Η επιστήμη πίσω από τη μεγάλη κηπουρική | Κατανόηση του εδάφους

0
Η επιστήμη πίσω από τη μεγάλη κηπουρική |  Κατανόηση του εδάφους

Πιστεύω ακράδαντα ότι η κατανόηση του «γιατί να κάνω» πίσω από το «πώς να» μας οδηγεί να γίνουμε καλύτεροι, πιο σίγουροι κηπουροί. Ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που γνωρίζω για να εξηγήσει την επιστήμη πίσω από τη μεγάλη κηπουρική είναι ο Δρ. Lee Reich, και στο επεισόδιο encore αυτής της εβδομάδας επισκέπτομαι ξανά μια οξυδερκή συζήτηση που είχαμε πριν από μερικά χρόνια σχετικά με το πώς η επέκταση της επιστημονικής μας γνώσης μπορεί να βοηθήσει τους κήπους μας ένα πάρα πολύ.

Ο Lee είναι ένας επαναλαμβανόμενος καλεσμένος και εξαιρετικός φίλος του podcast με τόσες πολλές γνώσεις να μοιραστεί. Αυτός έχει ένα Ph.D. στην κηπουρική, μεταπτυχιακό στην εδαφολογία και πτυχίο στη χημεία. Σε αυτή τη συνομιλία, συζητάμε τα ενδιαφέροντα γεγονότα και τις πολύτιμες συμβουλές στο βιβλίο του The Ever Curious Gardener: Χρησιμοποιώντας λίγη φυσική επιστήμη για έναν πολύ καλύτερο κήπο.» Άλλα βιβλία του Λι περιλαμβάνουν “Κηπουρική χωρίς βότανα” «Καλλιεργήστε τα φρούτα φυσικά“ και «Ασυνήθιστα φρούτα για κάθε κήπο», και είναι επίσης αρθρογράφος εθνικής κηπουρικής για το Associated Press.

Ο Lee Reich τροποποιεί τα κρεβάτια κήπου

Ο Lee Reich είναι ένας μεγάλος φίλος του podcast και πλήθος γνώσεων σχετικά με την επιστήμη πίσω από τη μεγάλη κηπουρική. (φωτογραφία: Dr. Lee Reich)

Ο Lee ζει στο New Paltz της Νέας Υόρκης στο „Farmden“ του – κάτι περισσότερο από κήπο, αλλά λιγότερο από ένα αγρόκτημα – και προηγουμένως εργάστηκε στην έρευνα φυτών και εδάφους για το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Cornell προτού αλλάξει ρότα στη συγγραφή, τη διδασκαλία και συμβουλευτική. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις γνώσεις του Lee από αυτό το επεισόδιο, μπορείτε να διαβάσετε τις σημειώσεις της εκπομπής τον αρχικό αερισμό της συνομιλίας μας.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε τη σκλήρυνση

Τα φυτά μπορεί να καούν από τον ήλιο, να αρχίσουν να μαραίνονται και ακόμη και να πεθαίνουν όταν ξαφνικά μετακινηθούν έξω και αφεθούν στον ήλιο. Τα τρυφερά σπορόφυτα και τα φυτά εσωτερικού χώρου που καλύφθηκαν σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να εισαχθούν σταδιακά στο νέο περιβάλλον με μια διαδικασία γνωστή ως «σκλήρυνση

Στο „The Ever Curious Gardener“, ο Lee εξηγεί τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στα φυτά για να τα εγκλιματίσουν στον ήλιο και τον άνεμο. Λέει ότι τα φυτά που βγαίνουν έξω θα πρέπει αρχικά να αφήνονται σε σκιά σε μια περιοχή προστατευμένη από πολύ άνεμο και θα πρέπει να επιστρέφουν σε εσωτερικούς χώρους εάν αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία.

Ο Lee προετοιμάζει τα φυτά για να μετακινηθούν σε εξωτερικούς χώρους βουρτσίζοντας τα. Αυτό είναι σωστό – περνάει πάνω από τις κορυφές των φυτών με μια βούρτσα μια φορά κάθε μέρα. Αυτό το κάνει λόγω του θιγμοτροπισμού, του φαινομένου των φυτών να ανταποκρίνονται στην αφή. Λέει ότι αυτό κάνει τα φυτά πιο πυκνά και πιο προετοιμασμένα για εξωτερικούς χώρους συνθήκες.

Βούρτσισμα δενδρυλλίων

Εκτός από το να εγκλιματίζει τα σπορόφυτά του με την πάροδο του χρόνου στο άμεσο ηλιακό φως, ο Lee βουρτσίζει τα σπορόφυτά του καθημερινά για να τονώσει την ανθεκτικότητα. (φωτογραφία: Dr. Lee Reich)

Για να εγκλιματίσω τα φυτά στον ήλιο, τα αφήνω έξω για μισή ώρα στον ήλιο την πρώτη μέρα τους έξω. Τη δεύτερη μέρα τα αφήνω μια ώρα. Μέχρι το τέλος μιας εβδομάδας ή 10 ημερών, έχω αυξήσει τον χρόνο σε οκτώ ώρες, ώστε να είναι έτοιμα για αφιλτράριστο ηλιακό φως μιας ολόκληρης ημέρας. Η σκλήρυνση απαιτεί υπομονή, κάτι που μερικές φορές δεν έχουμε εμείς οι ενθουσιασμένοι κηπουροί, αλλά μειώνει σημαντικά τα ηλιακά εγκαύματα.

τα φυτά σκληραίνουν κάτω από ύφασμα σκιάς

Η χρήση υφασμάτων σκιάς είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την ένταση του ηλιακού φωτός που δέχονται τα τρυφερά σπορόφυτα.

Στρωματοποίηση σπόρων και σκαρίφωση

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με σπόρους που απαιτούν στρωματοποίηση πριν βλαστήσουν. Ξέρετε όμως γιατί χρειάζονται στρωματοποίηση, ή ψυχρή επεξεργασία, για να φυτρώσουν; Ο Lee εξηγεί ότι αυτοί οι σπόροι περιέχουν abscisic acid, έναν αναστολέα της βλάστησης που τους βοηθά να επιβιώσουν τον χειμώνα. Το αψισικό οξύ διασπάται όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως είναι έτοιμο να βλαστήσει την άνοιξη. Ο Lee λέει ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί βάζοντας τους σπόρους σε μια σακούλα με υγρό μείγμα γλάστρας ή περλίτη στο ψυγείο για αρκετή ποσότητα ωρών ψύξης.

Μερικοί σπόροι καθυστερούν τη βλάστηση με ένα σκληρό στρώμα που ο αέρας και η υγρασία δεν μπορούν να περάσουν. Για να επιταχυνθεί η βλάστηση, τα στρώματα σπόρων μπορούν να γρατσουνιστούν ή να τρυπηθούν μηχανικά.

Έδειξα τρακάρισμα σε ένα επεισόδιο του Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®ώστε να μπορείτε να προσέξτε μόνοι σας. Είναι εύκολο να γίνει — απαιτεί απλώς ένα ελαφρύ άγγιγμα.

σπόρους

Οι σπόροι διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων, χρωμάτων και — το πιο σημαντικό — απαιτήσεις βλάστησης. Ελέγξτε το πακέτο σπόρων σας για να προσδιορίσετε εάν μια ποικιλία σπόρου απαιτεί στρωματοποίηση ή απολέπιση.

Η αόρατη ζωή στο έδαφος

Τα πάντα στο έδαφος που είναι ή ζούσαν – από φυτικό υλικό και νεκρά ζωύφια μέχρι βακτήρια και μύκητες – είναι γνωστά ως οργανική ύλη του εδάφους. Το καλό έδαφος είναι περίπου 5% οργανική ουσία. Αν και είναι μια μικρή μερίδα, αυτό το 5% είναι θεμελιώδες για την ικανότητα του άλλου 95% (νερό, αέρας και μέταλλα) να συντηρεί τα φυτά. Τα οργανικά υλικά έχουν αρνητικό φορτίο και έτσι συνδέονται με θετικά φορτισμένα θρεπτικά συστατικά. Καθώς το οργανικό υλικό αποσυντίθεται αργά, απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος σταδιακά, ώστε οι ρίζες των φυτών να μπορούν να τα απορροφήσουν.

Η οργανική ύλη του εδάφους διασπάται πάντα λόγω της μικροβιακής δραστηριότητας και της δραστηριότητας άλλων ζωντανών όντων, όπως τα σκουλήκια, προσθέτοντας γονιμότητα στο έδαφος. Σε έναν καλά περιποιημένο κήπο, συχνά προστίθεται οργανική ύλη με τη μορφή κομπόστ και φυσικού στρώματος.

Κρατώντας μια χούφτα χώμα

Η οργανική ουσία σε καλό έδαφος κήπου είναι αυτή που δημιουργεί μια υφή που ευνοεί τη σωστή αποστράγγιση και επιτρέπει στις ρίζες να αναπτύσσονται εύκολα.

Γιατί το οργανικό λίπασμα νικάει το συνθετικό λίπασμα

Τα θρεπτικά συστατικά στο συνθετικό λίπασμα έχουν σχεδιαστεί για να προσλαμβάνονται αμέσως από τις ρίζες των φυτών — ό,τι απομένει ξεπλένεται, ρυπαίνει τα υδάτινα σώματα. Όμως τα οργανικά λιπάσματα απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά με ρυθμό ανάλογο με την ωριμότητα και τις ανάγκες των φυτών.

Είναι δυνατόν να είμαστε υπερβολικά γενναιόδωροι με την οργανική ύλη κατά την τροποποίηση του εδάφους, αλλά η αφθονία οργανικών λιπασμάτων δεν θα κάψει εύκολα τα φυτά με τον τρόπο που το κάνει η υπερβολική ποσότητα συνθετικών λιπασμάτων.

Ο Joe Lamp'l προσθέτει κομπόστ σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου

Τα οργανικά λιπάσματα όπως τα σκουλήκια προσθέτουν θρεπτικά συστατικά βραδείας αποδέσμευσης στα εδάφη και συντηρούν ωφέλιμα μικρόβια.

Γιατί το έδαφος του κήπου δεν ανήκει σε δοχεία

Όταν έχουμε καλό χώμα κήπου, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσουμε σε δοχείο αντί να αγοράζουμε μείγμα γλάστρας. Ωστόσο, αυτό απλά δεν λειτουργεί. Το χώμα του κήπου είναι πολύ πυκνό για ένα δοχείο και θα κρατήσει νερό, προκαλώντας πνιγμό των ριζών των φυτών – που απαιτούν οξυγόνο. Η προσθήκη περισσότερων οπών αποστράγγισης στο δοχείο δεν θα είναι αρκετή για να αλλάξει αυτό. Η τριχοειδική έλξη στο έδαφος θα είναι πολύ μεγάλη για να αφήσει χώρο στο νερό να περάσει και να αποστραγγιστεί όπως θα έπρεπε.

Ένα συσσωμάτωμα όπως ο περλίτης ή η άμμος που προστίθεται στο έδαφος θα το κάνει πιο πορώδες και θα μειώσει την τριχοειδότητα. Το αδρανή πρέπει να αναμιγνύεται ομοιόμορφα — όχι απλώς να προστίθεται στον πάτο ενός δοχείου. Όταν πέτρες ή άλλα αδρανή τοποθετούνται στον πάτο μιας γλάστρας πριν την προσθήκη χώματος, δεν βελτιώνεται η αποστράγγιση. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το νερό συλλέγεται πάνω από το επίπεδο των αδρανών, αντί να μαζεύεται στον πάτο της γλάστρας κοντά στις οπές αποστράγγισης. Αυτό ουσιαστικά μειώνει το βάθος της γλάστρας και θέτει τα φυτά σε κίνδυνο πνιγμού.

έκανα ένα βίντεο δείχνοντας πώς οι πέτρες ή άλλο ογκώδες υλικό στον πυθμένα των δοχείων δεν βελτιώνουν την αποστράγγιση και στην πραγματικότητα την επιδεινώνουν. Το βίντεο δείχνει πραγματικά καλά το θέμα.

παράδειγμα αποστράγγισης δοχείων

Αυτά τα κύπελλα προσομοιώνουν δοχεία φύτευσης. Το ένα στα αριστερά έχει πέτρες που έχουν προστεθεί στο κάτω μέρος σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η αποστράγγιση. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν έχει. Το νερό παραμένει στην πιο πυκνή περιοχή του εδάφους. Το κύπελλο στα δεξιά είναι ολόκληρο χώμα, επιτρέποντας στο νερό να έχει περισσότερο χώρο για να απλωθεί.

Γιατί να αποφύγετε το άροσμα

Η άροση είναι μια κοινή πρακτική κηπουρικής, αλλά το έχω μάθει το άροσμα μπορεί να ενοχλήσει την ευεργετική μικροβιακή δραστηριότητα και τη σημαντική οργανική ουσία στο έδαφος. Η άροση καταστρέφει τη δομή του εδάφους, διαταράσσει τα δίκτυα μυκόρριζων μυκήτων και εισάγει οξυγόνο που επιταχύνει την αποσύνθεση της οργανικής ύλης με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι θα έπρεπε για υγιές έδαφος και υγιή φυτά.

Ο Lee επισημαίνει ότι η άροση αποκαλύπτει επίσης τους σπόρους, εκθέτοντάς τους στον ήλιο, ο οποίος διεγείρει τη βλάστηση για πολλούς σπόρους ζιζανίων. Αντίθετα, στον Lee αρέσει να στρώνει χαρτί πάνω από το υπάρχον λαχανικό, να το βρέχει και να το σκεπάζει με λίπασμα. Φυτεύει απευθείας στο λίπασμα και διαπιστώνει ότι οι σπόροι αναπτύσσουν ρίζες μέσα από το υγρό χαρτί στον χλοοτάπητα, ο οποίος διασπάται και απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά.

Κρεβάτια κήπου Lee Reich

Ο Λι δεν φροντίζει τα κρεβάτια του κήπου του. Γνωρίζει ότι η άροση θα διέλυε την υγιή δομή του εδάφους, θα έκαιγε την οργανική ύλη και θα έφερνε σπόρους ζιζανίων στην επιφάνεια. (φωτογραφία: Dr. Lee Reich)

Ελπίζω να βρήκατε πολύτιμη τη συνομιλία μου με τον Λι Ράιχ. Εάν δεν έχετε ακούσει ακόμα, μπορείτε να ακούσετε αυτό το επεισόδιο τώρα κάνοντας κύλιση στην κορυφή της σελίδας και κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Αναπαραγωγή στην πράσινη γραμμή κάτω από τον τίτλο της σελίδας.

Ποια επιστημονικά ερωτήματα συλλογίζεστε στον κήπο; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Δείτε την πλήρη αποκάλυψη παρακάτω.

Επεισόδιο 006: Weedless Gardening with Lee Reich

Επεισόδιο 013: Backyard Composting – Confessions of an Obsessed Composter with Lee Reich

Επεισόδιο 028: Ο ρόλος των ορυκτών στη δημιουργία μεγάλου εδάφους

Επεισόδιο 048: The Simple Science Behind Great Gardening, με τον Lee Reich

Επεισόδιο 051: How to Grow Bountiful Blueberries – Key Steps with Lee Reich

Επεισόδιο 096: Συμβουλές για την επιτυχία της καλλιέργειας των καρπών: Επιλογή, συντήρηση και συμβουλές, με τον Δρ. Lee Reich

Επεισόδιο 098: Uncommon Fruits for Every Garden with Lee Reich

Επεισόδιο 194: Easy No-Dig Gardening, με τον Charlie Nardozzi

Επεισόδιο 203: For the Love of Composting, με τον Dr. Lee Reich

Επεισόδιο 204: Hardening Off and Setting Plants Up for Success την Άνοιξη

joegardener Blog: The Numbers on Fertilizer Labels, What They Mean

joegardener Blog: Backyard Composting: A Simple Recipe for Making Great Compost

joegardener Blog: No-Till Gardening: If You Love Your Soil, Ditch the Tiller

joegardenerTV YouTube: Πώς να αποκτήσετε την καλύτερη αποστράγγιση για το δοχείο σας – Γιατί αυτό που σας έχουν διδαχθεί είναι λάθος

joegardenerTV YouTube: Βλάστηση σπόρων – Εύκολα κόλπα για περισσότερη επιτυχία

joegardener Online Gardening Academy™: Δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. έναρξη σπόρων και πολλά άλλα.

joegardener Online Gardening Academy Βασικές αρχές κηπουρικής αρχής: Βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζετε για να δημιουργήσετε έναν ακμάζοντα κήπο.

joegardener Online Gardening Academy Growing Epic Tomatoes: Τοματολόγος Ο Craig LeHoullier συνοδεύεται από εμένα στην καθοδήγηση αυτού του μαθήματος σχετικά με το πώς να καλλιεργήσετε πιο υγιή, παραγωγικά φυτά τομάτας και πώς να ξεπεράσετε τις προκλήσεις της καλλιέργειας ντομάτας.

joegardenerTV YouTube

joegardener Newsletter

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

joegardener Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGW Επεισόδιο 410: Weedless Gardening

GGW Επεισόδιο 605: Starting Seeds; Α έως Ω

GGWTV YouTube

LeeReich.com

“Κηπουρική χωρίς βότανα” του Λι Ράιχ

„The Ever Curious Gardener: Χρησιμοποιώντας λίγη φυσική επιστήμη για έναν πολύ καλύτερο κήπο“ του Λι Ράιχ

“Grow Fruit Naturally: A Hands-On Guide to Luscious, Homegrown Fruit” του Λι Ράιχ

“Ασυνήθιστα φρούτα για κάθε κήπο” του Λι Ράιχ

Μιλοργανίτης® – Ο χορηγός επεισοδίου podcast και ο εμπορικός συνεργάτης μας joegardener.com

TerraThrive™ – Ο χορηγός επεισοδίου podcast και ο εμπορικός συνεργάτης μας joegardener.com

Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Exmark, Greenhouse Megastore, High Mowing Organic Seeds, Territorial Seed Company, Wild Alaskan Seafood Box και TerraThrive. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar