολείμματα λαχανικών από την κουζίνα σας, αποκόμματα γρασιδιού και χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ και πλούσια σε άνθρακα «καφέ» συστατικά, όπως το φθινόπωρο φύλλα και ψιλοκομμένη εφημερίδα. Κατ‘ όγκο, ο κάδος κομποστοποίησης πρέπει να έχει αναλογία 3-1 καφέ εισόδων προς πράσινες εισόδους. Θα χρειαστεί να διατηρήσετε το κομπόστ υγρό προσθέτοντας νερό όταν γίνει πιο στεγνό από ένα στυμμένο σφουγγάρι. Θα πρέπει επίσης να το διατηρείτε αερισμένο γυρίζοντας το κομπόστ κάθε εβδομάδα ή όποτε η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 165°. (ΕΝΑ θερμόμετρο κομπόστ με μακρύ στέλεχος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εδώ.)

Για αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την κομποστοποίηση, μπορείτε να λάβετε τον δωρεάν πόρο μου, Ο πλήρης οδηγός για την οικιακή κομποστοποίηση. Θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να δημιουργήσετε ποιοτικό κομπόστ που μπορείτε να προσθέσετε στον κήπο σας με σιγουριά.

Εάν η ζεστή κομποστοποίηση αποδειχθεί πολύ δύσκολη λόγω του κλίματος σας – ή οποιωνδήποτε άλλων περιορισμών – η συντηρητική προσέγγιση είναι να βγάλετε τα φύλλα και τα φυτά που έχουν προσβληθεί από το ωίδιο έξω με τα σκουπίδια.

Ωστόσο, εάν ο δήμος σας μαζέψει φθινοπωρινά φύλλα και άλλα υπολείμματα αυλής για κομποστοποίηση, είναι ακόμα καλύτερα να βάλετε εκεί τα προσβεβλημένα φύλλα και φυτά. Η δημοτική κομποστοποίηση γίνεται σε τόσο τεράστιο όγκο που το να ζεσταθεί αρκετά το κομπόστ ώστε να σκοτώσει τα παθογόνα δεν είναι ποτέ πρόκληση. Και αν μπορείτε να αποφύγετε την αποστολή φυτικού υλικού σε χώρο υγειονομικής ταφής, θα πρέπει.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Επεισόδιο 167: Managing Plant Diseases Organically, με τον Jeff Gillman

joegardener Online Gardening Academy™: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και αρχίζουν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Master Παράσιτα, Ασθένειες & Ζιζάνια

joegardenerTV YouTube

joegardener Newsletter

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

joegardener Twitter

joegardener Pinterest

Μεγαλώνοντας έναν Πράσινο Κόσμο®

GGWTV YouTube

GGW Επεισόδιο 723: Φυσικός έλεγχος παρασίτων και ασθενειών – πιο πράσινες λύσεις σε κοινές προκλήσεις κηπουρικής

Επέκταση County Finder Office

Διττανθρακικό κάλιο

Μυκητοκτόνο θείου

Θερμόμετρο κομπόστ με μακρύ στέλεχος

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Park Seed και Exmark. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar