Γιατί να αφήσω τα φύλλα | Υποστηρίξτε τα έντομα

3
Γιατί να αφήσω τα φύλλα |  Υποστηρίξτε τα έντομα

Μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούν να πάρουν οι κηπουροί για να αυξήσουν την ποικιλομορφία της άγριας ζωής στη γη που φροντίζουν είναι να «αφήσουν τα φύλλα».

Αυτή η εύκολη στη μνήμη στροφή της φράσης σημαίνει αποχή από το τσουγκράνισμα, το φύσημα ή το κούρεμα των φθινοπωρινών φύλλων στα οποία βασίζονται οι πεταλούδες, οι μέλισσες, οι σκώροι, οι αράχνες, οι φρύνοι, οι σαλαμάνδρες και άλλα πλάσματα για να καταφύγουν και να ξεχειμωνιάσουν. Τα οφέλη ενισχύονται την επόμενη άνοιξη καθώς τα έντομα νεογνά ωριμάζουν και στη συνέχεια αναδύονται ως ενήλικα, επικονιάζοντας τα φυτά μας και παρέχοντας τροφή για πουλιά και άλλα εντομοφάγα.

Το ένστικτό μας να τακτοποιήσουμε τις αυλές μας το φθινόπωρο είναι δύσκολο να το αψηφήσουμε, αλλά η τοπική άγρια ​​ζωή θα είναι καλύτερη για αυτό, αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τον καθαρισμό του κήπου μέχρι την επόμενη άνοιξη, αφού τα έντομα που διαχειμάζουν έχουν βγει από τα φύλλα.

Πηγαίνοντας το ακόμη παραπέρα, μπορείτε να αφήσετε τα φύλλα μόνιμα σε αχρησιμοποίητες περιοχές του τοπίου σας και να τα αφήσετε να «ξεφύγουν». Επιπλέον, τα φύλλα που μαζεύετε – όπως φύλλα σε μονοπάτια, πεζοδρόμια και μονοπάτια – μπορούν να φουσκώσουν ή να φυσηθούν σε αυτές τις περιοχές αντί να σακουλωθούν και να σταλούν σε χωματερή.

Κίτρινα πεσμένα φύλλα κάτω από ένα δέντρο

Εάν αντισταθούμε στην παρόρμηση να τακτοποιήσουμε τις αυλές μας το φθινόπωρο, η τοπική άγρια ​​ζωή θα επωφεληθεί από τον βιότοπο και την κάλυψη που παρέχουν τα πεσμένα φύλλα.

Γιατί να αφήσετε τα φύλλα;

Σύμφωνα με την Xerces Society for Invertebrate Conservationη παροχή χειμερινής κάλυψης είναι «ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τους επικονιαστές και άλλα ασπόνδυλα».

Η Εταιρεία Xerces επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει ότι παρόλο που ορισμένες πεταλούδες είναι μεταναστευτικές, όπως οι μονάρχες, οι περισσότερες πεταλούδες και σκώροι διαχειμάζουν ως αυγά, κάμπιες, χρυσαλλίδες ή ενήλικες σε απορρίμματα φύλλων. Το ίδιο ισχύει και για τις βασίλισσες μέλισσες, οι οποίες πέφτουν σε χειμερία νάρκη σε λαγούμια που βρίσκονται μόλις μια ίντσα ή δύο βαθιά κάτω από το έδαφος και προστατεύονται, ιδανικά, από ένα παχύ στρώμα φύλλων.

Σε ένα άλλο μέτωπο, οι φυσητήρες φύλλων προκαλούν ηχορύπανση που μπορεί να σας κάνει μη δημοφιλείς στους γείτονές σας και οι αναθυμιάσεις τους και η σκόνη που εκτοξεύουν βλάπτουν την ποιότητα του αέρα. Όλο και περισσότερο, οι πόλεις απαγορεύουν τους φυσητήρες φύλλων που κινούνται με αέριο ή περιορίζουν τις ώρες λειτουργίας. Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτήν την τάση αφήνοντας στην άκρη τον φυσητήρα φύλλων και αφήνοντας τα φύλλα να παραμείνουν εκεί που είναι.

Φύλλα στο έδαφος κάτω από ένα δέντρο

Σκεφτείτε να αφήσετε στην άκρη τον φυσητήρα φύλλων φέτος και να αφήσετε τα φύλλα να παραμείνουν εκεί που είναι.

Θυμηθείτε ότι τα φύλλα είναι άφθονα σε άνθρακα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όταν αφαιρούμε κάθε φύλλο κάτω από το δέντρο από το οποίο έπεσε, αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν επιστρέφονται στο δέντρο.

Τα απορρίμματα φύλλων είναι ένα φυσικό σάπια φύλλα που, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, θα αποτρέψει το πάγωμα και την απόψυξη του εδάφους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που μπορεί να βλάψει θάμνους και άλλα φυτά και την επόμενη άνοιξη τα φύλλα θα καταστείλουν τα ζιζάνια μέχρι να είστε έτοιμοι να φυτέψετε στην περιοχή. Τα φύλλα βελτιώνουν επίσης την κλίση και τη γονιμότητα του εδάφους κάτω, καθώς διασπώνται φυσικά από μυκόρριζους μύκητες και μετατρέπονται σε χυτά σκουληκιών.

Πεσμένα φύλλα στη βάση ενός δέντρου

Τα φύλλα παρέχουν άνθρακα και άλλα θρεπτικά συστατικά στο δέντρο από το οποίο έπεσαν. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Οι επικονιαστές που ξεχειμωνιάζουν στα φύλλα

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ειδών μέλισσας, πεταλούδας και σκόρου που διαχειμάζουν σε φύλλα. Εδώ είναι μόνο μια χούφτα για να σας δώσουμε μια ιδέα της σημασίας των φύλλων για όλα τα έντομα.

Aphrodite Fritillary – Αυτή η πορτοκαλοκαφέ πεταλούδα με ενδιαφέροντα σχέδια φτερών έχει έναν γόνο το χρόνο. Τα θηλυκά γεννούν μονά αυγά κοντά σε βιολέτες, το Aphrodite frillary φυτό ξενιστή προνύμφης. Οι κάμπιες που εκκολάπτονται από αυτά τα αυγά ξεχειμωνιάζουν χωρίς να φάνε. Εάν οι κάμπιες είναι ανενόχλητες και επιβιώσουν τον χειμώνα, τρώνε νέα φύλλα βιολέτας την άνοιξη, προκαλώντας ελάχιστη ζημιά που μπορούν εύκολα να ανεχθούν τα φυτά-ξενιστές.

Τρυφερή κάμπια

Οι κάμπιες των θρυμματιστών πεταλούδων συχνά διαχειμάζουν σε πεσμένα φύλλα. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Isabella Tiger Moth – Η κάμπια αυτού του σκόρου είναι μια γενική τροφή γνωστή ως «μάλλινη αρκούδα» ή «μάλλινο σκουλήκι». Τα αυγά τοποθετούνται σε συμπλέκτες δύο ή τριών δωδεκάδων και οι κάμπιες εκκολάπτονται το φθινόπωρο και στη συνέχεια διαχειμάζουν κάτω από τα φύλλα. Οι κάμπιες θα παγώσουν στερεές το χειμώνα πριν ξεπαγώσουν και ενεργοποιηθούν ξανά την άνοιξη.

Κόκκινη λωρίδα μαλλιών – Οι ραβδώσεις μαλλιών είναι μια ποικιλία ειδών της οικογένειας των πεταλούδων με φτερούγες που έχουν προνύμφη που μοιάζει με γυμνοσάλιαγκα. Οι κόκκινες λωρίδες μαλλιών, σύμφωνα με την Εταιρεία Xerces, γεννούν τα αυγά τους σε πεσμένα φύλλα βελανιδιάς. Τόσο οι προνύμφες όσο και οι νύμφες διαχειμάζουν στα φύλλα.

Λούνα σκώροι – Αυτοί οι μεγάλοι, όμορφοι πράσινοι σκώροι μεταμφιέζουν τα κουκούλια τους σε αποξηραμένα φύλλα και αναμειγνύονται με πεσμένα φύλλα πτώσης.

Luna Moth

Ο σκόρος του φεγγαριού είναι μόνο ένας από τους πολλούς εκπληκτικούς τύπους άγριας ζωής που μεταμφιέζει τα κουκούλια του σε αποξηραμένα φύλλα.
(φωτογραφία: Amy Prentice)

Μέλισσα – Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη μέλισσας, όλα στο γένος Bombus. Αν και οι βομβίνοι δεν σχηματίζουν κυψέλες όπως οι μέλισσες, έχουν βασίλισσες. Ανάλογα με το είδος, οι αποικίες μελισσών κυμαίνονται σε πληθυσμό από περίπου 50 έως μερικές εκατοντάδες, αλλά μόνο οι νέες βασίλισσες διαχειμάζουν για να ξεκινήσουν τον κύκλο ζωής της αποικίας την άνοιξη. Οι βασίλισσες χτίζουν χώρους για ξεχειμώνιασμα σε σάπιους κορμούς ή χαλαρή βρωμιά και εξαρτώνται από τα φύλλα για μόνωση.

άγριες μέλισσες

Οι μέλισσες φωλιάζουν υπόγεια και οι βασίλισσες βασίζονται στα απορρίμματα φύλλων για τη χειμερινή μόνωση. (Φωτογραφία: Amy Prentice)

Φύλλα, έντομα και πουλιά

Ίσως θυμάστε ότι το 2019 το περιοδικό Επιστήμη δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι από το 1970 ο πληθυσμός των πτηνών στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε κατά 29% – περίπου 3 δισεκατομμύρια πουλιά. Ενώ η απώλεια οικοτόπων οδηγεί σε μεγάλο μέρος της μείωσης του πληθυσμού των πτηνών, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει είναι η κατάρρευση του πληθυσμού των εντόμων.

Τα έντομα είναι μια θρεπτική και ζωτικής σημασίας πηγή τροφής για τα εντομοφάγα πτηνά και είναι απαραίτητα για την εκτροφή των μικρών τους. Η αδιάκριτη χρήση φυτοφαρμάκων ή η απομάκρυνση των οικοτόπων εντόμων, όπως τα απορρίμματα φύλλων, μειώνει την τροφή που είναι διαθέσιμη στα πουλιά.

Εμείς οι κηπουροί συχνά σκεφτόμαστε τα έντομα είτε ως παράσιτα είτε ως ωφέλιμα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα έντομα που είναι «ουδέτερα» για εμάς και απαραίτητα για τα πουλιά. Τα πουλιά φτιάχνουν γεύματα από έντομα που αναδύονται από τα φύλλα μετά το χειμώνα, και επίσης μαδάνε έντομα απευθείας από τα απορρίμματα των φύλλων για τα ίδια ή για τα νεογνά τους.

Bluebirds με κάμπιες

Τα πουλιά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έντομα και τις κάμπιες για να αναθρέψουν τα μικρά τους. Η αφαίρεση εντόμων, όπως τα απορρίμματα φύλλων, μειώνει την τροφή που είναι διαθέσιμη στα πουλιά. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Προμήθεια φύλλων για κομπόστ και σάπια φύλλα

Τα φύλλα παρέχουν μεγάλη αξία στους κηπουρούς ως συστατικό κομπόστ ή οργανικό σάπια φύλλα. Εάν αποφασίσετε να αφήσετε τα φύλλα αλλά εξακολουθείτε να επιθυμείτε εισροές κομπόστ ή σάπια φύλλα, μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνω κάθε Νοέμβριο: να μαζεύετε τα σακουλωμένα φύλλα που έχουν βγάλει οι γείτονές σας στο κράσπεδο.

Συλλέγω κυριολεκτικά εκατοντάδες σακουλάκια με φύλλα ετησίως, γιατί από ό,τι με αφορά, ένας κηπουρός δεν μπορεί ποτέ να έχει αρκετά φύλλα.

Τα συσκευασμένα φύλλα συχνά προορίζονται για δημοτικές εργασίες κομποστοποίησης, αλλά άλλα, δυστυχώς, θα σταλούν σε χώρο υγειονομικής ταφής. Μπορείτε να κάνετε το μέρος σας για να μειώσετε τα απόβλητα ανακυκλώνοντας φύλλα στη δική σας ιδιοκτησία — και θα γλιτώσετε και τα έντομα σε αυτές τις σακούλες.

Τζο με σακούλες με φύλλα

Εάν θέλετε να αφήσετε τα φύλλα αλλά θέλετε ακόμα εισροές κομπόστ ή σάπια φύλλα, μπορείτε να ζητήσετε από τους γείτονές σας τα συσκευασμένα φύλλα τους. Συλλέγω εκατοντάδες σακούλες με φύλλα ετησίως από γείτονες — φύλλα που διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν σε χωματερή.

Το φθινόπωρο, κόβω τα μισά περίπου από τα φύλλα που έχω μαζέψει. Τα υπόλοιπα, τα αποθηκεύω στο μαντρί των φύλλων μου μέχρι την άνοιξη, επιτρέποντας στα έντομα να επιβιώσουν.

Φύλλα σε μαντρί φύλλων

Κόβω μόνο τα μισά περίπου από τα φύλλα που έχω συλλέξει από τα συσκευασμένα φύλλα του γείτονά μου που προορίζονται για τη χωματερή και αποθηκεύω τα υπόλοιπα στο μαντρί με τα φύλλα μου μέχρι την άνοιξη, επιτρέποντας στα έντομα να επιβιώσουν.

«Αφήνεις τα φύλλα»; Ενημερώστε μας κοινοποιώντας στα σχόλια παρακάτω.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Δείτε την πλήρη αποκάλυψη παρακάτω.

Επεισόδιο 134: Μείωση πληθυσμού πουλιών και τι μπορούν να κάνουν οι κηπουροί για να βοηθήσουν

Επεισόδιο 142: Γιατί οι επιλογές των φυτών μας έχουν σημασία: Η καλύτερη ελπίδα της φύσης, με τον Doug Tallamy

joegardener blog: Πώς να χρησιμοποιήσετε τα φθινοπωρινά φύλλα στον κήπο (και γιατί πρέπει)

joegardenerTV YouTube: Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο

joegardenerTV YouTube: Πώς να χρησιμοποιήσετε τα φθινοπωρινά φύλλα ως επίστρωμα κήπου

joegardener Online Gardening Academy: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και αρχίζουν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Essential Gardening Fundamentals: Τα βασικά για υγιές έδαφος, φύτευση, τεχνικές ποτίσματος, κομποστοποίηση, υπερυψωμένο κρεβάτι και άλλες μέθοδοι κηπουρικής, λίπασμα, τα πολλά οφέλη του σάπια φύλλα και πολλά άλλα.

joegardenerTV YouTube

joegardener Newsletter

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGWTV YouTube

Επιστήμη μελέτη για την παρακμή των πτηνών

Xerces Society for Invertebrate Conservation

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Park Seed και Exmark. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners του joegardener.com ή/και διαφημίζονται στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar