Καλλιεργήστε 11 βότανα σε έναν κήπο σέικερ

2
Καλλιεργήστε 11 βότανα σε έναν κήπο σέικερ

Οι Shakers ήταν γνωστοί για τη δημιουργία φυσικών φαρμάκων. Τα βότανα σε έναν κήπο Shaker καλλιεργήθηκαν για αυτό το σκοπό, καθώς και για μαγειρική χρήση. Παραδόξως, τα γαστρονομικά φυτά δεν ήταν για αυτούς – αλλά για άλλους!

Για τους σκοπούς αυτής της ανάρτησης, τα βότανα που αναφέρονται προορίζονται κυρίως για τσάι και μαγειρική χρήση. Παρόλο που απαριθμώ τα βότανα που χρησιμοποιούσαν τα Shakers για ιατρικούς σκοπούς, καλό είναι να μην τα καλλιεργείτε για χρήση χωρίς να έχετε βαθιά γνώση και κατανόηση για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς χωρίς αυτή τη γνώση και κατανόηση μπορεί να είναι επιβλαβής και πιθανώς θανατηφόρα.

Έχοντας αυτό κατά νου, τα βότανα που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση αποτελούν δείγμα των βοτάνων σε έναν κήπο Shaker και είναι κοινά και ασφαλή για χρήση για γαστρονομικούς σκοπούς.

Για να ξέρετε: Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. αν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και κάνετε μια αγορά, μπορεί να κάνω μια μικρή προμήθεια, αλλά δεν επηρεάζει την τιμή που πληρώνετε!

βότανα σε έναν κήπο σέικερ

History of Herbs in a Shaker Garden

Τα βότανα στον κήπο Shaker χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακά τους και για να πουλήσουν για μαγειρικές χρήσεις. Οι ίδιοι οι Shakers δεν χρησιμοποιούσαν πολλά καρυκεύματα στο φαγητό τους, προτιμώντας να κολλάνε με το βασικό αλάτι, πιπέρι για τα κύρια γεύματα και μερικά μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και άλλα για γλυκά.

Αντίθετα, τα βότανα στον κήπο Shaker αποξηράνθηκαν ή αποστάχθηκαν σε εκχυλίσματα και έλαια και προστέθηκαν στα πατενταρισμένα φάρμακά τους. Από το 1820 και στο 19οου Αιώνα, αυτή έγινε μια από τις μεγαλύτερες πηγές εισοδήματός τους – ακόμη μεγαλύτερη από την πώληση των σπόρων τους.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα βότανα ως φάρμακο, οι Shakers μελέτησαν και έμαθαν ό,τι μπορούσαν για το πώς να καλλιεργούν τη συγκομιδή και να τα χρησιμοποιούν. Για να αποκτήσετε την ποσότητα και την ποιότητα των βοτάνων σε έναν κήπο Shaker που απαιτούνται για αυτήν την προσπάθεια απαιτούνται πολλές ώρες και η βοήθεια όλων των μελών – από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή μέχρι την προετοιμασία, τη συσκευασία και την αποστολή.

Βότανα σε έναν κήπο σέικερ

Αν και κατά κύριο λόγο σκεφτόμαστε βότανα Στις κατηγορίες μαγειρικής, φαρμακευτικής, χειροτεχνίας και τσαγιού, πολλά βότανα είναι ευέλικτα και μπορούν να χωρέσουν σε οποιοδήποτε. Η λεβάντα, για παράδειγμα, είναι ένα νόστιμο γαστρονομικό βότανο, αλλά έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι νόστιμη σε τσάι και μπορεί να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί σε ποτ πουρί.

Οι λίστες εδώ ήταν κοινά βότανα σε έναν κήπο Shaker και προσφέρουν πληροφορίες για συγκεκριμένη χρήση, μαζί με ορισμένες αυξανόμενες πληροφορίες.

γαστρονομικά βότανα σε έναν κήπο σέικερ

Μαγειρικός

Βασιλικός – Αυτό το χαρούμενο πράσινο βότανο αγαπά τη ζεστασιά και τα κάνει καλύτερα με 6 έως 8 ώρες ήλιο την ημέρα, σε υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Φυτό 12″ έως 18″ το ένα από το άλλο. Αναπτύσσεται θαμνώδης, και αν αφεθεί για σπορά, μπορεί να είναι επεμβατική. Τσιμπήστε τις κεφαλές των σπόρων για να το αποτρέψετε. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται συχνά σε ιταλικά πιάτα, πέστο, σούπες και σαλάτες και προστίθεται μέσα στα τελευταία πέντε έως 10 λεπτά εάν χρησιμοποιηθεί σε μαγειρεμένο πιάτο. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βασιλικού λέγεται ότι βοηθούν ως αντιφλεγμονώδες.

Ανηθο -Ο άνηθος είναι ένα ψηλό, φτερωτό ετήσιο που χρησιμοποιείται κυρίως σε τουρσιά, προστίθεται σε σαλάτες και παρασκευή ψωμιού από άνηθο. Αυτό είναι επίσης ένα από τα λίγα βότανα σε έναν κήπο Shaker που ήταν για τη χρήση τους – και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για να φτιάξουν τουρσιά. Παρόλο που είναι ετήσιο, θα επανασπορεύεται για μια νέα καλλιέργεια κάθε χρόνο. Έχοντας αυτό κατά νου, εάν δεν θέλετε τον άνηθο σε όλο τον κήπο σας, μπορεί να θέλετε να τσιμπήσετε πίσω τα κεφάλια των σπόρων και να επιλέξετε πού θα καλλιεργηθούν. Στον άνηθο αρέσει ένα πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που βρίσκεται στον ήλιο. Είναι καλύτερο να καλλιεργείται από σπόρους, καθώς δεν πάει καλά όταν μεταφυτεύεται, λόγω της ρίζας του. Αφού φυτέψετε και τα φυτά σας είναι περίπου 4″ ύψος, αραιώστε τα από 12″ έως 18″ μεταξύ τους.

Ο άνηθος έχει βρεθεί χρήσιμος στην ανακούφιση της κατάθλιψης και χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από την αϋπνία, τον λόξυγγα και εξετάζεται για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον καρκίνο και τα αναπνευστικά προβλήματα. Πιστεύεται ότι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ρίγανη (γλυκιά μαντζουράνα) – Η ρίγανη είναι ένα τέλειο βότανο για να φυτέψετε σε γλάστρες. Θα χυθεί έξω και κάθε φορά που το βουρτσίζετε, το φυτό θα απελευθερώνει το υπέροχο άρωμά του. Η ρίγανη είναι πολυετής και θα επιστρέφει κάθε χρόνο με την κατάλληλη φροντίδα. Λατρεύει την ηλιοφάνεια, αλλά αν κάνει πολύ ζέστη μπορεί να επωφεληθεί από την απογευματινή σκιά. Εάν τη φυτέψετε στο έδαφος, αφήστε τη Ρίγανη σε απόσταση 10″ σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Η ρίγανη χρησιμοποιείται σε πληθώρα πιάτων, από ιταλικά και μεξικάνικα μέχρι αμερικάνικα και μεσογειακά. Έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριδιακές και αντι-ιικές ιδιότητες και δείχνει αποτελεσματικό κατά του βήχα και του κρυολογήματος.

Δενδρολίβανο – Το δεντρολίβανο κάνει καλύτερα όταν πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Οι σπόροι του δεντρολίβανου έχουν ιδιοσυγκρασία και μπορεί να είναι δύσκολο να βλαστήσουν. Είναι αειθαλής θάμνος, και μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες ή στο έδαφος. Εάν μεγαλώνει σε γλάστρα, μπορεί να δεσμευτεί με τις ρίζες και θα πρέπει να μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε χρόνο. Παρόλο που θεωρείται αειθαλές, θα χρειαστεί προστασία από το υπερβολικό κρύο. Το δεντρολίβανο λατρεύει τον ήλιο και το αμμώδες, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Το δεντρολίβανο είναι κυρίως ένα γαστρονομικό βότανο και συνδυάζεται νόστιμα με ψάρια και θαλασσινά, καθώς και σε σούπες και σάλτσες. Γίνονται μελέτες με το Rosemary σε σχέση με θέματα μνήμης. Εάν χρησιμοποιείται για να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο, λέγεται ότι βοηθά με την πιτυρίδα και το ξηρό τριχωτό της κεφαλής.

ΣΟΦΌΣ – Όταν σκέφτεστε το βότανο Φασκόμηλο, πιθανότατα το μυαλό σας περιπλανάται στη γέμιση των Ευχαριστιών που έφτιαξε η γιαγιά ή στο λουκάνικο. Αυτό το νόστιμο βότανο είναι γνωστό και για τα δύο. Είναι δυνατός καλλιεργητής και ανάλογα με τη φροντίδα και το κλίμα μπορεί να συγκομιστεί καλά μέχρι το φθινόπωρο. Του αρέσει η ηλιόλουστη τοποθεσία και το καλά στραγγιζόμενο αμμώδες έδαφος, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για κήπο με κοντέινερ. Φυτέψτε το φασκόμηλο σε απόσταση τουλάχιστον 24” μεταξύ τους, καθώς μπορεί να γίνει ένα μάλλον θαμνώδες φυτό. Και να θυμάστε – το φασκόμηλο έχει έντονη γεύση, οπότε το λίγο πάει πολύ μακριά! Το φασκόμηλο, όταν παρασκευάζεται ως τσάι, χρησιμοποιείται ως στυπτικό και λέγεται ότι βοηθά στον πονόλαιμο, τις ρινικές σταγόνες και το κρυολόγημα.

Θυμάρι – Αυτό το ευαίσθητο φυτό είναι άλλη μια τέλεια προσθήκη σε έναν κήπο με κοντέινερ. Χρησιμοποιείται πιο συχνά στα Herbs de Provence και ένα Bouquet Garni, είναι αγαπημένο με ψητά κρέατα, σούπες και προστίθεται σε σαλάτα. Είναι καλύτερο να αγοράσετε φυτά θυμαριού, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε από σπόρους. Το θυμάρι έχει καλύτερα αποτελέσματα στον ήλιο και του αρέσει μια πινελιά κομπόστ περιστασιακά. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και χρειάζεται βαθύ πότισμα μία φορά την εβδομάδα. Καθώς είναι ένα «φιλικό» φυτό, καλλιεργήστε το κοντά στις ντομάτες σας και το δεντρολίβανο ως σύντροφο. Χρησιμοποιήστε το θυμάρι ως ξέπλυμα μαλλιών ή φτιάξτε τσάι με θυμάρι για να καταπολεμήσετε το άγχος και να ανακουφίσετε τον βήχα. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι επίσης ευεργετικό για λοιμώξεις του αναπνευστικού και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

φαρμακευτικά βότανα σε έναν κήπο σέικερ

Φαρμακευτικά βότανα σε έναν κήπο σέικερ

Πολλά από τα βότανα σε έναν κήπο Shaker μπορεί να είναι επικίνδυνα για χρήση χωρίς βαθιά γνώση του φυτού. Το Foxglove χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων, αλλά έκτοτε ανακαλύφθηκε ότι η κατάποσή του μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αυτή η λίστα βοτάνων σε έναν κήπο Shaker είναι μόνο για αναφορά και περιλαμβάνει φυτά που δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για την ανάπτυξη, αλλά δεν συνιστάται η χρήση τους για ιατρικούς σκοπούς χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό ή έναν έμπειρο ειδικό!

Εάν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε με βότανα για ιατρικούς σκοπούς, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι με τη δημοσίευση που μοιράζεται η Shawna @ Homegrown Self Reliance στο Πώς να φτιάξετε το φαρμακείο για το σπίτι εργασίας σας.

Boneset – Φύλλα και άνθη. Χρησιμοποιείται για υδρωπικία, πυρετό των οστών (σύμπτωμα που μοιάζει με γρίπη που προκαλεί έντονο πόνο στα οστά) και ρευματισμούς.

Γαλάζια Σημαία (Ίριδα) – Φύλλα και άνθη. Χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα, ηπατικά προβλήματα και ναυτία (αν και η υπερβολική ποσότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό)

Catmint – Φύλλα (φτιαγμένα σε τσάι) – χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην αϋπνία, τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Βάλσαμο μελισσών – Φύλλα – Μπορεί να μην θέλετε να φυτέψετε το Bee Balm για ιατρικές χρήσεις, αλλά είναι ένα ελκυστικό φυτό που είναι εξαιρετικό για τους επικονιαστές. Χρησιμοποιήθηκε ιατρικά από τους Shakers ως κατά του μετεωρισμού και για τη μείωση/ανακούφιση της ναυτίας.

Vervain – Φύλλα και άνθη. Χρησιμοποιείται για το άγχος. Το Vervain είναι ένα από τα κοινά Verbena, επομένως είναι ασφαλές να αναπτυχθεί. Αλλά η χρήση του για ιατρικούς σκοπούς απαιτεί εξαιρετική γνώση του πώς να το κάνει. Λέγεται ότι έχει πολύ πικρή γεύση.

βιβλία για τους κήπους σέικερ

Περισσότερα για το Shaker Gardens

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα βότανα σε έναν κήπο Shaker, την πρακτική τους προσέγγιση ή την ιστορία των Shakers, αυτά είναι μερικά υπέροχα βιβλία για ανάγνωση. Τα έχω όλα και συχνά κουλουριάζομαι με τουλάχιστον ένα από αυτά!

The Shaker Herb and Garden Book – της Rita Buchanan

Σοφία από έναν κήπο Shaker – της Kathleen Mahoney

Η Γη Θα Ανθίσει – των Galen Beale & Mary Rose Boswell

The Shaker Garden – της Στέφανι Ντόναλντσον

Μην χάσετε τα υπόλοιπα!

Υπάρχουν περισσότερες υπέροχες αναρτήσεις στο Shaker Gardens. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ!

The Shaker Garden – Μια πρακτική προσέγγιση

Λαχανικά σε έναν κήπο Shaker


Η Julie Murphree είναι blogger, αρθρογράφος εφημερίδων και ομιλήτρια για όλα τα θέματα «Living a Simple Life on the Farm». Είναι συγγραφέας του βιβλίου \\\’The Farm Wife – Living a Simple Life on the Farm. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν 60 στρέμματα στη ΒΔ Λουιζιάνα όπου εργάζονται ενεργά για να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα.

Schreibe einen Kommentar