Γιατί οι βολβοί ίριδας μου βγαίνουν από το έδαφος

1
Γιατί οι βολβοί ίριδας μου βγαίνουν από το έδαφος

Οι χειμώνες τελείωσαν και τώρα η άνοιξη πλησιάζει. Τίποτα δεν κάνει έναν κηπουρό πιο χαρούμενο από την εποχή της άνοιξης που τελειώνει η αναμονή τους και τώρα μπορούν να δουν τα λουλούδια τους να ανθίζουν. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό με εσάς; Αντί να είστε ενθουσιασμένοι, ανησυχείτε για το φυτό σας ίριδας;

Αν συμβαίνει αυτό με εσάς, όπου παρακολουθείτε το φυτό της ίριδας σας και αναρωτιέστε γιατί οι λάμπες της ίριδας μου βγαίνουν από το έδαφος, μην ανησυχείς. Θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανησυχείτε ή όχι.

Αυτό το άρθρο σας δίνει πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ένα φυτό ίριδας, ποια είναι τα κοινά προβλήματα ανάπτυξης της ίριδας, μια απάντηση γιατί οι λάμπες της ίριδας μου βγαίνουν από το έδαφοςκαι πώς να φροντίσετε το φυτό της ίριδας σας.

Τι είναι ένα φυτό ίριδας;

Το Iris είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών που σημαίνει «ουράνιο τόξο». Ονομάζεται έτσι λόγω της μεγάλης ποικιλίας διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ των ειδών του. Είναι πολυετή φυτά που αναπτύσσονται από έρποντα ριζώματα και συνήθως φυτεύονται σε σπίτια και βοτανικούς κήπους.

Παράγουν άνθη στο τέλος των μακριών ανθοφόρων μίσχων τους. Ανάλογα με το είδος του φυτού, έχουν μακρούς απλούς διακλαδισμένους, στενούς ή κοίλους ανθοφόρους μίσχους. Η δομή του ριζώματος που υπάρχει στο κάτω μέρος έχει φύλλα που αναπτύσσονται με τη μορφή πυκνών συστάδων.

Κυρίως τα φυτά της ίριδας ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Μερικοί τύποι φυτών μπορεί να ανθίσουν ξανά στα τέλη του καλοκαιριού, επίσης.

Φύτευση ίριδας

Οι ίριδες αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονται στο άμεσο ηλιακό φως. Χρειάζονται τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Εάν δεν λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως, υπάρχει πιθανότητα να μην ανθίσουν. Φροντίστε λοιπόν τα φυτά της γενειοφόρου ίριδας να μην σκιάζονται από τα άλλα γειτονικά φυτά.

Το φυτό ίριδας χρειάζεται καλά γονιμοποιημένο έδαφος για την ανάπτυξή του. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι προς το κάτω άκρο για να διατηρηθούν οι όξινες συνθήκες. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή ενός καλού συστήματος αποστράγγισης για την πρόληψη της κατακράτησης νερού.

Η ίριδα πρέπει να φυτευτεί από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Ιδανικά, θα πρέπει να φυτεύονται όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας παραμένει μεταξύ 40 και 50 βαθμών Φαρενάιτ.

Πώς να φυτέψετε ίριδες;

  • Τα ριζώματα των γυμνών ριζών πρέπει να φυτεύονται οριζόντια με μόνο τις ρίζες να είναι υπόγειες.
  • Αντί να καλύπτεται με χώμα, η κορυφή πρέπει να αφήνεται εκτεθειμένη. Σε περιοχές όπου η θερμοκρασία τα καλοκαίρια γίνεται πολύ υψηλή, βάλτε τα ριζώματα ακριβώς κάτω από το έδαφος.
  • Σκάψτε μια τρύπα περίπου 4 ίντσες βάθος και 10 ίντσες πλάτος σε διάμετρο. Τοποθετούμε το ρίζωμα έτοιμο προς φύτευση και απλώνουμε τις ρίζες του.
  • Γεμίστε απαλά τις πλευρές του ριζώματος με χώμα. Φυτέψτε μεμονωμένα ή σε ομάδες.
  • Μην χρησιμοποιείτε σάπια φύλλα γύρω από το ρίζωμα καθώς μπορεί να προκαλέσει σήψη στα φυτά της ίριδας. Μόλις τελειώσετε, ξεκινήστε το πότισμα.

Γιατί οι βολβοί ίριδας μου βγαίνουν από το έδαφος;

Η εποχή της άνοιξης έφτασε αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος παγετού. Περιμένετε να ανθίσουν τα λουλούδια, αλλά αντί για αυτό, μπορείτε να δείτε βολβούς λουλουδιών να βγαίνουν από το έδαφος. Εάν αυτό συμβαίνει με το φυτό σας, αφήστε μας να δούμε τι πρέπει να κάνετε.

Η παρουσία βολβών ίριδας έξω από το έδαφος είναι ευρέως γνωστή ως «εξέλιξη των βολβών». Μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά φυτά για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση ενός φυτού ίριδας, μπορεί να είναι αποτέλεσμα καιρικών συνθηκών, μεθόδων φύτευσης ή εδαφικών συνθηκών ή μπορεί να οφείλεται στην ποικιλία της ίριδας που φυτεύεται.

Ακατάλληλες Εδαφικές Συνθήκες

Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για την αναρρόφηση των βολβών της ίριδας είναι οι ακατάλληλες συνθήκες εδάφους. Για να φυτέψετε ένα φυτό ίριδας, το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο και οργανικό. Θα πρέπει επίσης να είναι καλά επεξεργασμένο και να έχει ελεύθερη αποστράγγιση. Οι βολβοί αποτυγχάνουν να ωριμάσουν σε βαλτώδεις έδαφος και μπορούν να σαπίσουν εύκολα.

Για να μην συμβεί αυτό, ανακατέψτε το έδαφος με οργανική ύλη. Αυτό θα αυξήσει το πορώδες του εδάφους και θα σταματήσει την υγρασία, το πάγωμα και τον αναγκασμό του βολβού να βγει από το έδαφος.

Το έδαφος με την απουσία κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης του νερού μπορεί να αναγκάσει τον βολβό της ίριδας να επιπλέει στο νερό και όταν το νερό υποχωρεί, οι βολβοί παγιδεύονται.

Heaving των βολβών το χειμώνα

Σε πολλές περιοχές, η χειμερινή περίοδος έχει ξαφνικές πτώσεις θερμοκρασίας, έντονες βροχοπτώσεις, χιόνι και παγωμένο καιρό. Μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου, αρχίζει η περίοδος απόψυξης, αλλά η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή με κίνδυνο παγώματος για τα φυτά.

Αυτή η ενέργεια μερικές φορές κάνει το χώμα να κινείται, ωθώντας τους βολβούς της ίριδας να βγουν από το έδαφος. Εμφανίζεται μόνο εάν οι βολβοί της ίριδας δεν φυτευτούν αρκετά βαθιά. Αυτό είναι γνωστό ως «πήδηση παγετού». Το βάθος κάθε βολβού εξαρτάται από την ποικιλία των φυτών που φυτεύονται.

κινούμενες ίριδες

Όταν τα ριζώματα σας αρχίσουν να ανεβαίνουν πάνω από το έδαφος, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μεταφυτέψετε το φυτό και να μετακομίσετε σε μια νέα τοποθεσία. Εάν τα ριζώματα των φυτών της ίριδάς σας είναι υπερπλήρη, είναι πιθανό να σπρώχνουν το ένα το άλλο πάνω από το έδαφος.

Η ιδανική εποχή για να μεταμοσχεύσετε μια ίριδα είναι όταν τελειώσει η ανθοφορία της την καλοκαιρινή περίοδο.


συμπέρασμα

Κανονικά, δεν είναι πολύ δύσκολο να φυτέψετε ένα φυτό ίριδας στον κήπο σας, αλλά μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να πάνε απροσδόκητα στραβά. Είναι εντάξει αν παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά στο φυτό σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

Αυτό το άρθρο σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φύτευση φυτών ίριδας στον κήπο σας και επίσης απαντά στην ερώτηση γιατί οι λάμπες της ίριδας μου βγαίνουν από το έδαφος.

Schreibe einen Kommentar