Επιλέγοντας τη σωστή περικοπή εξωφύλλου | Προστασία & Βελτίωση του Εδάφους

3
Επιλέγοντας τη σωστή περικοπή εξωφύλλου |  Προστασία & Βελτίωση του Εδάφους

Όταν τα λαχανικά δεν αναπτύσσονται ενεργά στον κήπο σας, η φύτευση μιας καλλιέργειας μπορεί να είναι μια εξαιρετική και δυνητικά καλύτερη επιλογή τόσο για την προστασία όσο και για τη βελτίωση του εδάφους σας.

Είναι ωφέλιμο να φυτεύετε καλλιέργειες κάθε φορά που αφήνετε ένα κρεβάτι να αδρανήσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ενόψει του χειμώνα ή μεταξύ φυτεύσεων βρώσιμων καλλιεργειών. Για τους κηπουρούς που επιθυμούν να μειώσουν τον χώρο που φυτεύουν και διατηρούν, μια καλυπτική καλλιέργεια θα διατηρήσει την υγεία του εδάφους μέχρι να είναι έτοιμοι να επαναφέρουν την περιοχή στην παραγωγή και πάλι.

Οι καλύτερες καλλιέργειες δεν παράγουν συγκομιδή. Αντίθετα, ωφελούν το έδαφος κάτω και τις μελλοντικές καλλιέργειες παρέχοντας αερισμό και γονιμότητα, ενώ υπάρχουν και πολλά περισσότερα οφέλη.

Πώς οι καλλιέργειες ωφελούν το έδαφος

Οι καλλιέργειες παρέχουν τα οφέλη τους τόσο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης όσο και για πολύ καιρό μετά.

Για να κατανοήσετε τα οφέλη των καλλιεργειών κάλυψης, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν το έδαφος αφήνεται γυμνό. Το γυμνό χώμα μπορεί να στεγνώσει και να φυσήξει στον άνεμο σαν σκόνη ή μπορεί να ψηθεί στον ήλιο και να γίνει αδιαπέραστο. Εναλλακτικά, σε δροσερές και υγρές συνθήκες, το νερό της βροχής θα παρασύρει πολύτιμο φυτικό έδαφος στην απορροή. Σταγονίδια βροχής σφυρηλατούν επίσης ακάλυπτο χώμα, προκαλώντας συμπύκνωση. Και το γυμνό χώμα δίνει στα ζιζάνια το χώρο και την ευκαιρία να βλαστήσουν, να αναπτυχθούν, να σπαρθούν και να εξαπλωθούν.

Οι ρίζες των καλλιεργειών διατηρούν το επιφανειακό χώμα στη θέση τους και μειώνουν τη συμπίεση, και το φύλλωμα εμποδίζει τον ήλιο και επιβραδύνει την κίνηση του νερού έτσι ώστε να διεισδύει στο έδαφος όπως θα έπρεπε. Οι καλλιέργειες σκιάζουν τους σπόρους και τα ζιζάνια, στερώντας τους το φως του ήλιου που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Λες και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι αρκετός λόγος για να χρησιμοποιήσετε καλλιέργειες κάλυψης στον κήπο σας, οι καλλιέργειες βελτιώνουν επίσης τον αερισμό του εδάφους, ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος και παρέχουν γονιμότητα του εδάφους προσθέτοντας θρεπτικά συστατικά και οργανική ύλη όταν μετατρέπονται in. (Περισσότερα σχετικά με τη συμμετοχή στη συνέχεια, παρακάτω.)

Η καλύτερη καλλιέργεια καλύμματος για τον κήπο σας

Η καλύτερη κάλυψη για τον κήπο σας θα εξαρτηθεί από τα προβλήματα (συμπύκνωση, ζιζάνια, χαμηλή γονιμότητα κ.λπ.) που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε. Ενώ όλες οι καλλιέργειες κάλυψης προστατεύουν την επιφάνεια του εδάφους, ορισμένες ποικιλίες είναι καλύτερες από άλλες στο να παρέχουν συγκεκριμένα πρόσθετα οφέλη πάνω και κάτω από το έδαφος.

Οι διάφοροι τύποι καλλιέργειες κάλυψης χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Χόρτα δημητριακών: Η βρώμη, η σίκαλη και το σιτάρι είναι ετήσια χόρτα που δημιουργούν βιομάζα και διαλύουν τη συμπίεση του εδάφους με τα εκτεταμένα ριζικά τους συστήματα. Οι λεπίδες του γρασιδιού επιβραδύνουν τη διείσδυση του νερού από τα συστήματα άρδευσης βροχής και εναέριας επιφάνειας, γεγονός που μειώνει την απορροή των όμβριων υδάτων. Τα χόρτα μπορούν να φυτευτούν στο τέλος του καλοκαιριού για μια αξιόπιστη χειμερινή κάλυψη και παρέχουν άφθονο οργανικό υλικό για προσθήκη στο έδαφος την άνοιξη.
  • Οσπρια: Τα δημοφιλή αζωτομονωτικά όπως ο αρακάς, η σόγια, το τριφύλλι και ο βίκος ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Τα όσπρια αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του εδάφους για να αντλήσουν άζωτο από τον αέρα και να το μετατρέψουν σε θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα από τα φυτά. Αυτό καθιστά τα όσπρια εξαιρετική επιλογή για τη συγκέντρωση αζώτου, τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και τον εμπλουτισμό του εδαφοτροφικός ιστός. Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα παράδειγμα οσπρίων που μπορεί να φυτευτεί πριν από το χειμώνα ή ακόμη και να σπαρθεί με παγετό — απλωμένο σε παγωμένο έδαφος — για να βλαστήσει την άνοιξη μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες και μαλακώσει το έδαφος.
  • Πλατύφυλλα: Το φαγόπυρο, η μουστάρδα και το αλυσούμι είναι μερικά παραδείγματα πλατύφυλλων φυτών που βλασταίνουν γρήγορα για να παρέχουν εκτεταμένη σκιά που εμποδίζει τους σπόρους ζιζανίων που αναπτύσσονται πιο αργά να φυτρώσουν και να ευδοκιμήσουν. Ενώ όλες οι καλλιέργειες κάλυψης χρησιμεύουν για την καταστολή των ζιζανίων, τα πλατύφυλλα φυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αυτό. Οι μουστάρδες έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της απώθησης των νηματωδών και των τριχών στο έδαφος, και το αλυσούμι προσελκύει ωφέλιμα έντομα. Το φαγόπυρο προσελκύει επίσης ευεργετικά, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, και αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα.

Κατά την επιλογή της σωστής καλλιέργειας για τον κήπο σας, λάβετε υπόψη και τις ημέρες μέχρι να βάλουν σπόρους. Μια καλλιέργεια κάλυψης όπως η χειμερινή σίκαλη θα αναπτυχθεί για 330 έως 345 ημέρες πριν αποκτήσει ώριμους σπόρους, επομένως δεν χρειάζεται να βιαστείτε να την κόψετε προτού σπαρθεί. Άλλοι θα σπάρουν νωρίτερα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μακροπρόθεσμα κάλυμμα.

Οι καλλιέργειες μπορεί να σκοτωθούν από παγετό ή σκληρή κατάψυξη. Εάν φυτέψετε την καλυπτρίδα αρκετά σύντομα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Εφόσον η καλυπτική καλλιέργεια έχει αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί, να εξαπλωθεί και να παρέχει πλήρη κάλυψη πριν κρυώσει πολύ και πεθάνει, το νεκρό φυτικό υλικό που παραμένει στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι αποτελεσματικό κάλυμμα. Ορισμένες καλλιέργειες μπορεί να φαίνονται νεκρές το χειμώνα, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά την άνοιξη.

Φυτικό υλικό νεκρής καλλιέργειας κάλυψης

Οι καλλιέργειες μπορεί να σκοτωθούν ή να φαίνονται να πεθαίνουν μετά από παγετό ή σκληρό πάγωμα. Εφόσον είχε αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί και να παρέχει πλήρη κάλυψη στο έδαφος, το υπόλοιπο νεκρό φυτικό υλικό θα είναι αποτελεσματικό κάλυμμα στην επιφάνεια του εδάφους.

Εάν το χώμα σας έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και σκοπεύετε να φυτέψετε εκεί ένα βαρύ τροφοδότη, όπως το σκουός, την άνοιξη, τα όσπρια είναι ο καλύτερος τρόπος. Εάν το έδαφος έχει ήδη υψηλή γονιμότητα, επιλέξτε μια καλλιέργεια πλατύφυλλων για μέγιστο έλεγχο των ζιζανίων. Για μέγιστη κάλυψη και τον καλύτερο έλεγχο της διάβρωσης, τα χόρτα είναι η καλύτερη επιλογή χαμηλού κόστους.

Δεν χρειάζεται να διαλέξετε ένα και να κολλήσετε με αυτό. Η ανάμειξη καλλιεργειών κάλυψης μαζί ή από έτος σε έτος θα αυξήσει την ποικιλία των οφελών για το έδαφος. Πολλές εταιρείες σπόρων πωλούν μείγματα καλλυντικών που συνδυάζουν συμπληρωματικά φυτά για ένα συνεργικό αποτέλεσμα.

Καλύψτε τις καλλιέργειες σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι

Κάθε είδος καλλιέργειας παρέχει ένα μοναδικό όφελος στο έδαφος. Κατά την επιλογή της σωστής καλλιέργειας για τον κήπο σας, λάβετε υπόψη τις ανάγκες του εδάφους σας και τις ημέρες έως ότου η καλλιέργεια σπορώσει.

Στροφή Καλλιεργειών

Το να «παραδίδετε» καλλιέργειες κάλυψης σημαίνει, με απλά λόγια, να αναμιγνύετε τα φυτά στο ίδιο έδαφος στο οποίο φύτρωναν.

Για να μετατρέψετε μια καλλιέργεια, πρώτα, κόψτε την στο επίπεδο του εδάφους. Μπορείτε να προσθέσετε το κομμένο φυτικό υλικό στον κάδο κομποστοποίησης και μετά να μετατρέψετε μόνο τις ρίζες στο χώμα. Μια δεύτερη επιλογή είναι να γυρίσετε το φύλλωμα και τις ρίζες εντελώς στη θέση τους με ένα πιρούνι κήπου. Ανακατέψτε τα πάντα σε αρκετές ίντσες κάτω στο έδαφος – αλλά αποφύγετε τη βαθιά άροση που διαταράσσει τον τροφικό ιστό του εδάφους και την αποστράγγιση.

Στροφή σε καλλιέργειες

Η μετατροπή καλλιεργειών κάλυψης σημαίνει απλώς ανάμειξη των φυτών στο ίδιο έδαφος στο οποίο φύτρωναν.

Λάβετε υπόψη ότι η μετατροπή σε καλλιέργειες κάλυψης, ιδιαίτερα των χόρτων δημητριακών με τα βαθιά ριζικά τους συστήματα, μπορεί να είναι επίπονη. Να είστε έτοιμοι να πολεμήσετε με αυτές τις σκληρές ρίζες. Οι καλλιέργειες που σκοτώθηκαν από το χειμώνα ή οι καλλιέργειες που έχουν κοπεί και έχουν μείνει στη θέση τους για λίγες μέρες (ή περισσότερο) για να πεθάνουν θα είναι ευκολότερο να παραδοθούν.

Τα μικρόβια στο έδαφος θα αρχίσουν να δουλεύουν χωνεύοντας την οργανική ύλη και απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά προς όφελος της επόμενης καλλιέργειας που θα φυτευτεί εκεί. Θα έπρεπε δεν σπείρουν τους σπόρους σε ένα κρεβάτι αμέσως μετά τη μετατροπή σε καλλιέργειες. Εάν το κάνετε, αυτά τα ενεργά μικρόβια μπορεί επίσης να αφομοιώσουν τους σπόρους που θέλετε να καλλιεργήσετε. Επίσης, ορισμένες καλλιέργειες κάλυψης, όπως η σίκαλη, έχουν αλληλοπαθητικές ιδιότητες που αποθαρρύνουν τη βλάστηση άλλων σπόρων. Αυτό το αποτέλεσμα θα εξασθενίσει αφού το κομμένο γρασίδι και οι νεκρές ρίζες έχουν περάσει μερικές εβδομάδες για να αποσυντεθούν.

Μετά τη μετατροπή σε καλλιέργειες, είναι καλύτερο να περιμένετε δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να διασπαστεί επαρκώς πριν σπείρετε σπόρους ή μεταφυτέψετε στο κρεβάτι. Εάν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ, η καλύτερη επιλογή σας είναι να αφαιρέσετε και να κομποστοποιήσετε την καλυπτική καλλιέργεια και να μεταφέρετε μόνο τις ρίζες της καλλιέργειας, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.

Καλύψτε τις φάσεις ανάπτυξης της καλλιέργειας σε υπερυψωμένα κρεβάτια

Εδώ είναι καλλιέργειες σε δύο από τα υπερυψωμένα κρεβάτια μου στο GardenFarm™. Η σοδειά κάλυψης στο βάθος είναι ακόμα πράσινη και μεγαλώνει, ενώ αυτή που βρίσκεται στο προσκήνιο έχει κοπεί και είναι έτοιμη να μεταφερθεί στο χώμα. Εάν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ πριν σπείρετε τους σπόρους, αφαιρέστε και κομποστοποιήστε τα τεμάχια και γυρίστε μόνο τις ρίζες της καλλιέργειας.

Ο καλύτερος χρόνος για να μετατρέψετε καλλιέργειες κάλυψης είναι αφού αρχίσουν να σχηματίζουν λουλούδια, αλλά πριν πάνε για σπορά – το σημείο στο οποίο η αποθήκευση θρεπτικών συστατικών είναι στο αποκορύφωμά της. Οι καλλιέργειες που έχουν πάει για σπορά θα έχουν λιγότερη ενέργεια και λιγότερα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στο έδαφος και οι σπόροι μπορεί να βλαστήσουν όταν δεν τους θέλετε.

Εάν ο χρόνος ή άλλοι περιορισμοί καθιστούν μια καλλιέργεια κάλυψης μη πρακτική για τον κήπο σας, το οργανικό σάπια φύλλα είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Τα τεμαχισμένα φύλλα, το άχυρο και τα ροκανίδια του δέντρου δημιουργούν φανταστικά σάπια φύλλα που έχουν πολλά από τα ίδια οφέλη με τις καλλιέργειες κάλυψης, όπως την πρόληψη της συμπίεσης και της διάβρωσης και την προσθήκη πολύτιμης οργανικής ύλης, ενώ είναι λιγότερο απαιτητικής εργασίας.

Joe Lamp'l με ένα σωρό σάπια φύλλα

Δεν έχετε χρόνο να φυτέψετε καλλιέργειες; Εάν μια καλλιέργεια κάλυψης δεν είναι πρακτική για τον κήπο σας, ένα παχύ στρώμα από οργανικό σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένα φύλλα είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα.

Οι αξιόπιστοι πωλητές σπόρων μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη καλλιέργειά για το κλίμα και τις ανάγκες σας. Μερικοί αξιόπιστοι πωλητές με διάφορες επιλογές και μείγματα σπόρων κάλυψης Park Seed, Johnny’s Selected Seeds, Βιολογικοί σπόροι υψηλής κοπής, American Meadows, Gardens Alive! και Hudson Valley Seed Company.

Έχετε δοκιμάσει καλλιέργειες κάλυψης; Ενημερώστε μας αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Επεισόδιο 100: Understanding Cover Crops: The Basics and Beyond, with Jack Algiere

Επεισόδιο 116: Understanding the Soil Food Web, με την Dr. Elaine Ingham

joegardenerTV Youtube: Πώς να βελτιώσετε το έδαφος χρησιμοποιώντας καλλιέργειες

joegardener Online Gardening Academy: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και αρχίζουν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Essential Gardening Fundamentals: Τα βασικά για υγιές έδαφος, φύτευση, τεχνικές ποτίσματος, κομποστοποίηση, υπερυψωμένο κρεβάτι και άλλες μέθοδοι κηπουρικής, λίπασμα, τα πολλά οφέλη του σάπια φύλλα και πολλά άλλα.

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

joegardener Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGWTV YouTube

GGW Επεισόδιο 512: Fall Garden Prep

Park Seed καλύψτε τους σπόρους των καλλιεργειών

Johnny’s Selected Seeds καλύψτε τους σπόρους των καλλιεργειών

Βιολογικοί σπόροι υψηλής κοπής καλύψτε τους σπόρους των καλλιεργειών

American Meadows καλύψτε τους σπόρους των καλλιεργειών

Gardens Alive! καλύψτε τους σπόρους των καλλιεργειών

Hudson Valley Seed Company καλύψτε τους σπόρους των καλλιεργειών

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Park Seed και Exmark. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners του joegardener.com ή/και διαφημίζονται στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar