Πρόληψη & Έλεγχος Κολοκύθας

4
Πρόληψη & Έλεγχος Κολοκύθας

Ο τρυπητής της κολοκυθιάς (Melitta curcurbitae) είναι ένα παράσιτο στον κήπο που καταστρέφει τα φυτά της κολοκυθιάς και είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει μόλις μπει μέσα σε ένα αμπέλι, αλλά υπάρχουν έξυπνες, βιολογικές πρακτικές κηπουρικής που μπορείτε να υιοθετήσετε για να αποτρέψετε αυτό το παράσιτο να γίνει ποτέ πρόβλημα. .

Το όνομα squash vine borer ισχύει τόσο για τις προνύμφες που τρέφονται με φυτά κολοκύθας όσο και για το ενήλικο στάδιο του είδους, έναν μαύρο και πορτοκαλί σκόρο καθαρισμού. Ο σκόρος γεννά επίπεδα, οβάλ καφέ αυγά στη βάση των φυτών στους μίσχους ή στα φύλλα. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται μια εβδομάδα έως 10 ημέρες αργότερα, οι προνύμφες τρυπούσαν τους μίσχους και συνεχίζουν να περνούν μέσα από τα φυτά, ανοίγοντας τους μίσχους και τα αμπέλια καθώς τρώνε. Επηρεάζουν τόσο τα θαμνώδη όσο και τα εκτεταμένα φυτά κολοκύθας, επομένως τα φυτά που δεν έχουν αμπέλια δεν είναι ασφαλή από τον αμπελοτρήτη.

Σκόρος αμπελοτρύπανο σκουός

Ο εντοπισμός των σκόρων και η γνώση πότε γεννούν αυγά στην περιοχή σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Εάν τα φυτά της κολοκυθιάς σας κιτρινίζουν και μαραίνονται, μπορεί να επηρεαστούν από το τρυπάνι της κολοκυθιάς.

Ελέγξτε τους μίσχους κοντά στη βάση του φυτού για μικρές τρύπες και φρέσκο, που μοιάζει με πριονίδι. Αυτά είναι σημάδια ότι οι προνύμφες των αμπελοτρύπανων – λευκές κάμπιες, μήκους έως και μια ίντσας, με πόδια και μαύρα κεφάλια – βρίσκονται ήδη μέσα στο φυτό.

Πρόληψη του τρυπήματος της αμπέλου κολοκύθας μέσω της επιλογής φυτών

Δεν είναι όλα τα φυτά της κολοκυθιάς εξίσου ευπαθή στον τρυπητή της αμπέλου. Στους αμπελώνες κολοκυθιού αρέσει να στοχεύουν το Cucurbita maxima (όπως η κολοκύθα Hubbard) και το Cucurbita pepo (όπως το βελανίδι, τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες), αλλά σπάνια βρίσκονται στο Cucurbita moschata (όπως το κολοκυθάκι από βουτύρου).

Το Cucurbita moschata επηρεάζεται λιγότερο επειδή έχει πυκνά κλήματα στα οποία οι τρυπητές δυσκολεύονται να διεισδύσουν. Εάν αποφασίσετε να φυτέψετε ποικιλίες κολοκυθιού που είναι λιγότερο ελκυστικές για το αμπελοτρύπανο, ο κήπος σας είναι πιθανό να παραμείνει χωρίς τρύπες. Αλλά δεν χρειάζεται να σταματήσετε να φυτεύετε τα άλλα κολοκυθάκια που αγαπάτε να καλλιεργείτε και να τρώτε — απλά πρέπει να λάβετε προφυλάξεις.

Οι τρύπες της αμπέλου από κολοκυθάκια μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα πεπόνια και τα αγγούρια – και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια των Cucurbitaceae, όπως το σκουός – αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Φυτό σκουός

Η φύτευση ποικιλιών κολοκύθας που δεν είναι τόσο ευαίσθητες στον αμπελοτρύπανο και η πρακτική της αμειψισποράς είναι δύο μέθοδοι πρόληψης.

Πρόληψη του Squash Vine Borer μέσω του χρονισμού

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε πότε δραστηριοποιούνται οι αμπελώνες κολοκύθας στην περιοχή σας. Στο Βορρά, οι σκώροι της αμπέλου κολοκυθιάς γεννούν αυγά στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Στο Νότο, εμφανίζονται τον Μάιο και μπορεί να υπάρχουν έως και δύο γενιές το χρόνο και οι σκώροι μπορεί να συνεχίσουν να γεννούν αυγά μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Η δυτική ακτή πλήττεται λιγότερο από τους αμπελοτρύπες, όπου είναι ασυνήθιστο.

Στο Νότο, όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι, φυτέψτε το σκουός όσο το δυνατόν νωρίτερα (μόλις το έδαφος θερμανθεί στους 60° Fahrenheit), ώστε να μπορείτε να τρυγήσετε προτού ενεργοποιηθεί ο τρυπητής αμπέλου – ή τουλάχιστον πριν οι τρυπητές σκοτώσουν τα φυτά. Οι βόρειοι μπορούν να περιμένουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να φυτέψουν σκουός, αφού οι τρυπητές έχουν έρθει και φύγουν.

Πρόληψη της αμπέλου κολοκυθιάς μέσω αμειψισποράς

Εάν ο κήπος σας είχε πρόβλημα με το τρυπάνι της κολοκυθιάς την προηγούμενη σεζόν, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν κουκούλια στο χώμα σας που θα αναδυθούν ως σκώροι αμπελοτρύπανου ακριβώς τη στιγμή που τα φυτά της κολοκυθιάς αρχίζουν να απογειώνονται (εκτός αν ρυθμίσατε διαφορετικά τη φύτευσή σας).

Η φύτευση διαφορετικού τύπου καλλιέργειας όπου φύτεψες κολοκυθάκια το προηγούμενο έτος θα στερήσει από τους αμπελουργούς το φυτό υποδοχής τους και θα φύγουν από τον κήπο σας. Την επόμενη χρονιά, οι αμπελοτρύπες μπορεί να βρουν ακόμα τα φυτά κολοκυθιάς σας, αλλά τουλάχιστον δεν τους έχετε διευκολύνει.

Squash Vine Borer Prevention Through Barriers

ΕΝΑ κάλυμμα πλωτής σειράς Τοποθετημένο πάνω από τα σπορόφυτα κολοκυθιού σας θα αποτρέψει τους αμπελοτρύπες από το να γεννήσουν τα αυγά τους στον κήπο σας. Αυτή είναι μια απλή, φθηνή λύση, αλλά να γνωρίζετε ότι το κάλυμμα της σειράς θα εμποδίσει επίσης τους επικονιαστές να φτάσουν στα φυτά. (Εάν τα φυτά δεν επικονιάζονται, δεν θα παράγουν καρπούς.) Φροντίστε να αφαιρέσετε το κάλυμμα της σειράς μόλις τα φυτά αρχίσουν να ανθίζουν για να επιτρέψετε την πρόσβαση στα έντομα που επικονιάζουν.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία επικονίασης με το χέρι. Αρχικά, προσδιορίστε ένα θηλυκό λουλούδι για επικονίαση. Θα έχει α μικρός εμβρυϊκός καρπός ανάμεσα στο άνθος και το στέλεχος του φυτού. Αυτό το εμβρυϊκό φρούτο χρειάζεται γύρη για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα αρσενικό λουλούδι – μπορείτε να πείτε ότι είναι αρσενικό επειδή δεν θα υπάρχει τίποτα μεταξύ του λουλουδιού και του μίσχου – και ξεφλουδίστε τα πέταλα για να αποκαλύψετε τα καλυμμένα με γύρη ανθήρ. Βουρτσίστε τον ανθήρα γύρω από το στίγμα του θηλυκού λουλουδιού και, στη συνέχεια, κλείστε το λουλούδι με ένα μανταλάκι για να επιτρέψετε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικονίασης.

Μια άλλη μέθοδος είναι να πάρετε ένα μικρό, μαλακό πινέλο ζωγραφικής και να ταμπονάρετε το πινέλο στον ανθήρα για να συλλέξετε λίγη από τη γύρη και στη συνέχεια να «βάψετε» ελαφρά τη γύρη στο στίγμα του θηλυκού λουλουδιού.

Κάλυμμα σειράς πάνω από φυτά κολοκύθας

Το κάλυμμα της πλωτής σειράς παρέχει ένα φράγμα για να αποτρέψει τον σκόρο της αμπέλου και άλλα ιπτάμενα παράσιτα να πλησιάσουν αρκετά ώστε να γεννήσουν αυγά στο φύλλωμα των φυτών.

Μια άλλη μέθοδος φραγμού είναι το τύλιγμα των μίσχων των αναδυόμενων φυτών σκουός με αλουμινόχαρτο. Μόνο η πρώτη ή δύο ίντσες πάνω από τη γραμμή του εδάφους πρέπει να τυλιχτεί. Αυτό θα σταματήσει τα ενήλικα να γεννούν αυγά στο φυτό ή, τουλάχιστον, θα σταματήσει την είσοδο των εκκολαφθέντων προνυμφών στο φυτό. Κάθε 10 ημέρες, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και τυλίξτε ξανά τους μίσχους, ώστε οι μίσχοι να έχουν χώρο για συνεχή ανάπτυξη.

Η κάλυψη του κύριου στελέχους του φυτού με σάπια φύλλα θα αποτρέψει επίσης τους σκώρους από το να γεννήσουν τα αυγά τους.

Τι να κάνετε για να σώσετε ένα φυτό που έχει ήδη επηρεαστεί από το Squash Vine Borer

Εάν εντοπίσετε νωρίς τον τρύπα της αμπέλου από κολοκυθάκια, ίσως να είστε ακόμα σε θέση να σώσετε το φυτό.

Σε αντίθεση με άλλα παράσιτα που γεννούν αυγά σε σφιχτές ομάδες, οι σκώροι της αμπέλου απλώνουν τα αυγά, καθιστώντας πιο δύσκολο για εσάς να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε. Επιθεωρήστε τους μίσχους και τους μίσχους των φύλλων κοντά στη βάση των φυτών για καφέ οβάλ αυγά που είναι «κολλημένα», αφαιρέστε τα και πετάξτε τα.

Επειδή οι τρυπητές αμπέλου χρειάζονται λίγο χρόνο για να περάσουν μέσα από ένα στέλεχος ή αμπέλι (τρώγοντας φυτικό ιστό καθώς προχωρούν), μπορεί να είστε σε θέση να σκοτώσετε τους τρύπες προτού το ξεπεράσουν. Ένα λεπτό σύρμα με ακονισμένη άκρη μπορεί να εισαχθεί από τη βάση του φυτού μέχρι τους μίσχους για να σκοτώσει τους τρυπητές. Στη συνέχεια, βάλτε χώμα πάνω από τη βάση του φυτού για να καλύψετε τη ζημιά που προκαλείται τόσο από τα σημεία εισόδου των τρυπητών όσο και από το σύρμα.

Ζημιά στο τρυπάνι της αμπέλου σκουός

Οι προνύμφες τρυπούσαν τους μίσχους και συνεχίζουν να περνούν μέσα από τα φυτά, ανοίγοντας τους μίσχους και τα αμπέλια καθώς τρώνε. Με αρκετό χρόνο, οι τρυπητές αμπέλου από σκουός μπορούν να μετακινηθούν αρκετά πόδια μέσα από αμπέλια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bacillus thuringiensis ή Bt, ένα βιολογικό μάρτυρα που χρησιμοποιείται στη βιολογική κηπουρική. Το Bt είναι ένα βακτήριο που θα βλάψει μόνο τις κάμπιες (νύμφες σκώρων και πεταλούδων), επομένως είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται γύρω από ανθρώπους, κατοικίδια ζώα και άλλα έντομα – αλλά προσέξτε όταν το εφαρμόζετε κοντά σε φυτά γάλακτος ή άλλα φυτά ξενιστές πεταλούδας. Ωστόσο, το Bt που ψεκάζεται στο εξωτερικό του φυτού δεν θα σταματήσει τους τρυπητές στο εσωτερικό.

Χρησιμοποιώντας ένα σύριγγα να κάνει ένεση υγρό Bt μέσα στο φυτό βλαστοί μεταξύ 1 και 2 ίντσες πάνω από τη γραμμή του εδάφους. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αραίωση του συμπυκνώματος Bt και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μόνο 1cc ανά στέλεχος ή κλήμα.

Η έγχυση Bt είναι επίσης ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για τον τρύπα της αμπέλου κολοκυθιάς. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε εβδομάδα έως ότου παρέλθει η απειλή της κολοκυθιάς.

Από τη στιγμή που η προσβολή του τρυπητή αμπέλου έχει φτάσει πολύ μακριά – οι τρυπητές, δίνοντας αρκετό χρόνο, μπορούν να μετακινηθούν αρκετά πόδια μέσα από αμπέλια – οι τρυπητές δεν μπορούν να θανατωθούν χωρίς να σκοτωθεί το φυτό στη διαδικασία. Εάν το φυτό έχει σταματήσει να παράγει, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε τα κλήματα και να τα πετάξετε στα σκουπίδια, τις τρύπες και όλα.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

joegardener Online Gardening Academy: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και αρχίζουν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Master Παράσιτα, Ασθένειες & Ζιζάνια

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGW Επεισόδιο 723: Φυσικός έλεγχος παρασίτων και ασθενειών – πιο πράσινες λύσεις σε κοινές προκλήσεις κηπουρικής

Κάλυμμα πλωτής σειράς

Υγρό Bt

Σύριγγα Bt

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Park Seed και Exmark. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar