Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου μου; (4 τρόποι για να σώσετε το φυτό σας!)

0
Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου μου;  (4 τρόποι για να σώσετε το φυτό σας!)

Οι ηλίανθοι είναι φιλικοί προς τον κήπο και καλλιεργούνται εύκολα. Οι περισσότεροι κηπουροί απολαμβάνουν τη φύτευση ηλίανθων λόγω των χαρακτηριστικών που δείχνουν μαργαρίτα, των πλατιών φύλλων και του ζωηρού κίτρινου χρώματος. Προσθέτοντας στα φυσικά τους χαρακτηριστικά, έχουν τραχύ τριχωτό μίσχο και είναι ετήσιο βότανο.

Παρόλο που οι ηλίανθοι προσαρμόζονται και αναπτύσσονται εύκολα, ωστόσο είναι ευαίσθητοι σε περίπου τριάντα διαφορετικές ασθένειες! Ναι, το διάβασες σωστά. Αν λοιπόν ανησυχείτε για γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Πολλά είδη ηλίανθων φυτεύονται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι επιλεκτικοί για το έδαφος, αλλά απαιτούν αρκετό ηλιακό φως για να αναπτυχθούν. Επίσης, ανθίζουν τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο.

Αυτό το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή εικόνα των προβλημάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με τους ηλίανθους για να σας δώσει την απάντηση στην ερώτησή σας γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου?

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου μου
Μαύρες άκρες από φύλλα ηλίανθου, ξέρει κανείς τι είναι; – μέσω Reddit

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου μου

Τα πρόσφατα φυτρωμένα φύλλα ηλίανθου μπορούν να μαυρίσουν εύκολα εάν το φυτό προσβληθεί από οποιεσδήποτε μολύνσεις από μύκητες ή ιούς. Το μαύρο χρώμα των φύλλων λειτουργεί ως δείκτης για να προειδοποιήσει τον κηπουρό για οποιοδήποτε πρόβλημα που επικρατεί. Εάν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, τα ηλιοτρόπια μπορούν να σωθούν.

Παρακάτω είναι μερικοί από τους συνήθεις λόγους γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου.

1. Σκουριά

Η σκουριά του ηλίανθου αναγνωρίζεται από την παρουσία καφέ κηλίδων στην άνω και κάτω πλευρά των φύλλων. Αυτές οι καφέ κηλίδες προκαλούνται από την Puccinia Helianthi, η οποία είναι ένα μυκητιακό παθογόνο που προσβάλλει διάφορα φυτά.

Αυτός ο ιός είναι γνωστός για την επίθεση στα πρόσφατα αναπτυγμένα φύλλα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ο μύκητας συνεχίζει να επιβιώνει τους χειμώνες στο έδαφος και προσβάλλει τα φύλλα του φυτού την επόμενη σεζόν.

Τα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη μυκητιακών ιών από το να μολύνουν ήδη φυτεμένους ηλίανθους. Επίσης, για να αποφύγετε την πρόκληση σκουριάς του ηλίανθου, προσπαθήστε να τα φυτέψετε νωρίς την εποχή.

Η μυκητιακή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει θάνατο των φυτών εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

2. Μαρασμός

Τα ηλίανθα δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς την παρουσία υγρασίας. Εάν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο περιβάλλον, οι νεοαναπτυγμένοι ηλίανθοι μπορεί να υποστούν μαρασμό των φύλλων τους.

Χωρίς αρκετό νερό, οι μύκητες που υπάρχουν στο έδαφος επιτίθενται στα φύλλα του ηλίανθου, με αποτέλεσμα να γίνονται καφέ ή μαύρα.

Ωστόσο, σημειώστε ότι υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ του μαρασμού που προκαλείται λόγω έλλειψης νερού και του μαρασμού που προκαλείται από μια μυκητιασική λοίμωξη. Εάν το πότισμα του φυτού θεραπεύει τον μαρασμό και τα συμπτώματα αρχίσουν να βελτιώνονται, τότε μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη υγρασίας και νερού.

Αλλά αν το πότισμα δεν λειτουργεί για το πρόβλημά σας, μπορεί να οφείλεται σε μυκητιασική λοίμωξη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει γρήγορη λύση για αυτό το μυκητιακό πρόβλημα. Το φυτό που αρχίζει να εμφανίζει τα συμπτώματα πρέπει να αφαιρεθεί για να σωθούν άλλα φυτά από την ασθένεια.

3. Ζημιά από σκαθάρι

Εάν οι μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα του ηλίανθου σας κινούνται, οι κηλίδες οφείλονται σε έντομα και όχι σε κάποια μυκητιακή ή ιογενή ασθένεια. Αυτά τα έντομα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και εξαρτώνται από τα φύλλα του ηλίανθου σας για την επιβίωσή τους.

Ένας τύπος σκαθαριού γνωστός ως Καρότο Σκαθάρι συνήθως επιτίθεται στα φύλλα και τις ρίζες του ηλίανθου. Κάνει το φυτό να φαίνεται μαραμένο και ξηρό, προκαλώντας καθυστερημένη ανάπτυξη των φυτών

Η θεραπεία του φυτού σας με εντομοκτόνο μπορεί να αποθαρρύνει τα σκαθάρια να τρέφονται με τα φύλλα του φυτού σας. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση του σκαθαριού καρότου, προσέχετε το φυτό σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά και σάπια άνθη από το φυτό σας.

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου 2
Μαύρες/καφέ κηλίδες στα φύλλα ηλίανθου – via Reddit

4. Ασθένειες των φύλλων

Το πιο ευνοϊκό κλίμα για τις μυκητιασικές ασθένειες να επηρεάσουν τα φύλλα του ηλίανθου είναι το εύκρατο μεσογειακό κλίμα. Μόλις οι σπόροι φυτευτούν σε αυτό το κλίμα, τα παθογόνα που ζουν στο έδαφος αρχίζουν να δρουν πάνω τους.

Ως αποτέλεσμα, όταν τα νέα φύλλα βγαίνουν από τον σπόρο, έχουν καφέ κηλίδες πάνω τους. Επίσης, αυτά τα φύλλα είναι ξηρά και ευαίσθητα και μπορεί να σπάσουν πολύ εύκολα.

Η χρήση οργανικών μυκητοκτόνων είναι η καλύτερη δυνατή θεραπεία για το φυτό σας που πεθαίνει. Τα ηλίανθα πρέπει να φυτεύονται σε άμεσο ηλιακό φως, με επαρκή κενά μεταξύ τους, για να αποφευχθεί η αιτία των ασθενειών των φύλλων.

Πώς ξέρετε πότε πεθαίνουν τα ηλιοτρόπια σας;

Μια ποικιλία ασθενειών μπορεί να επιτεθεί στα ηλιοτρόπια σας. Η θεραπεία είναι δυνατή μόνο εάν εντοπίσετε έγκαιρα την παρουσία των ξένων παθογόνων.

Εάν τα φύλλα του ηλίανθου μαυρίζουν, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, ανεπάρκεια αζώτου, γήρανση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποβρύχιο. Τα φύλλα μπορούν επίσης να γίνουν μαύρα ή καφέ ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Η ανάπτυξη μη φυσιολογικών φύλλων φυτών ή η αλλαγή χρώματος είναι ένα σύμπτωμα ότι κάτι πρέπει να διορθωθεί. Η ζωή του ηλίανθου μπορεί να σωθεί μόνο εάν αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό!

Πώς να σώσετε τους ηλίανθους από το θάνατο;

Τα προβλήματα όπως το υπερβολικό πότισμα και το υποπότισμα μπορούν εύκολα να διορθωθούν προσαρμόζοντας τα επίπεδα ποτίσματος του φυτού.

Εάν επικρατεί πρόβλημα όπως έλλειψη αζώτου ή ανισορροπία θρεπτικών συστατικών, χρησιμοποιήστε λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

Εάν τα φύλλα του φυτού γίνονται μαύρα ή καφέ, προσέξτε τους λόγους του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε μυκητιασικές ή ιογενείς ασθένειες που επηρεάζουν το φυτό. Η χρήση μυκητοκτόνων και φυτοφαρμάκων μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία τέτοιων ασθενειών.

Η χρήση καθαρών εργαλείων κηπουρικής είναι πολύ σημαντική για να σταματήσει η μετάδοση ασθενειών σε άλλα φυτά. Η φύτευση ηλίανθων πρέπει να εναλλάσσεται κάθε χρόνο για να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω ασθενειών.


συμπέρασμα

Εάν φυτέψατε ηλίανθους στον κήπο σας για πρώτη φορά και ανησυχείτε μήπως μαυρίσουν τα φύλλα τους, διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε την απάντησή σας στο γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ηλίανθου. Η αλλαγή του χρώματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ασθένειες και η σωστή αναγνώριση της νόσου είναι σημαντική για την έναρξη της θεραπείας.

Για περαιτέρω ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!

Schreibe einen Kommentar