Βασικές αρχές Κηπουρικής | Βασικές Αρχές

1
Βασικές αρχές Κηπουρικής |  Βασικές Αρχές

Δεν βλάπτει ποτέ να επιστρέφετε στα βασικά από καιρό σε καιρό, και αυτό είναι το θέμα του σημερινού επεισοδίου – η σημασία των βασικών αρχών της κηπουρικής. Ο καλεσμένος μου, ο Daryl Beyers, είναι συγγραφέας του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε για τα βασικά στοιχεία της κηπουρικής – Εγχειρίδιο The New Gardener’s Handbook. Ο Ντάριλ κέρδισε πτυχίο στη σχεδίαση τοπίου και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έμαθε τις δεξιότητες κηπουρικής λίγο-λίγο «στα χαρακώματα» – ως επικεφαλής κηπουρός σε κήπους κτημάτων.

Συνέχισε για να κληρονομήσει το μάθημα Fundamentals of Gardening στο Βοτανικός Κήπος Νέας Υόρκης. Αναπτύχθηκε από τη γνωστή αρχή, τον Ralph Snodsmith, το μάθημα ήταν δημοφιλές εδώ και χρόνια και ο Daryl απολάμβανε να βάζει τη σφραγίδα του σε αυτό την τελευταία δεκαετία.

Βασικές αρχές της κηπουρικής

Ο Ντάριλ διδάσκει στο μάθημα Βασικές αρχές της Κηπουρικής στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης. (φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης)

Αφήνοντας τον έλεγχο

Μου αρέσει να λέω ότι η κηπουρική είναι εν μέρει τέχνη και εν μέρει επιστήμη. Ως ζωντανά όντα, τα φυτά έχουν προδιάθεση να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Είναι δουλειά μας να είμαστε καλοί διαχειριστές – να δίνουμε προσοχή στις ανάγκες τους. Όταν καταλαβαίνετε το «γιατί» πίσω από το πώς λειτουργούν τα πράγματα, είστε εξοπλισμένοι να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις και να κάνετε κήπο χωρίς φόβο αποτυχίας.

Ο Ντάριλ συνήθιζε να αισθάνεται ότι η αποστολή του ως κηπουρός ήταν να κρατήσει ζωντανό κάθε φυτό στο τοπίο υπό τη φροντίδα του. Αυτός είναι ένας αξιόλογος στόχος, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικός. Όσο κι αν θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο, ο φυσικός κόσμος μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι.

Έχω μάθει να αγκαλιάζω αυτή την πτυχή της κηπουρικής. Μερικές από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες μας για μάθηση βρίσκονται σε αυτές τις απροσδόκητες προκλήσεις ή τις απογοητεύσεις στον κήπο. Ο Ντάριλ συμφώνησε επίσης με το γεγονός ότι η απώλεια στον κήπο είναι αναπόφευκτη. Του αρέσει να υπενθυμίζει στους άλλους ότι δεν πειράζει όταν κάτι κάτω από το ρολόι μας δεν τα καταφέρνει στη σεζόν.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τις επιλογές μας. Όταν τα βασίζουμε σε μια σταθερή κατανόηση των βασικών αρχών, οι κήποι μας θα είναι καλύτεροι για αυτό.

Τα βασικά της ανάπτυξης της ρίζας

Είναι τόσο εύκολο να επικεντρωθούμε τόσο στην ανάπτυξη του φυλλώματος, των λουλουδιών και των φρούτων που μπορούμε να παραβλέψουμε τι είναι θεμελιώδες για την υποστήριξη όλης αυτής της ανάπτυξης – τις ρίζες. Η ανάπτυξη πάνω από το έδαφος πρέπει να είναι ισορροπημένη με την ανάπτυξη κάτω από την επιφάνεια. Έτσι, παρόλο που δεν είναι τα αστέρια του σόου, τα υγιή ριζικά συστήματα φυτών θα πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα στον κήπο σας.

«Τον πρώτο χρόνο κοιμάται. Τον δεύτερο χρόνο σέρνεται. Τον τρίτο χρόνο κάνει άλμα». Αυτό το μάντρα κήπου σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη των ριζών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενός φυτού, οι ρίζες απλώς εγκαθίστανται σε ένα νέο περιβάλλον και δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολύ νέα κορυφαία ανάπτυξη. Μέχρι το τρίτο έτος μετά τη φύτευση, ένα ριζικό σύστημα έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί αρκετά ώστε να παρέχει ενέργεια για να επιτρέψει στην κορυφαία ανάπτυξη να απογειωθεί πραγματικά.

βασικά στοιχεία της κηπουρικής

Από τον μικρότερο θάμνο μέχρι το ψηλότερο δέντρο, η ανάπτυξη κάτω από το έδαφος πρέπει να εξισορροπεί την ανάπτυξη πάνω από την επιφάνεια. Φανταστείτε το ριζικό σύστημα αυτής της ομορφιάς! (φωτογραφία: Bryan Gardner)

Το σωστό πότισμα παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιτρέψει στο ριζικό σύστημα να παραμείνει υγιές και να επεκταθεί κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια. Στην τάξη και στο βιβλίο του, ο Ντάριλ διδάσκει ένα πρόγραμμα ποτίσματος 3 ετών.

Πρώτο έτος

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 3-4 εβδομάδων, ποτίζετε συχνά για να διατηρείται το χώμα κοντά στη ρίζα του φυτού υγρό (αλλά όχι υπερβολικά κορεσμένο).

Τα ριζικά συστήματα των ώριμων φυτών φτάνουν προς τα κάτω στο έδαφος όπου μπορούν να βρουν νερό κατά τις περιόδους ξηρασίας. Τα νέα ριζικά συστήματα είναι μικρά και δεν μπορούν να φτάσουν από μόνα τους πολύ νερό. Γι‘ αυτό το νερό πρέπει να παρέχεται ακριβώς στη βάση – κοντά στις ρίζες. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τα νέα φυτά θα απαιτούν τακτικό συμπληρωματικό πότισμα κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν και ειδικά κατά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Τα φυτά διαπνέουν – χάνουν υγρασία – μέσω του φυλλώματος τους. Όσο πιο ζεστές και πιο άνεμοι είναι οι συνθήκες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός διαπνοής του φυτού. Έτσι τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, συμπληρωματικό πότισμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό.

Έτος Δεύτερη

Καθώς ξεκινά η δεύτερη σεζόν, οι ρίζες έχουν επεκταθεί κάπως, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια. Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να απλωθούν ποτίζοντας έξω από τη γραμμή σταγόνων του φυτού. Η γραμμή σταγόνων είναι η πιο απομακρυσμένη απόσταση από το φύλλωμα ενός φυτού – όπου το νερό θα στάζει από την άκρη των κλαδιών. Το πότισμα λίγο έξω από αυτήν την περιοχή ενθαρρύνει τις ρίζες να τεντωθούν για να βρουν την πηγή νερού.

Έτος Τρίτο

Κατά το τρίτο έτος μετά τη φύτευση, οι ρίζες μπορούν να φτάσουν μόνες τους σε λίγο νερό, αλλά θα πρέπει να προγραμματίσετε να τους παρέχετε συμπληρωματική βοήθεια κατά τους πιο ζεστούς μήνες του έτους.

Μην υποθέτετε ότι ένα φυτό είναι εξοπλισμένο για να το φτιάξει εντελώς μόνο του μέχρι την τέταρτη σεζόν, και ακόμη και τότε, οι έντονες συνθήκες ξηρασίας μπορεί να απαιτήσουν να βοηθήσετε ορισμένα φυτά με ένα ή δύο επιπλέον ποτά. Το κλειδί είναι να δώσετε προσοχή και να αναζητήσετε σημάδια άγχους λόγω ξηρασίας.

βασικά στοιχεία της κηπουρικής

Πριν τοποθετήσετε ένα νέο φυτό στο έδαφος, μην φοβάστε να ξεχωρίσετε ή ακόμα και να κόψετε την περίμετρο της ρίζας. Αυτό θα ενθαρρύνει τις ρίζες να απλωθούν αντί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με κυκλικό μοτίβο. (φωτογραφία: Bryan Gardner)

Το άγχος που προκαλείται από τον ζεστό –ή εξαιρετικά κρύο– καιρό θα πρέπει επίσης να καθοδηγεί τον χρόνο σας πότε να φυτέψει ένα νέο δέντρο ή θάμνο.

Εδώ στην περιοχή της Ατλάντα, η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να είναι υπερβολική για τα νέα φυτά, παρά το τακτικό πότισμα. Από την άλλη πλευρά, οι χειμώνες εδώ τείνουν να παραμένουν αρκετά ζεστοί ώστε το έδαφος να μην παγώνει. Γι‘ αυτό συνιστώ το φθινόπωρο ως την καλύτερη εποχή για φύτευση για όποιον ζει σε ήπιο κλίμα. Οι ήπιες φθινοπωρινές θερμοκρασίες και ο λήθαργος κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρέχουν ένα πιο ήπιο περιβάλλον που επιτρέπει στα νέα ριζικά συστήματα των φυτών να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν την άνοιξη. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν το καλύτερο προβάδισμα πριν χρειαστεί να αντέξουν τη ζέστη του καλοκαιριού.

Οι κηπουροί σε ψυχρότερα κλίματα, όπως ο Daryl, έχουν έναν σκληρό χειμώνα να αντιμετωπίσουν. Έτσι, η άνοιξη είναι μια εξαιρετική εποχή για να φυτέψετε σε αυτές τις περιοχές. Η ζέστη του καλοκαιριού είναι πιο ήπια, επομένως οι ρίζες των φυτών μπορούν να εγκατασταθούν και να ωριμάσουν λίγο πριν παγώσει το έδαφος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι να προσαρμόσετε τον χρόνο φύτευσης με βάση το κλίμα στο οποίο μεγαλώνετε. Σκεφτείτε ποια περίοδος του έτους είναι η πιο δύσκολη και αφήστε τα φυτά σας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μεταξύ της φύτευσης και πότε θα υποβληθούν σε αυτές τις σκληρές συνθήκες.

Οι Βασικές αρχές της Παροχής Θρεπτικών Συστατικών

Έχετε εγκατεστημένα φυτά στο τοπίο σας που απλά δεν φαίνεται να ευδοκιμούν; Το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με μια άλλη θεμελιώδη κηπουρική – την υγεία και τη γονιμότητα του εδάφους.

Το έδαφος παίζει μερικές φορές υποτιμημένο αλλά καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των φυτών σας. Το περιβάλλον είναι που καθορίζει εάν οι ρίζες των φυτών μπορούν να ευδοκιμήσουν ή θα μείνουν στάσιμες. Η προσθήκη οργανικών τροποποιήσεων – όπως το κομπόστ και τα τεμαχισμένα φύλλα – τουλάχιστον μία φορά το χρόνο θα βελτιώσει τη γονιμότητα και την υφή του εδάφους, έτσι οι ρίζες των φυτών – και τα φυτά που υποστηρίζουν – θα έχουν αυτό που χρειάζονται για ανάπτυξη και παραγωγή.

Εάν δεν παρέχετε αυτές τις τακτικές τροποποιήσεις, ίσως χρειαστεί να δώσετε μια μικρή ώθηση στα πράγματα με το οργανικό λίπασμα.

Όπως εγώ, έτσι και ο Daryl αποφεύγει να χρησιμοποιεί συνθετικά λιπάσματα. Αν και τα θρεπτικά συστατικά στα συνθετικά και τα οργανικά είναι τα ίδια σε μοριακό επίπεδο, τα συνθετικά προϊόντα ενέχουν ορισμένους σοβαρούς κινδύνους.

γραμμή σταγόνας

Η γραμμή σταγόνας είναι η πιο απομακρυσμένη πρόσβαση του φυλλώματος γύρω από την περίμετρο του φυτού, του θάμνου ή του δέντρου. (εικονογράφηση: Katlynn Nicolls από το Εγχειρίδιο The New Gardeners)

Το λιγότερο είναι πάντα περισσότερο όταν πρόκειται για λίπασμα. Οι οδηγίες δοσολογίας στη συσκευασία πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα συνθετικά προϊόντα. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να καταστρέψετε τα φυτά και η περίσσεια θρεπτικών συστατικών είναι πιθανό να εκπλυθεί στις υδάτινες οδούς. Σας ενθαρρύνω να δείτε το podcast μου και την ανάρτησή μου στο blog συζητώντας το «γιατί» πίσω από το πώς λειτουργούν τα συνθετικά και οργανικά λιπάσματα.

Εάν έχετε ποτέ αμφιβολίες για το εάν ένα προϊόν λιπάσματος είναι βιολογικό ή συνθετικό, ελέγξτε τους 3 αριθμούς αναλογιών στη συσκευασία. Τα οργανικά λιπάσματα τείνουν να παρέχουν χαμηλότερη δόση θρεπτικών συστατικών. Οι αριθμοί αναλογίας είναι συνήθως κάτω από 10. Εάν ένα προϊόν υποδεικνύει μια αναλογία όπως 20-15-10, αυτοί οι υψηλότεροι αριθμοί είναι η πρώτη ένδειξη ότι το προϊόν είναι συνθετικό.

Ο Ντάριλ θέλει να βάλει τη χαμηλότερη αναλογία θρεπτικών συστατικών του οργανικού λιπάσματος σε ένα πρόγραμμα εκκίνησης 3 μηνών για τυχόν άτονα φυτά στο τοπίο υπό τη φροντίδα του. Μόλις το έδαφος είναι λειτουργικό στις αρχές της άνοιξης, εφαρμόζει οργανικό λίπασμα στην επιφάνεια του εδάφους κοντά στη ριζική ζώνη του φυτού. Επαναλαμβάνει την εφαρμογή άλλες δύο φορές – με διαφορά περίπου 4 εβδομάδων.

Τα οργανικά θρεπτικά συστατικά παρέχουν στο φυτό την ώθηση που χρειάζεται για να αρχίσει να ευδοκιμεί ξανά. Εάν το έδαφος είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινό, τα φυτά μπορεί να ωφεληθούν από δύο ή τρεις εποχές αυτού του ανοιξιάτικου λιπάσματος. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε. Παρατηρήστε την απόκριση των φυτών σας προτού αναλάβετε δράση. Το πάρα πολύ καλό πράγμα μπορεί σίγουρα να είναι πάρα πολύ όταν πρόκειται για λίπασμα.

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εδάφους μακροπρόθεσμα με κομπόστ και άλλα οργανικά υλικά. Αυτά είναι τα καλά σου μπορώ να είστε γενναιόδωροι μέσα στον κήπο.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

Αυτές τις μέρες, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω και μπορεί να οδηγήσει τους καλούς κηπουρούς σε λάθος κατεύθυνση. Στην καλύτερη περίπτωση, σίγουρα μπορεί – και δημιουργεί – να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση. το βλέπω μέσα η ομάδα μου στο Facebook νήμα όλη την ώρα – καλοπροαίρετοι κηπουροί μοιράζονται κακές πληροφορίες.

Όταν κατανοήσετε τις βασικές αρχές, μπορείτε να δείτε μέσα από τη διαφημιστική εκστρατεία και τα τεχνάσματα να ξέρετε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε. Οι βασικές αρχές σάς δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζετε πότε είναι εντάξει να πειραματιστείτε με μια νέα προσέγγιση ή πώς να μάθετε από ένα λάθος. Η κατανόηση του «γιατί» σας απαλλάσσει από αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ παράλυση μέσω ανάλυσης.

βασικά στοιχεία της κηπουρικής

Μόλις κατανοήσετε τα βασικά, νιώθετε τη δύναμη να δοκιμάσετε νέα πράγματα χωρίς φόβο αποτυχίας. (φωτογραφία: Daryl Beyers)

Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, σας συνιστώ να ελέγξετε το Τάξη του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης με τον Ντάριλ. Ακόμα κι αν ασχολείστε με την κηπουρική για χρόνια, μια ανανέωση των βασικών στοιχείων μπορεί να σας αλλάξει το παιχνίδι.

Δημιούργησα ένα Ηλεκτρονικό μάθημα βασικών αρχών κηπουρικής για να βοηθήσετε τους κηπουρούς που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα όπως το Daryl’s ή που προτιμούν την ευελιξία της διαδικτυακής μάθησης με το δικό τους πρόγραμμα (και με τον δικό τους ρυθμό). Οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην όταν είδα την πρώτη τάξη μαθητών την περασμένη άνοιξη που κυμαίνονταν από νέους αρχάριους μέχρι τεχνικούς κηπουρούς και ακόμη και μερικούς επαγγελματίες κηπουρούς. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι τους άρεσε σε όλους – αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν ξέρετε πολλά για να ξαναδείτε τα βασικά.

Οι μαθητές μου είπαν επίσης ότι τους αρέσει να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του μαθήματος για πάντα, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν και να το ξαναεπισκεφτούν καθώς προετοιμάζονται για αυτή τη σεζόν – και την επόμενη και την επόμενη. Θα ανοίξω τις εγγραφές για νέους φοιτητές γύρω στα μέσα Μαρτίου, οπότε μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες (και θετικά σχόλια) τώρα και να εγγραφείτε να ενημερωθείτε όταν ανοίξουν οι εγγραφές.

Μπορείτε επίσης να δείτε το βιβλίο του Ντάριλ και να βεβαιωθείτε ότι θα ακούσετε τη συνομιλία μας κάνοντας κύλιση στην κορυφή της σελίδας και κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Αναπαραγωγή στην πράσινη γραμμή κάτω από τον τίτλο της σελίδας. Νομίζω ότι θα το απολαύσετε. Αυτή η κουβέντα με άφησε επίσης την περιέργεια. Πώς σου αρέσει να μαθαίνεις; Προτιμάτε βιβλία, μαθήματα, διαδικτυακούς πόρους ή πρακτική εμπειρία; Θα ήθελα πολύ να μοιραστείτε τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Επεισόδιο 026: Χρήση των φύλλων ως επίστρωμα και κομπόστ (και γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα και πέφτουν)

Επεισόδιο 044: Raised Bed Gardening, Pt. 3: Έλεγχος ζώων και άλλα

Επεισόδιο 063: Garden Fertilizer Basics: What to Know Before You Grow

Επεισόδιο 112: Αποτελεσματικό πότισμα στον κήπο και το τοπίο και γιατί έχει σημασία

Επεισόδιο 136: Top Garden Takeaways From 2019: Lessons Learned

joegardener Blog: The Numbers on Fertilizer Labels, What They Mean

joegardenerTV YouTube: Καλύτερες συμβουλές ποτίσματος για δέντρα και θάμνους

joegardener Online Academy: Gardening Fundamentals – Το διαδικτυακό μου μάθημα καταδύεται σε βάθος στις βασικές αρχές για έναν πλούσιο κήπο! Οι εγγραφές ανοίγουν ξανά σύντομα – οπότε μην το χάσετε.

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

joegardener Twitter

The New Gardener’s Handbook: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μεγαλώσετε έναν όμορφο και πλούσιο κήποτου Daryl Beyers

Βοτανικός Κήπος Νέας Υόρκης

Μιλοργανίτης® – Χορηγός επεισοδίου Podcast και Brand Partner του joegardener.com

Schreibe einen Kommentar