Κατανόηση των Λιπασμάτων & Τρόπος Χρήσης τους

1
Κατανόηση των Λιπασμάτων & Τρόπος Χρήσης τους

Τα λιπάσματα δίνουν στις καλλιέργειες τροφίμων και στα καλλωπιστικά φυτά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν, αλλά όταν χρησιμοποιούνται άσκοπα ή λανθασμένα, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Στο επεισόδιο encore αυτής της εβδομάδας, μοιράζομαι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για την πιο αποτελεσματική και αποτελεσματική χρήση του λιπάσματος.

Ως λίπασμα θεωρείται κάθε οργανικό ή συνθετικό υλικό που προστίθεται στο έδαφος για να παρέχει ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξη. Η χημική σύνθεση των οργανικών και των συνθετικών θρεπτικών συστατικών είναι ακριβώς η ίδια – τα φυτά δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά. Εκεί που διαφέρουν τα οργανικά λιπάσματα και τα συνθετικά λιπάσματα είναι στο πότε τα θρεπτικά συστατικά έγιναν διαθέσιμα στα φυτά και τι συμβαίνει με όλα τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά που τα φυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αμέσως. Όταν οι συμβατικοί κηπουροί αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις βλάβες που προκύπτουν από τη χρήση συνθετικών, έρχονται συχνά γύρω από τη βιολογική κηπουρική.

Λαχανικά στο GardenFarm

Τα φυτά δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ συνθετικών και οργανικών θρεπτικών συστατικών. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς και πότε παρέχονται τα θρεπτικά συστατικά.

Για μια ολοκληρωμένη ανακεφαλαίωση των πληροφοριών σε αυτό το επεισόδιο, μπορείτε να δείτε το εμφάνιση σημειώσεων από την αρχική εκπομπή.

Πριν προχωρήσετε με αυτές τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανόηση και τη χρήση λιπασμάτων, μια γρήγορη υπενθύμιση ότι το νέο μου μάθημα Online Gardening Academy™, Growing Epic Tomatoes, με επικεφαλής τον Craig LeHoullier, θα ανοίξει για εγγραφή την Τρίτη, 11 Μαΐου. Αυτό το μάθημα θα σας κάνει σε έναν ειδικό στην καλλιέργεια ντομάτας σε χρόνο μηδέν. Μπορείς εγγραφείτε για να ειδοποιηθείτε τη στιγμή που ανοίγει το παράθυρο εγγραφής.

Τα καλά και πολλά μειονεκτήματα του συνθετικού λιπάσματος

Τα συνθετικά ή ανόργανα λιπάσματα είναι τεχνητά και κατασκευασμένα για να παρέχουν θρεπτικά συστατικά γρήγορα. Είναι γενικά υδατοδιαλυτά (διαλύονται στο νερό) και επομένως μπορούν να τροφοδοτήσουν τα φυτά γρήγορα κατά την εφαρμογή. Αυτό θεωρείται θετικό – αλλά τα περισσότερα φυτά σπάνια χρειάζονται ή επωφελούνται από ένα ξαφνικό τράνταγμα μεγάλου όγκου θρεπτικών συστατικών. Οι κατάλληλες εφαρμογές των συνθετικών λιπασμάτων μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση τους σε φυτά σε δοχεία, τα οποία αναπτύσσονται σε συνθήκες όπου τα θρεπτικά συστατικά απορρίπτονται γρήγορα ή σε βαριές τροφοδοσίες όπως οι ντομάτες

Ορισμένα υδατοδιαλυτά συνθετικά αναμιγνύονται με νερό και ψεκάζονται στα φυτά, ενώ άλλα είναι κοκκώδη και διαλύονται με το πότισμα ή τη βροχόπτωση. Μετά από μια εφαρμογή, τα φυτά μπορεί να πρασινίσουν και να αναπτυχθούν γρήγορα, αλλά μπορεί επίσης να γίνουν καφέ στα περιθώρια των φύλλων. Αυτό είναι γνωστό ως καύση θρεπτικών ουσιών, το οποίο συμβαίνει όταν τα φυτά προσλαμβάνουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά πολύ γρήγορα. Τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά προσπαθούν να διαφύγουν από τα φύλλα και σε ακραίες περιπτώσεις, τα φυτά μπορεί να πεθάνουν.

Τυχόν συνθετικά θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφώνται αμέσως ξεπλένονται καθώς το νερό κινείται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και προς τα κάτω στα υπόγεια ύδατα, τελικά σε λεκάνες απορροής και υδροφορείς. Τα θρεπτικά συστατικά σε ρυάκια, λίμνες και ποτάμια κατευθύνονται τελικά προς τα κάτω και οδηγούν σε άνθηση φυκιών σε λίμνες, λίμνες και κόλπους. Η άνθιση των φυκών έχει ως αποτέλεσμα όλο το διαλυμένο οξυγόνο στα υδάτινα σώματα να εξαντλείται ή σε κατάσταση τοξικότητας, οδηγώντας σε νεκρές ζώνες όπου τα ψάρια και η άλλη θαλάσσια ζωή δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Νεκρή ζώνη στον Κόλπο του Μεξικού

Τα νιτρικά λιπάσματα που ξεπλένονται κατάντη σε αυτήν την περιοχή στον Κόλπο του Μεξικού έχουν δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» γονιμοποιώντας άνθη φυκιών που εξαντλούν το περιβάλλον νερό σε οξυγόνο και καθιστούν το νερό αφιλόξενο για την εγγενή θαλάσσια ζωή.

Τα συνθετικά λιπάσματα συχνά περιέχουν αλάτι, αλλά όχι το αλάτι που σκέφτεστε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αλάτι λιπασμάτων δεν είναι σαν το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι χλωριούχο νάτριο. Το αλάτι για το οποίο μιλάμε είναι το νιτρικό αμμώνιο, ένα λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο. Το αλάτι θα βλάψει τα ωφέλιμα μικρόβια και τις ρίζες των φυτών με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή, αλλά το νιτρικό αμμώνιο διαλυμένο στο νερό διαχωρίζεται σε ιόντα αμμωνίου και νιτρικά ιόντα και δεν προκαλεί αυτό το πρόβλημα.

Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συσσώρευση αλατιού στο έδαφος, τα άλατα λιπασμάτων γίνονται πρόβλημα όταν εφαρμόζονται σε μεγάλες δόσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συνθετικά λιπάσματα μπορούν να δημιουργήσουν τοξικές συγκεντρώσεις αλατιού πριν αυτά διαλυθούν.

Εκτός από το κάψιμο των θρεπτικών συστατικών, η αφθονία των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνονται γρήγορα μπορεί να οδηγήσει τα φυτά να γίνουν επιρρεπή σε ασθένειες, με υπερβολική αφθονία φυλλώματος που δεν μπορεί να φτάσει η ανάπτυξη των ριζών. Μπορεί επίσης να σημαίνει λιγότερη καρποφορία.

Τα συνθετικά λιπάσματα συχνά στερούνται επίσης τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά εκτός από τα τρία μεγάλα, και δεν προσθέτουν οργανική ύλη στο έδαφος και δεν κάνουν τίποτα για να υποστηρίξουν την ευεργετική μικροβιακή ζωή που υποστηρίζει τα φυτά.

Έγκαυμα λιπάσματος

Το λίπασμα, όταν εφαρμόζεται ακατάλληλα, μπορεί να βλάψει την υγεία των φυτών — κάψιμο του φυλλώματος με περίσσεια θρεπτικών συστατικών.

Τα οφέλη των οργανικών λιπασμάτων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καλύτερη προσέγγιση για τη διατροφή των φυτών είναι η αργή και σταθερή, με ένα οργανικό, αδιάλυτο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης.

Το οργανικό λίπασμα μπορεί να έχει φυτική, ζωική ή μεταλλική προέλευση. Μερικά παραδείγματα είναι η κοπριά, το λίπασμα και τα αιματάλευρα. Σε αντίθεση με τα συνθετικά λιπάσματα, τα οργανικά καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στα φυτά με μια πολύ πιο αργή διαδικασία που περιλαμβάνει βακτήρια, μύκητες και φύκια στο έδαφος που αφομοιώνουν το οργανικό υλικό σε θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα στα φυτά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι υδατοδιαλυτά, επομένως δεν θα ξεπλυθούν όταν βρέχει ή όταν ποτίζεται ο κήπος.

Επειδή τα οργανικά δεν ξεπλένονται και δεν προσλαμβάνονται γρήγορα από τα φυτά, συσσωρεύονται στο έδαφος, βελτιώνοντας την υφή του εδάφους όπως συμβαίνει. Οι τακτικές εφαρμογές οργανικών υλικών οδηγούν σε ένα αυξανόμενο απόθεμα θρεπτικών συστατικών, έτσι τα φυτά δεν είναι ποτέ ανυπόφορα.

Οι επιλογές βιολογικών λιπασμάτων που είναι πλούσιες σε άζωτο περιλαμβάνουν αιματάλευρα (αποξηραμένο αίμα), άλευρο βαμβακόσπορου, γαλάκτωμα ψαριού και εκχύλισμα φυκιών. Για τον φώσφορο, τα οστεάλευρα και τα φωσφορικά άλατα είναι ο καλύτερος τρόπος. Και για το κάλιο, η χλωρή άμμος και η ποτάσα είναι οι κοινές βιολογικές επιλογές.

Οργανικά λιπάσματα

Τα οργανικά λιπάσματα δεν είναι μόνο καλύτερα για το περιβάλλον, είναι καλύτερα για τα φυτά και για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εδάφους.

NPK: Κατανόηση των Τριών Μεγάλων Θρεπτικών Συστατικών

Ενώ υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που απαιτούν τα φυτά, τα τρία μεγάλα που χρειάζονται στη μεγαλύτερη αφθονία είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο, γνωστά και από τα σύμβολα του περιοδικού πίνακα, N, P και K, αντίστοιχα. Η αναλογία NPK στις ετικέτες των λιπασμάτων σάς δίνει μια ιδέα για το εάν το συγκεκριμένο λίπασμα θα καλύψει τις ανάγκες του κήπου σας.

Το άζωτο βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών πάνω από το έδαφος (το πράσινο, φυλλώδες φύλλωμα). Ο φώσφορος βοηθά την ανάπτυξη στο έδαφος (τις ρίζες) και είναι ο πιο υπεύθυνος για την άνθηση και την παραγωγή καρπών. Το κάλιο είναι σημαντικό για την υγεία όλων των φυτών λόγω της ικανότητάς του να βοηθά τα φυτά να χτίσουν ισχυρά κυτταρικά τοιχώματα.

Η αναλογία NPK των συνθετικών λιπασμάτων γενικής χρήσης είναι συχνά 10-10-10. Ένα λίπασμα γκαζόν έχει συνήθως υψηλότερο πρώτο αριθμό από τα υπόλοιπα, επειδή το άζωτο είναι αυτό που πρασινίζει ένα γκαζόν.

Για μια περαιτέρω ανάλυση του τι σημαίνει πραγματικά μια αναλογία NPK και για μια εξήγηση του πόσο να εφαρμόσετε, σας συνιστώ να ελέγξετε το „Κατανόηση ενός χλοοτάπητα Ετικέτα λιπασμάτων” από το UMass Extension. Είναι μια εξαιρετική πηγή για όσους δεν τους πειράζει να αποκτήσουν λίγη επιστήμη στην έρευνα στον κήπο τους.

λίπασμα χλοοτάπητα

Το λίπασμα χλοοτάπητα είναι πλούσιο σε άζωτο, το οποίο συμβάλλει στην κορυφαία ανάπτυξη και πρασινίζει το γρασίδι.

Κάντε μια δοκιμή εδάφους πριν την εφαρμογή λιπάσματος

Για να ευθυγραμμίσετε το χώμα σας με τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών, κάντε μια δοκιμή εδάφους από την τοπική υπηρεσία επέκτασης της κομητείας σας ή μια διαδικτυακή εταιρεία. Το εργαστήριο θα στείλει συστάσεις για το ποιες τροποποιήσεις του εδάφους πρέπει να γίνουν και πόσο λίπασμα θα εφαρμοστεί. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για την περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, καθώς και τα πολλά μικροθρεπτικά συστατικά για τα οποία γίνεται λιγότερο λόγος. Θα προσδιορίσει επίσης το επίπεδο pH του εδάφους (ένα μέτρο οξύτητας έναντι της αλκαλικότητας) και θα σας συμβουλεύσει πώς να το προσαρμόσετε για τα καλύτερα αποτελέσματα καλλιέργειας.

Μια δοκιμή εδάφους θα σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ελπίζω τώρα να έχετε καλύτερη κατανόηση του λιπάσματος και του πώς και πότε να το χρησιμοποιείτε. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να ακούσετε αυτό το επεισόδιο τώρα κάνοντας κύλιση στην κορυφή της σελίδας και κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Αναπαραγωγή στην πράσινη γραμμή κάτω από τον τίτλο της σελίδας.

Ποιο είναι το λίπασμα της επιλογής σας; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Δείτε την πλήρη αποκάλυψη παρακάτω.

Επεισόδιο 043: Raised Bed Gardening, Pt. 2: Συνταγή για τέλειο χώμα

Επεισόδιο 048: The Simple Science Behind Great Gardening, με τον Lee Reich

Επεισόδιο 063: Garden Fertilizer Basics: What to Know Before You Grow

joegardener blog: The Numbers on Fertilizer Labels, What They Mean

joegardenerTV YouTube: Πώς να κάνετε μια δοκιμή εδάφους

joegardenerTV YouTube: Τα βασικά του pH του εδάφους

joegardener Online Gardening Academy™: Δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. έναρξη σπόρων και πολλά άλλα.

joegardener Online Gardening Academy Βασικές αρχές κηπουρικής αρχής: Βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζετε για να δημιουργήσετε έναν ακμάζοντα κήπο.

joegardener Online Gardening Academy Growing Epic Tomatoes: Τοματολόγος Ο Craig LeHoullier συνοδεύεται από εμένα στην καθοδήγηση αυτού του μαθήματος σχετικά με το πώς να καλλιεργήσετε πιο υγιή, παραγωγικά φυτά τομάτας και πώς να ξεπεράσετε τις προκλήσεις της καλλιέργειας ντομάτας. Μπορείς εγγραφείτε για να ειδοποιηθείτε όταν οι εγγραφές ανοίγουν στις 11 Μαΐου 2021.

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

joegardener Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGWTV YouTube

UMass Extension Center for Agriculture: Κατανόηση μιας ετικέτας λιπασμάτων χλοοτάπητα

TerraThrive™ – Ο χορηγός επεισοδίου podcast και ο εμπορικός συνεργάτης μας joegardener.com

Μιλοργανίτης® – Ο χορηγός επεισοδίου podcast και ο εμπορικός συνεργάτης μας joegardener.com

Θερμοκήπιο Megastore – Ο χορηγός επεισοδίου podcast και ο εμπορικός συνεργάτης μας joegardener.com – Εισαγάγετε τον κωδικό JOEGARDENER για έκπτωση 10% στην παραγγελία σας

Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Exmark, Greenhouse Megastore, High Mowing Organic Seeds, Territorial Seed Company, Wild Alaskan Seafood Box και TerraThrive. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar